Ανδρέας Γιαννόπουλος: Πάνω από 6 στους 10 CEOs δήλωσαν ότι προγραμματίζουν επενδύσεις στην Ελλάδα το 2019

O Ανδρέας Γιαννόπουλος, ιδρυτής της Public Affairs & Networks, για το 2nd InvestGR Forum 2019, που θα διοργανωθεί τον προσεχή Ιούνιο αλλά και για το έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο για μεγάλες επενδύσεις στην χώρα μας, κάποιες εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν και εντός του 2019.

Το περσινό InvestGR Forum «ξύπνησε» τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τη σημασία και την ανάγκη ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα. Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από την αγορά οδεύοντας προς το 2nd InvestGR Forum 2019, τον προσεχή Ιούνιο;

Πράγματι, το 1st InvestGR Forum 2018 τροφοδότησε με εμφατικό τρόπο τον δημόσιο διάλογο καθόσον αφορά στις ξένες άμεσες επενδύσεις και τη ζωτική σημασία τους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό, χάρη στη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων της πολιτικής, των πολυεθνικών εταιρειών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικών. Ολοένα και περισσότερο σήμερα οι πάσης φύσεως πρωταγωνιστές της οικονομίας αναγνωρίζουν την επιτακτική ανάγκη να εισέλθουν ΞΑΕ στη χώρα, οι οποίες θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, αλλά και θα εισαγάγουν πολύτιμη τεχνογνωσία. Με δυο λόγια, αντιλαμβάνομαι από τις συζητήσεις στην αγορά ότι υπάρχει μια λελογισμένη αισιοδοξία για το μέλλον, αν και υπό διαρκή αίρεση.

Πέρυσι, στο πλαίσιο του 1st InvestGR Forum 2018: Foreign Investments in Greece, η METRON ANALYSIS πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;». Στην έρευνα αυτή, πάνω από 8 στους 10 CEOs δήλωσαν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανόν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν σε επενδύσεις στο μέλλον στη χώρα μας. Μάλιστα, 6 στους 10 δήλωσαν ότι οι επενδύσεις αυτές προγραμματίζονταν για το 2019. Πιστεύετε ότι η παρατεταμένη εκλογολογία επηρεάζει την επενδυτική στάση των ξένων εταιρειών;

Έχετε δίκιο. Η περσινή έρευνα ήταν μια θετική έκπληξη και για τους αναλυτές, αλλά και για εμάς που την παραγγείλαμε, λόγω της μεγάλης συμμετοχής επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίοι εκπροσωπούσαν εταιρείες με έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, αφού 9 στις 10 από αυτές έχουν επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα και, μάλιστα, ποσά που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των συνολικών ΞΑΕ των τελευταίων πέντε χρόνων. Η μεγάλη αυτή ανταπόκριση των CEOs να συμμετάσχουν σε μια τέτοια έρευνα αποδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον τους να διατυπώσουν τις θέσεις και προτάσεις τους ως προς το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας.

Στην έρευνα του 2018, δύο στους τρεις CEOs εξέφρασαν την άποψη ότι «η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια» ενώ, στην ίδια έρευνα, πάνω από 8 στους 10 CEOs δήλωσαν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανόν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν σε επενδύσεις στο μέλλον στη χώρα μας και 6 στους 10 δήλωσαν ότι οι επενδύσεις αυτές προγραμματίζονταν για το 2019.

Και, πράγματι, το μεγάλο ερώτημα είναι – και αυτό θα το διαπιστώσουμε στην υπό προετοιμασία έρευνα για το 2nd InvestGR Forum 2019, τα ευρήματα της οποίας θα παρουσιαστούν τον προσεχή Ιούνιο- κατά πόσον οι σχεδιασμοί για ΞΑΕ έχουν επηρεαστεί ήδη ή επηρεάζονται από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την εκτεταμένη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Αυτό που είναι, ωστόσο, βέβαιο είναι ότι τα κεντρικά επιτελεία των ξένων πολυεθνικών θέτουν μετ’ επιτάσεως και ολοένα και περισσότερο την ερώτηση στους εδώ εκπροσώπους τους «με την απάντηση του ενός εκατομμυρίου»: Πότε θα γίνουν εκλογές; Ο ευρών αμειφθήσεται…

Βλέπω τον τίτλο του InvestGR Forum και τη γενικότερη ρητορική γύρω από αυτό που ισχυρίζεται «ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός». Το πιστεύετε πραγματικά;

Μπορεί η κατάφαση αυτή να ηχεί περίεργα, ωστόσο η Ελλάδα είναι, πράγματι, ένας καλός επενδυτικός προορισμός. Κι αυτό, γιατί, στη διάρκεια των ετών – συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της κρίσης – οι αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες που τόλμησαν να επιχειρήσουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, τα κατάφεραν μάλλον καλά.

