Tρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής, έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από το 87% του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ενώ μέχρι στιγμής, έχει τοποθετηθεί το 98% των σωληναγωγών σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του ΤΑΡ.
«Ο ΤΑΡ παρέχει ως ένα βαθμό ενεργειακή ασφάλεια και εναλλακτικές που δεν υπήρχαν πριν στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η κοινοπραξία που έχει αναλάβει τις εργασίες κατασκευής του αγωγού.
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ΤΑΡ αναμένονται το 2020. Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ο TAP προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, και αποτελεί σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Πηγή: Reuters