Πώς το 5G αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων

Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και απαιτούν από τις επιχειρήσεις γενναίες επενδύσεις, οι οποίες θα αξιοποιηθούν προς απόκτηση των απαιτούμενων τεχνολογικών εργαλείων για την βελτιστοποίηση της παραγωγής και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Τα οχήματα χωρίς οδηγό, οι χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως, καθώς επίσης και τα ρομπότ που θα λαμβάνουν αποφάσεις και θα μπορούν να παράξουν πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα στον κλάδο της βιομηχανίας, δεν είναι απλώς σενάρια, αλλά πραγματικότητα. Ήδη στην Αμερική το 5G έχει αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, τόσο σε b2b όσο και σε b2c επίπεδο, καθιστώντας σαφές το μήνυμα πως όσες χώρες επενδύσουν έγκαιρα στις υποδομές θα είναι από τις πρώτες που θα δρέψουν καρπούς.

Το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συνεργασία της Σουηδικής Πρεσβείας διοργάνωσαν το 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας με θέμα «Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ως το μέλλον της Ελλάδας». Επί τάπητος τέθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Ulf Persson, VP and Head of Government and Industry Relations της Ericsson υπολογίζεται ότι μέχρι το 2024 θα υπάρχουν περί τις 1,5 δισ. συνδρομές 5G ενώ θα έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός των διακινούμενων δεδομένων.

«Η ευρυζωνικότητα βοηθά στην εικονική πραγματικότητα και την υψηλή ευκρίνεια στα βίντεο. Ταυτόχρονα με το 5G πετυχαίνουμε εξοικονόμηση χρημάτων, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται οπτικές ίνες όπως στο παρελθόν, υψηλή ταχύτητα και μείωση του χρόνου απόκρισης, πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε με το 4G» δήλωσε ο κ. Persson επισημαίνοντας πως το κόστος παράδοσης του 5G θα μειωθεί κατά 90% και πρόσθεσε πως με τα ευφυή δίκτυα θα αυξηθεί το παγκόσμιο ποσοστό ανάπτυξης κατά 0.2%, μέγεθος που μεταφράζεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και σε περιβαλλοντικά οφέλη.

«Η ασφάλεια των δικτύων ανάγεται πλέον σε θέμα εθνικής σημασίας. Οι χώρες που θα αναπτύξουν πρώτες το 5G θα είναι και αυτές που θα επωφεληθούν πρώτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων εστίασε στις αλλαγές που έχει επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας. Υπενθύμισε πως το 2014 στην Αμερική ήταν εγγεγραμμένοι 53 εκατομμύρια πολίτες ως ελεύθεροι επαγγελματίες και πως το 2027 η συντριπτική πλειοψηφία θα απαρτίζεται από freelancers με τους ψηφιακούς νομάδες να αποτελούν τη νέα τάση.

Ο κ. Μασσέλος ζήτησε να υπάρξει ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο ποσοτικοποίησης του τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή δικτύων και κάλεσε τους προμηθευτές να γίνουν πιο καινοτόμοι και σε ότι αφορά το κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τέλος πρότεινε πλειστηριασμούς για τα έργα 5G σε ότι αφορά την ανάπτυξη του φάσματος, προκειμένου να αναπτυχθεί ταχύτερα και ορθότερα ο εξοπλισμός δικτύου.

Για μετάβαση από το Ίντερνετ των ανθρώπων, στο Ίντερνετ των πραγμάτων και πλέον στο Ίντερνετ για όλους, έκανε λόγο ο Παντελής Τζωρτζάκης, τέως Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Απαντώντας σε όλους εκείνους που σπεύδουν να μιλήσουν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υπενθύμισε ότι για να προβεί ένα Κράτος σε ψηφιοποίηση θα πρέπει να έχει προνοήσει κάνοντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύοντας σημαντικά ποσά στην κατασκευή δικτύων.

Εξήγησε πως για το 5G απαιτείται 30 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα σε επίπεδο base station και πρόσθεσε πως ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών στο IoΤ που σήμερα διαμορφώνεται στα 10 δις το 2024 θα αγγίξει τα 22 δις συνδέσεις. Ταυτόχρονα μέχρι το 2025 θα δούμε εντυπωσιακές αλλαγές σε επίπεδο έξυπνων πόλεων, χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η διασύνδεση των συσκευών που θα παράγουν δεδομένα τα οποία εν συνεχεία, μέσω της επιστράτευσης της τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύονται από τις μηχανές και θα αξιοποιούνται.

Για αλλαγή νοοτροπίας και αναθεώρηση του τρόπου που επιχειρούμε έκανε λόγο η Κάτια Σταθάκη, Εμπορική Διευθύντρια της Vodafone Greece. Όπως είπε θα πρέπει να δούμε την τεχνολογία ως μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και επεσήμανε πως απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για τη δημιουργία σταθμών βάσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Θάνου Φαλάγγα Γενικού Διευθυντή του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως όταν αναπτυχθεί το 5G θα συμβάλει «επιθετικά» στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, λειτουργώντας ως τεχνολογική πλατφόρμα για επιχειρηματική ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα δίκτυα στην Ευρώπη πολύ ανώτερο από αυτό της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Wind έχει ήδη επενδύσει 4δις ευρώ στα δίκτυα και θα συνεχίσει τις επενδύσεις στη χώρα» ανέφερε ο Herman Riedl, Chief Business & Digital Transformation Officer της Wind Hellas.

fortunegreece.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!