Προδήλως, δεν ευημέρησαν όλες και κάποιες απέτυχαν. Άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό: η Ελλάδα παραμένει ακόμη ένας δύσκολος τόπος για επενδύσεις. Τα δε ποικίλα εμπόδια, παρά τις βελτιώσεις και τις μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να υφίστανται και να προβληματίζουν ή και να αποθαρρύνουν τις ξένες – και τις εγχώριες, φυσικά – επενδύσεις. Ωστόσο, αν δει κανείς τη μακροσκοπική εικόνα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια σειρά επενδυτικών success stories, περιλαμβανομένων ενός κινέζου εφοπλιστικού γίγαντα, ενός γερμανού λιανεμπόρου, ενός ηγέτη στις τηλεπικοινωνίες ή μιας πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας. Και αρκετές από αυτές τις ξένες επενδύσεις έκαναν καλό στην ελληνική οικονομία, μερικές φορές δε κατά αναπάντεχο τρόπο. Εν κατακλείδι, μπορεί νομίζω να ισχυριστεί κανείς – χωρίς να λείπουν βεβαίως οι αστερίσκοι…, ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με οφέλη τόσο για τη χώρα όσο και για τους επενδυτές. Πολλά απομένουν ακόμη να υλοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι ξένες εταιρείες που άντεξαν, μάλλον ανταμείφθηκαν και, κυρίως, φαίνεται να διατηρούν προσδοκίες για το κοντινό μέλλον.

Πώς εξηγείτε την υποστήριξη και τις αιγίδες σημαντικών θεσμών στο InvestGR Forum, όπως η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και προσφάτως της Γερμανικής Πρεσβείας και του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου;

Νομίζω ότι η εξήγηση εδράζεται στη σχεδόν πανθομολογούμενη διαπίστωση ως προς τη σημασία των ΞΑΕ για την ελληνική οικονομία και τη συνεπακόλουθη έννοια και ευθύνη ελληνικών και ξένων θεσμών να συνεισφέρουν στην προώθηση αυτού του στόχου. Θα σταθώ ιδιαιτέρως στην ενεργό συνεισφορά της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να πεισθούν οι λογής εταίροι εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός επενδυτικός προορισμός. Ομοίως, με έχει εντυπωσιάσει η στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο 2nd InvestGR Forum 2019. Πρόκειται για ενέργειες ισχυρού συμβολισμού, αλλά και έμπρακτου ενδιαφέροντος, ειδικά όταν προέρχονται αυτές από την ηγέτιδα οικονομική δύναμη στην Ε.Ε. και, ας μην ξεχνούμε, τον μεγαλύτερο επενδυτή σε ΞΑΕ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2007-17.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά του 2nd InvestGR Forum 2019;

Πρώτον, τα πάνελ συζήτησης, τρία από αυτά θα είναι θεματικά και θα αφορούν στις επενδύσεις στους κλάδους της Ενέργειας, του Τουρισμού, της Ψηφιακής Οικονομίας και Καινοτομίας.

Δεύτερον, η έρευνα σε CEOs με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, που διεξάγει αυτό το διάστημα η METRON ANALYSIS, και η οποία θα παρουσιαστεί από τον κ. Στράτο Φαναρά στο Forum. Την περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και θα έχει στοιχεία βαρομέτρου σε σχέση με την περσινή έρευνα.

Τρίτον, η σύνταξη και παρουσίαση στο Forum του «Δεκαλόγου» με τις πλέον σημαντικές προτάσεις των επικεφαλής των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα ως προς το τι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου στην Ελλάδα. Η συλλογή των προτάσεων των εταιρειών είναι σε εξέλιξη και με την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή κ. Γιώργου Παγουλάτου, ο οποίος και θα την παρουσιάσει στο ακροατήριο του Forum τον Ιούνιο.

Προσθέσατε, μαθαίνουμε, και μια ακόμη κατηγορία «πρωταγωνιστών» στο 2nd InvestGR Forum 2019, τους “GREEK AMBASSADORS”. Περί τίνος πρόκειται;

Η φιλοδοξία μας είναι να εκπέμψει το 2nd InvestGR Forum 2019, τον προσεχή Ιούνιο, το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων μιας ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας. Για αυτό, σκεφτήκαμε να προβάλουμε, δίπλα στις μεγάλες ξένες εταιρείες, και ορισμένες ελληνικές εταιρείες από διαφόρους κλάδους - τις ονομάζουμε “Greek Ambassadors” -, οι οποίες έχουν να αφηγηθούν ένα επιχειρηματικό success story ενώπιον ενός υψηλότατου επιπέδου ακροατηρίου και παρουσία σημαντικών ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον των πολιτικών και εκπροσώπων θεσμών να συμμετάσχουν στο InvestGR Forum;

Εξαιρετικά μεγάλο και, μάλιστα, στο ανώτατο επίπεδο. Περισσότερα, πολύ προσεχώς…


Πηγή: businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!