Ο έξυπνος φωτισμός αλλάζει τις ελληνικές πόλεις – Παράδειγμα ο Ασπρόπυργος

Ο έξυπνος φωτισμός αλλάζει τις ελληνικές πόλεις. Η εγκατάσταση φωτιστικών LED με τηλεδιαχείριση και ασύρματη επικοινωνία στους κοινόχρηστους χώρους των Δήμων μειώνει θεαματικά το ενεργειακό κόστος στους δημοτικούς προϋπολογισμούς ανακουφίζοντας παράλληλα τους δημότες από τα ακριβά τέλη, ενώ οι πόλεις τους γίνονται πιο ασφαλείς.

Πρωτοπόρος υπήρξε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης όπου υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο έργο οδικού φωτισμού με την εγκατάσταση 5.500 έξυπνων τηλε-διαχειριζόμενων φωτιστικών Globiled και συστήματος τηλεδιαχείρισης.

Στους Δήμους που αλλάζουν τη ζωή των δημοτών τους νέα σύγχρονα συστήματα οδοφωτισμού ανήκουν επίσης η Έδεσσα, ο Σαρωνικός, η Ραφήνα, η Νέα Ιωνία, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Μεγαλόπολη και πιο πρόσφατα ο Ασπρόπυργος.

Οι πρακτικές των έξυπνων πόλεων, οι οποίες έχουν καθιερωθεί πλέον στον αναπτυγμένο κόσμο, εξαπλώνονται σταδιακά και στην Ελλάδα.

Παράδειγμα ο Ασπρόπυργος

Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσει ο Δήμος Ασπροπύργου αλλάζοντας τα… φώτα του.

Πολλαπλά οφέλη για την ασφάλεια του Ασπροπύργου, που εντάσσεται στο δίκτυο των έξυπνων πόλεων, τα οικονομικά του δήμου, που επιπλέον απαλλάσσεται από το κόστος συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, αλλά και των δημοτών που θα πληρώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη, εξασφάλισε ο Δήμος Ασπροπύργου από τη συνεργασία του με δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τον ΟΤΕ και την GlobiLED.

Ο Δήμος και οι δύο εταιρείες υπέγραψαν Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, με βάση την οποία στους κοινόχρηστους χώρους του Ασπροπύργου (οδοφωτισμός) θα εγκατασταθούν 8326 φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Εγκαθιστώντας τη νέα τεχνολογία των φωτιστικών LED με τηλεδιαχείριση και σύγχρονη ασύρματη επικοινωνία των οδοφωτιστικών, ο δήμος και οι δημότες εξασφαλίζουν:

– Ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργία βάσει των Ευρωπαϊκών προτύπων
– Χαμηλότερα δημοτικά τέλη λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας
– Ασφάλεια μέσα στην πόλη τους
– Αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δήμου

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει τμηματικά σε βάθος 12 χρόνων.

Το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζει στον Δήμο εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας 75% περίπου. Το όφελος του Δήμου από την ενεργειακή εξοικονόμηση υπολογίζεται πάνω από 2.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν θα χρειασθεί να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από νέους πόρους για τα επόμενα 12 χρόνια αφού το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης θα καλυφθεί αποκλειστικά και μόνον από τους πόρους που αυτή θα εξασφαλίσει. Επιπλέον, ο Δήμος θα αποφύγει την συντήρηση και την επισκευή των λαμπτήρων. Δεν θα απασχολεί προσωπικό και μηχανήματα δικά τους εφόσον η Ανάδοχη Εταιρεία είναι υπεύθυνη για την συντήρηση του δικτύου. Οι αμοιβές της Ανάδοχης εταιρείας θα καλύπτονται από το ποσό της εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κύριος Νίκος Μελετίου κατά την υπογραφή της σύμβασης «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τον Ασπρόπυργο. Υπογράψαμε σύμβαση για ένα τεράστιο έργο που θα αλλάξει τον οδοφωτισμό ολόκληρης της πόλης. Η συνεργασία μας που προέκυψε μέσα από διαγωνισμό, με δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδος, τον ΟΤΕ και την GlobiLED, θα εξασφαλίσει για τον Ασπρόπυργο 75% εξοικονόμηση ενέργειας και πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα πρόγραμμα που για 12 χρόνια θα πληρώνεται από την εξοικονόμηση και θα μένουν στο ταμείο του Δήμου περίπου 150.000 ευρώ το χρόνο.

Εγκαταστάσεις

Συγκεκριμένα, η Ένωση ΟΤΕ-GLOBILED θα εγκαταστήσει στον Δήμο 3.858 λαμπτήρες, 4.183 Φωτιστικά σώματα LED και 56 προβολείςLED.



Τα προβλήματα που θεραπεύονται

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διακήρυξης στο Δημοτικό και Δημόσιο Φωτισμό του Δήμου, η υφιστάμενη κατάσταση, που θα αντιμετωπιστεί με την υλοποίηση του έργου οδοφωτσιμού παρουσιάζει τα εξής προβλήματα:

– Μη ορθολογική λειτουργία του δικτύου
– Έλλειψη επαρκούς φωτισμού λόγω μη ανιχνεύσιμων βλαβών
– Κακή ποιότητα φωτισμού οδικού δικτύου
– Μειωμένη αίσθηση ασφάλειας
– Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
– Μικρή διάρκεια ζωής υφιστάμενων λαμπτήρων
– Απασχόληση μεγάλου αριθμού πόρων του Δήμου.


ecopress.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!