Φρένο στην ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων

Μεγάλη πτώση σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη με μόλις 2,6 εκατ τ.μ. των νέων χώρων να έχουν ολοκληρωθεί το 2018, 28% λιγότερο από αυτά που προστέθηκαν το 2017 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "European Shopping Centre: The Development Story" της Cushman & Wakefield.

Το 2018 αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο επίπεδο ολοκλήρωσης για 24 χρόνια και είναι συγκρίσιμη με τα μεγέθη που παραδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν άνοιξαν τα πρώτα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, ενώ ο ρυθμός της νέας ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, το συνολικό μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς εξακολουθεί να αυξάνεται - και σήμερα ανέρχεται στα 168,1 εκ. τ.μ. - αυξάνοντας τον ανταγωνισμό των εμπορικών κέντρων. Καθώς οι developers προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην αγορά, εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε έργα ανακατασκευής και ανακαίνισης, με στόχο τη δημιουργία περίπλοκων, σύγχρονων και αισθητικά ευχάριστων εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων.

Στην Ελλάδα αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 140.000 τ.μ. εμπορικών κέντρων μέχρι το 2021 τα οποία βρίσκονται όλα στην Αθήνα Αφορούν κυρίως σε επεκτάσεις και συγκεκριμένα:
  • επέκταση κατά 15.500 τ.μ. του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ (Νοέμβριος του 2019)
  • επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall, επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες αφορούν το πρώην κέντρο ραδιοτηλεόρασης που θα λειτουργήσει ως επέκταση του εμπορικού κέντρου προσθέτοντας 11.500 τ.μ. επιφάνειας και νέες θέσεις πάρκινγκ.
  • επέκταση κατά 21.000 τ.μ.του River West επί της λεωφόρου Κηφισού στο ύψος του Αιγάλεω

Εκτός από τις επεκτάσεις σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται και δύο νέα εμπορικά κέντρα Το πρώτο θα αναπτυχθεί στην Μεταμόρφωση από τον όμιλο του ομογενή επιχειρηματία Παν. Κωνσταντίνου, (Athens Metro Mall), περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο με εστιατόρια, καφέ, καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου και πήρε πρόσφατα πράσινο φως από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων

Tο δεύτερο αφορά στη πολυσυζητημένη επένδυση της Blackrock για δημιουργία εμπορικού κέντρου 55.000 τ.μ. στην έκταση όπου στεγαζόταν στο παρελθόν η Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος Το ακίνητο πέρασε τελικά στα χέρια της αμερικανικής Hines στα τέλη του 2018 και αναμένεται να λειτουργήσει με λίγα καταστήματα μεγάλης επιφάνειας.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!