ΑΠΣΙ Πίνδος: Άνοδος μεγεθών, 20 εκατ. νέες επενδύσεις και επέκταση σε νέες αγορές

Την συνεχή ανάπτυξη των μεγεθών του έχει ορίσει σαν στόχο ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, Πίνδος. Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1958 από 7 αγρότες, το 2018 γιόρτασε τα 60 χρόνια πορείας του στην ελληνική αγορά, καταγράφοντας ρεκόρ σε όλα τα επιμέρους στοιχεία παραγωγής και ξεπερνώντας τα 250 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών. Σήμερα ο ΑΠΣΙ Πίνδος αποτελείται από 500 μέλη (πτηνοτρόφους-παραγωγούς) ενώ ο αριθμός των εργαζομένων για το 2018 ανήλθε σε 1.132, με 200 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία. Η συνεισφορά του στο Δημόσιο ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ ενώ η στήριξη που προσφέρει στην τοπική οικονομία είναι σημαντική και πολυεπίπεδη. Παράλληλα, στοχεύει συνεχώς όλο και πιο ψηλά και σύμφωνα με τον Γενικό του Διευθυντή Λάζαρο Τσακανίκα έχει σαν βασική επιδίωξη να αναπτύσσεται τουλάχιστον κατά 3%-5% σε ετήσια βάση. Μάλιστα για αυτό τον λόγο έχει προχωρήσει σε σημαντικά νέα λανσαρίσματα ενώ έχει δρομολογήσει και μια σειρά από δυναμικές κινήσεις για να ενισχύσει περαιτέρω τα ήδη ανοδικά μεγέθη του.

Σε ανοδική πορεία το 2018

Συγκεκριμένα, το 2018 ο ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ» κατέγραψε αύξηση της δραστηριότητας του, με παράλληλη ενίσχυση των θέσεων εργασίας, άνοδο της εξαγωγικής του δραστηριότητας καθώς και επέκταση του στον τομέα των κρεάτων από επιλεγμένες ελληνικές φάρμες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στα Ιωάννινα, την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε σημαντική άνοδος του κύκλου εργασιών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 13,75%% και ανήλθε σε 250, 074 εκατ. ευρώ έναντι 219, 891 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2017. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIDTA) κινήθηκαν επίσης ανοδικά και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 9, 810 εκατ. ευρώ σε σχέση με 9,785 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, με μια ακόμη χρονιά να συμβάλλει στην σταθερή ενίσχυση του EBIDTA που καταγράφει ο ΑΠΣΙ Πίνδος κατά την τριετία 2016 - 2018 (+29%). Επίσης η επιχείρηση έχει να επιδείξει και καθαρή κερδοφορία κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», ανέφερε σχετικά ότι: «Τα νέα μας οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τίτλος του ηγέτη της ελληνικής πτηνοτροφίας ανήκει επάξια στον «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ» και τους ανθρώπους της, που με αγάπη για τη δουλειά τους και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, καταθέτουν την ψυχή τους για να πηγαίνει ο συνεταιρισμός ακόμα ψηλότερα.»

Στο 32% το μερίδιο αγοράς

Σημαντική ενίσχυση καταγράφηκε και σε όλα τα επιμέρους στοιχεία της παραγωγής του Συνεταιρισμού. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή νεοσσών ανήλθε σε 44.227 χιλ. τεμάχια από 36.983 τεμάχια το 2017, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19,6%. Η παραγωγή φυραμάτων διαμορφώθηκε σε 201.654 χιλ. τόνους έναντι 169.429 χιλ. τόνους το 2017, αυξημένη κατά 19%. Η παραγωγή κοτόπουλων διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 40.417 χιλ. τεμαχίων από 34.290 χιλ. τεμάχια το προηγούμενο έτος, ενισχυμένη κατά 17,9%. Η παραγωγή οργανουχουμικού λιπάσματος και αδρανοποιημένων ζωικών προϊόντων ανήλθε σε 2.376 τόνους και 4.740 τόνους αντίστοιχα σε σύγκριση με 2.140 τόνους και 4.400 τόνους αντίστοιχα κατά την παρελθούσα χρήση.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το μερίδιο αγοράς του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, με βάση στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ζωική παραγωγή, κατά την χρήση 2018 ενισχύθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 32% έναντι 30% το 2017. Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο κ. Τσακανίκας πρόκειται για επίδοση που καταδεικνύει τη εδραίωση της ηγετικής θέσης του συνεταιρισμού στην αγορά, καθώς στην τριετία 2016-2018 καταγράφεται σταθερή ενίσχυση των μεριδίων, η οποία αγγίζει τις +4,5 μονάδες.

