Λίγα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο στη χώρα έχουν πετύχει να αφήσουν τόσο ξεκάθαρο αποτύπωμα στην τοπική οικονομία όσο ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline).
Τα οφέλη για τη χώρα μας από την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού αγωγού είναι προφανή τόσο σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, όσο και σε όρους ενεργειακής ασφάλειας της ίδιας της πατρίδας μας.
Ως προς τα παραπάνω, τα μεγέθη του έργου μιλούν από μόνα τους: ο ΤΑΡ είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, συνολικού ύψους περίπου €1,5 δισ. Κατασκευάζεται με την αξιοποίηση μεγάλων εγχώριων και διεθνών ομίλων: Renco/ΤΕΡΝΑ (κατασκευή σταθμού συμπίεσης στους Κήπους), Spiecapag/Άκτωρ (κατασκευή χερσαίου τμήματος σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, μήκους περίπου 185χλμ.) και Bonatti/Άβαξ (Κατασκευή χερσαίου τμήματος σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, μήκους περίπου 360χλμ.).
Αυτό που δεν είναι, ωστόσο, τόσο γνωστό είναι οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν και καλύπτουν ακόμα και τομείς που δεν πηγαίνει ο νους.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τη σημασία που έχει το έργο για ελληνικές εταιρείες όπως η Σωληνουργεία Κορίνθου που ανέλαβε την προμήθεια χερσαίων σωληναγωγών που κάλυψαν μήκος περίπου 495 χιλιομέτρων – δηλαδή σχεδόν το σύνολο των 550χλμ. που διανύει ο ΤΑΡ στην Ελλάδα. Κι όπως δήλωσε με την ολοκλήρωση της παράδοσης και των τελευταίων κομματιών ο Quality Manager του TAP Ελλάδας, Kenneth. A. Sharpe, τον Οκτώβριο του 2017: «Συνολικά 28.600 σωλήνες παρήχθησαν μέσα στο χρονοδιάγραμμα με τα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρντ είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι».
Εξίσου φυσιολογικό να φανταστεί κανείς ότι ένα έργο τέτοιας κλίμακας προσέφερε απασχόληση σε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους. Πόσοι όμως μπορούν να φανταστούν ότι εξ αυτών οι 650 ήταν αρχαιολόγοι; Ή ότι απαιτήθηκε να κινητοποιηθούν 90 δικηγόροι και 70 ερευνητές κοινωνικοοικονομικών μελετών; Δηλαδή επιστημονικές ειδικότητες που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με κατασκευαστικά έργα υποδομής αυτού του είδους.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η συμβολή του TAP στην τοπική επιχειρηματικότητα και μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, που τα τελευταία χρόνια επλήγησαν από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σημαντικά πάνω του μέσου όρου. Οι εκτιμήσεις της εταιρείας μιλούν για προμήθειες υπηρεσιών και αγαθών που κάλυψαν περισσότερες από 800 εταιρείες, σημαντικό κομμάτι εκ των οποίων της περιοχής που πέρασε το έργο. Ενδεικτικό είναι ότι απασχολήθηκαν 142 κατασκευαστικές, 72 ξενοδοχειακές μονάδες, 35 εταιρείες περιβαλλοντικής διαχείρισης, 27 επιχειρήσεις εστίασης, 24 εταιρείες μεταφορών/ανυψώσεων αλλά και 9 εταιρείες καθαριότητας.
Όσο και αν οι αριθμοί «ζαλίζουν» πίσω από αυτούς βρίσκονται οι άνθρωποι και οι επιπλέον δεξιότητες που αποκτούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δημήτρη Χατζήπαπα, ο οποίος εργάστηκε ως συγκολλητής αγωγού.
«Αρχικά, εκπαιδεύτηκα σε μια ιδιαίτερη τεχνική συγκόλλησης, που δεν την ήξερα καν. Πριν ξεκινήσει το έργο, πήρα μέρος σε σεμινάρια δύο μηνών, στα οποία μας έμαθαν αυτή τη μέθοδο. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Έτσι, απέκτησα και μια νέα, ειδική δεξιότητα. Και, μπορεί στην αρχή να μας φαινόντουσαν όλα λίγο παράξενα, αλλά στο τέλος όλοι κερδίσαμε γενικά... καλά πράγματα. Είδαμε για παράδειγμα με πόση ασφάλεια δουλεύουν οι ξένοι και μας έγινε βίωμα. Σε τέτοιο βαθμό που πλέον προσέχουμε σε όλα, ακόμα και στο όριο ταχύτητας. Νιώθω ότι με αυτό το έργο, γίναμε λίγο πιο πολύ Ευρωπαίοι σε θέματα ασφάλειας και κανόνων».
Ο ίδιος εργάστηκε στον αγωγό για δυο χρόνια και δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένος τονίζοντας ότι «θα ήθελα πολύ να δουλεύω έτσι».
kerdos.gr