Ανατροπή στη δόμηση των νησιών

Αλλαγή δεδομένων στη δόμηση των νησιών φέρνει ρύθμιση – ανάσα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επιχειρείται έτσι να λυθεί ένα θέμα που είχε προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, αν στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση ή αυτή δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Ξεκαθαρίζεται έτσι ο χαρακτήρας (και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς) αυτών των εκτάσεων. Και αυτό σημαίνει πως αν οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές (και όχι δημόσιες) οι ιδιοκτήτες μπορούν να χτίσουν με βάση τα όσα ισχύουν από την πολεοδομική νομοθεσία (κανόνες δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχή).

Μέχρι σήμερα σε πολλά νησιά, όπως για παράδειγμα, η Πάτμος και η Σύμη, πάνω από το 80% των εκτάσεων τους είχε χαρακτηριστεί ως δάσος με συνέπεια να προκληθούν πολλές αντιδράσεις. Το ίδιο συνέβη και σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων

Συγκεκριμένα, με ερώτημα που υπέβαλε ο Αναπληρωτής Υπουργός προς το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ), ζήτησε να διευκρινιστεί εάν οι εκτάσεις που καλύπτονται μόνο από φρυγανική βλάστηση, χωρίς την παρουσία δασικής βλάστησης, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα ή ως χορτολιβαδικές.

Το ερώτημα τέθηκε στο ΤΣΔ μετά από διαφορές και μη ενιαία αντιμετώπιση που προέκυψαν κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών έως σήμερα, όπου εκτάσεις αποτελούμενες μόνο από φρυγανική βλάστηση σε άλλες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονταν ως δάση και σε άλλες ως χορτολίβαδα.

Το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα ότι οι εκτάσεις αυτές πρέπει να χαρακτηρίζονται αποκλειστικά ως χορτολιβαδικές.

Με βάση τη σημερινή απόφαση εκτάσεις που για παράδειγμα έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ (δασωμένοι αγροί) πρέπει να γίνουν ΑΧ (αγροί που μετατράπηκαν σε χορολίβαδα), οπότε, όπως προβλέπει ο νόμος, χαρακτηρίζονται αυτόματα ΑΑ (άλλες χρήσεις, δλδ αγροτικές από το 1945 και σήμερα), και άρα τίθενται εκτός προστατευτικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση αυτών των εκτάσεων και υποστήριξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα, χωρίς εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία και με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!