Νέες επενδύσεις και νέα σχέδια

Ειδικής αναφοράς αξίζει το γεγονός πως μέσα στην προηγούμενη τριετία (2016-2018) ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ ολοκλήρωσε την εκτέλεση επενδύσεων συνολικού ύψους 7,4 εκ. ευρώ, με τα 3,373 εκατ. εξ αυτών να αφορούν επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά το 2018. Πλέον βάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη και προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος ύψους 20 εκ. ευρώ για την τετραετία 2019-2022 με στόχο την επίτευξη των σχεδίων ανάπτυξης που έχει. Συγκεκριμένα οι νέες αυτές επενδύσεις αφορούν την ανέγερση νέων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών του μέσων καθώς και των κέντρων διανομών, με ένα νέο, μάλιστα, υποκατάστημα να ετοιμάζεται να ξεκινήσει την λειτουργία του μετά το Πάσχα στην Ρόδο, αυξάνοντας τον σχετικό αριθμό των σημείων του δικτύου στα 18.

Σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού αποτελεί η νέα μονάδα επεξεργασίας κρέατος κοτόπουλου και μονάδα έτοιμων ψημένων που δημιουργείται στις εγκαταστάσεις της πρώην ΣΒΕΚΗ (Συνεταιριστική Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου), που αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020. Μάλιστα, αυτές οι εγκαταστάσεις υπολογίζεται πως θα εξυπηρετήσουν στο μέλλον τα σχέδια σταδιακής εισόδου του Συνεταιρισμού τα επόμενα χρονιά στην αγορά του έτοιμου φαγητού, με προϊόντα βασισμένα στην ελληνική και μεσογειακή διατροφή και κουζίνα (πχ μουσακάς-παστίτσιο) και με πρώτη ύλη καινοτομικές προτάσεις του ΑΠΣΙ Πίνδος, όπως ο φρέσκος άπαχος κιμάς από ορεινό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που σαν προϊόν λιανικής κυκλοφορεί στην αγορά σουπερμάρκετ από το καλοκαίρι του 2018. Υπενθυμίζεται πως από τον Απρίλιο του 2018, ο Συνεταιρισμός προσφέρει, επίσης, στο καταναλωτικό κοινό και αλλαντικά από 100% φρέσκο ορεινό κοτόπουλο, χωρίς γλουτένη ενισχύοντας κι άλλο την προιοντική του γκάμα.

Ακόμη ο ΑΠΣΙ Πίνδος συμμετέχει σε διάφορα Εθνικά, Διεθνή και Περιφερειακά Ερευνητικά Πρόγραμματα συνολικού προυπολογισμού ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, που σε σημαντικό βαθμό αφορούν και την ανάπτυξη προϊόντων χωρίς χρήση αντιβιότικων και με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σημαντικές συνεργασίες

Παράλληλα ο ΑΠΣΙ Πίνδος έχει προχωρήσει και σε σημαντικές κινήσεις συνεργασίας με την ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς για λογαριασμό της αλυσίδας παράγει και συσκευάζει τα προϊόντα της σειράς Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες, που, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμπλουτιστεί με δυο ακόμη προϊόντα. Πρόκειται για προϊόντα που κινούνται ανάμεσα στο συμβατικό και το ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο του Συνεταιρισμού και υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για εξαγωγές τους μέσω του δικτύου της Ahold Delhaize καθώς έχουν τιμηθεί και με διεθνή βραβεία ποιότητας.

