Ελληνική παγκόσμια καινοτομία: «Έξυπνες» μπαταρίες λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης

Μια νέα παγκόσμια καινοτομία και μάλιστα από ελληνική εταιρεία ανακοινώθηκε πρόσφατα από την εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Εταιριών Olympia. Η εταιρεία δημιούργησε τη νέα σειρά «έξυπνων μπαταριών» λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs) Li.ON FORCE.

Πρόκειται για μια σειρά που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών τεχνολογίας λιθίου με τις εφαρμογές της τεχνολογίας Industry 4.0. που αφορούν τη χρήση τεχνολογιών Internet of Things στη βιομηχανία. Για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά διατίθεται από τη SUNLIGHT μπαταρία λιθίου που παρέχει την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία GLocal, όπου μέσω Cloud προσφέρει real time αμφίδρομη επικοινωνία.

Το Καινοτόμο Ενεργό Σύστημα Διαχείρισης της μπαταρίας (BMS) καταγράφει τα δεδομένα και τα αποστέλλει μέσω Cloud σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο ελέγχου της SUNLIGHT, δίνοντας τη δυνατότητα για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της μπαταρίας, στατιστική ανάλυση της επίδοσής της, διάγνωση και απομακρυσμένη επίλυση τεχνικών ζητημάτων κατά τη λειτουργία της μπαταρίας με αμφίδρομη επικοινωνία.

Επιπλέον, το υπερσύγχρονο, «έξυπνο» σύστημα BMS (Battery Management System) προσφέρει πρωτοποριακή για τον κλάδο ασφάλεια στη λειτουργία, αλλά και σημαντικά οφέλη από τον εξελιγμένο σχεδιασμό, για την αποδοτική εξισορρόπηση των τάσεων των στοιχείων λιθίου τόσο κατά τη φόρτιση όσο και κατά την εκφόρτιση της μπαταρίας.



Η σειρά αυτή διαθέτει επίσης, 17 επίπεδα ασφάλειας, καθώς και μεγάλη διάρκεια ζωής, μηδενικό κόστος συντήρησης, σύντομο χρόνο φόρτισης και δυνατότητα για ευκαιριακή φόρτιση, μεγάλη αποθηκευτική χωρητικότητα ενέργειας, μεγάλη ενεργειακή απόδοση κατά τη φόρτιση και τη χρήση, καλύτερη απόδοση ακόμα και σε πολύ απαιτητικές εφαρμογές, μικρό συνολικό κόστος χρήσης (TCO – Total Cost of Ownership).

Ο Βασίλης Μπίλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας δήλωσε σχετικά: «Η έντονα θετική πορεία του κλάδου Ηλεκτρικών Οχημάτων Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs), όπου βρίσκουν εφαρμογή οι μπαταρίες λιθίου, μας καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξους. Πρόκειται για μία αγορά που ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της, εκτιμάται ότι θα ξεπερνάει το 7% έως το 2030... Το προϊόν, είναι αποτέλεσμα εξελιγμένου σχεδιασμού από νέους Έλληνες Μηχανικούς στο πρότυπο εργοστάσιό μας στην Ξάνθη, αλλά και της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας της SUNLIGHT στην κατασκευή μπαταριών λιθίου για αμυντικές εφαρμογές».

Η Sunlight με επενδύσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ έως σήμερα και περαιτέρω πλάνο επενδύσεων, αξιοποίησε συσσωρευμένη τεχνογνωσία στον κλάδο μπαταριών λιθίου για προηγμένες εφαρμογές μέσω θυγατρικής της εταιρείας, προσαρμόζοντάς την ωστόσο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και χαρακτηριστικά των eIVs. Η σειρά Li.On Force έρχεται να συμπληρώσει την ευρεία γκάμα μπαταριών μολύβδου για eIVs, στην οποία η Sunlight διατηρεί σημαντικό μερίδιο παγκοσμίως, με έμφαση στις μεγάλες αγορές της Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και αυξανόμενη παρουσία στις πολλά υποσχόμενες αγορές της Β. Αμερικής και Ινδίας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Olympia Group


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!