Τι ψάχνουν ΤΑΙΠΕΔ και ελληνικές επιχειρήσεις στο Κατάρ

Τις ημέρες του Πάσχα πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ το Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Φόρουμ Ελλάδας - Κατάρ, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν επίσημες παρουσιάσεις αλλά και πάνω από 350 B2B συναντήσεις ελληνικών και καταρινών εταιρειών.

Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχουν διοργανωθεί ακόμη δύο άλλες επιχειρηματικές αποστολές, υπό την αιγίδα του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας Κατάρ, ωστόσο η τελευταία αυτή αποστολή είχε υψηλή κυβερνητική συμμετοχή (υπεξ Γ. Κατρούγκαλος, δ/νων ΤΑΙΠΕΔ Ρ. Λαμπίρης) και παράλληλα στο Εμιράτο βρέθηκαν 42 ελληνικές εταιρείες από τους κλάδους των κατασκευών, των δομικών υλικών, των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού και της τεχνολογίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις και να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επιχειρηματικής και επενδυτικής επικοινωνίας με το Κατάρ, μετά την υπόθεση της επένδυσης του Εμίρη στην Οξυά, η οποία όπως παραδέχονται κύκλοι της αγοράς άφησε τα ίχνη της στις σχέσεις των δύο κρατών.

Πάντως η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της Οξυάς φαίνεται να διευκολύνει την προσπάθεια αυτή και το τάιμινγκ ως προς αυτή τη διάσταση ήταν θετικό για την αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τα προβλήματα των καταρινών επενδύσεων, ελληνικές επιχειρήσεις κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο όπως η ΑΚΤΩΡ, είναι ενεργές στο Κατάρ και εκτελούν μεγάλα έργα. Μάλιστα στην εκδήλωση συμμετείχε ο κ. Π. Καλλιτσάντσης εκ μέρους της κατασκευαστικής.

Εκείνο που διαπιστώθηκε ωστόσο από τις επαφές που έγιναν σε κυβερνητικό και επενδυτικό επίπεδο είναι ότι γενικότερα το Κατάρ έχει ξεκινήσει διαδικασίες αποεπένδυσης από πάγια και επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και αυτό διότι τόσο το Qatar Investment Authority όσο και το Qatar Financial Center αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως μια αγορά με μικρά ή ανύπαρκτα περιθώρια ανάπτυξης και άρα με μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παραμένουν μόνο κάποιες εμβληματικές επενδύσεις για την προώθηση της φήμης του Εμιράτου, όπως πχ στον αθλητισμό, αν και κάποιες από αυτές επανεξετάζονται.

Ένα ακόμη διαχρονικό πρόβλημα που διαπιστώθηκε, είναι ότι όπως σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, έτσι και στο Κατάρ, υπάρχει μια δυσκολία συμμετοχής σε διαγωνιστικές διαδικασίες παραχωρήσεων ή πωλήσεων κρατικών συμμετοχών, εταιρειών ή παγίων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αεροδρομίου Heathrow, όπου το Κατάρ απέκτησε συμμετοχή με απευθείας πώληση, που έγινε όμως από ιδιώτη μέτοχο, σε αντίθεση με τον ελληνικό διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η γενικότερη κατεύθυνση ωστόσο είναι ότι η επενδυτική αρχή του Κατάρ κοιτά κατά προτεραιότητα επενδύσεις σε οικονομίες που είναι συνδεδεμένες με το δολάριο ή στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι τομείς όπου δυνητικά παραμένει το ενδιαφέρον και όπου ήδη υπάρχει δραστηριότητα με προοπτική να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα είναι οι κατασκευές, ο τουρισμός, η ενέργεια και τα τρόφιμα.

capital.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!