Ακόμη από τα τέλη του 2018 έχει προχωρήσει σε στρατηγική συμμαχία συνεργασίας σε εμπορικό επίπεδο με τα Ηπειρώτικα Αυγά από την Πτηνοτροφική Ιωαννίνων ενώ σε μια άκρως δυναμική κίνηση έχει ξεκινήσει επίσης την περασμένη χρονιά την επέκταση του στον τομέα των κρεάτων από επιλεγμένες ελληνικές φάρμες. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με επιλεγμένους έλληνες παραγωγούς που ασχολούνται με ειδικές εκτροφές βουβαλίσιου, χοιρινού, μοσχαρίσιου (βόειου) κρέατος, μαύρου χοίρου κλπ, που κυκλοφορούν στην αγορά λιανικής στους πάγκους των κρεοπωλείον ενώ ετοιμάζονται και συσκευασμένα προιόντα υπό το σήμα ΑΓΡΟΖΩΗ της ομώνυμης βιομηχανίας στην Εύβοια που ελέγχει από το 2001 ο ΑΠΣΙ Πίνδος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσακανίκας, στόχος του Συνεταιρισμού δεν είναι να μπει στην παραγωγή βοείου ή χοιρινού κρέατος αλλά η συνεργασία με επιλεγμένους παραγωγούς, που θα τηρούν τα πρότυπα που ορίζει ο ΑΠΣΙ Πίνδος.

Το στοίχημα των εξαγωγών

Ακόμη, βασική επιδίωξη του Συνεταιρισμού είναι η ανάπτυξη των εξαγωγών του, που το 2018 ανήλθαν σε 6,58 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την πορεία ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Τα Βαλκάνια αποτελούν το κύριο πεδίο της εξαγωγικής του δραστηριότητας και ειδικά η γειτονική αγορά της Αλβανίας, την οποία προμηθεύει τόσο με νεοσσούς όσο και με τελικά προϊόντα. Επίσης εξαγωγές γίνονται και σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία αλλά και στην Κύπρο. Επίσης, ο Συνεταιρισμός συμμετέχει τα δυο τελευταία χρόνια σε εκθέσεις τροφίμων στο Ντουμπάι θέλοντας να «ανοίξει» την αγορά του Κόλπου και των Αραβικών Χωρών.

Συζητήσεις στο εσωτερικό

Στην εγχώρια αγορά ο ΑΠΣΙ Πίνδος διαθέτει παρουσία σε πάνω από 7000 σημεία πώλησης στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, όπου διατηρεί σημαντικές συνεργασίες, με το σύνολο σχεδόν των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ αλλά και στα κανάλια των κρεοπωλείων και στο HO.RE.CA. Επίσης εξετάζει προσεχτικά τις δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης του στην αγορά και με τυχόν εξαγορές. Χαρακτηριστικά, άλλωστε, ο κ. Τσακανίκας ανέφερε πως αναμένονται περαιτέρω κινήσεις συγκέντρωσης στον κλάδο της πτηνοτροφίας στο άμεσο μέλλον, σημειώνοντας πως οι δυνατοί του τομέα (Πίνδος, Νιτσιάκος, Αμβροσιάδης, κλπ) παρακολουθούν τις εξελίξεις με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμός Άρτας, (με τον οποίο ο ΑΠΣΙ Πίνδος έχει κάνει σχετικές συζητήσεις και στο παρελθόν) και την ΒΟΚΤΑΣ-Μαζαράκης αλλά και με 1-2 μικρότερες μονάδες, που δείχνουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Από την άλλη, βέβαια, πλευρά υπογράμμισε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την αρτινή βιομηχανία αλλαντικών ΒΙΚΗ, για την οποία εκδόθηκε απόφαση για την πτώχευση της μετά από αίτηση των απλήρωτων εργαζομένων.


Του Δημήτρη Τσουκαλά
businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!