Από τις 3 έως τις 7 Απριλίου «κάτι αλλάζει!» στο Athens Science Festival 2019

Μέσα σε μία παγκόσμια και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, «κάτι αλλάζει!» και στο Athens Science Festival 2019. Ο θεσμός που κάθε χρόνο αποκαλύπτει στους χιλιάδες επισκέπτες του, τα μυστικά και τα θαύματα της επιστήμης, επιστρέφει για 6η χρονιά, από τις 3 έως τις 7 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, μετονομάζεται σε Athens Re-Science Festival και με ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Ο κόσμος αλλάζει, κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό. Η επιστήμη, η τεχνολογία, οι τέχνες, η ανθρώπινη εργατικότητα, δημιουργούν νέους θαυμαστούς δρόμους, νέες προοπτικές αλλά και νέες προκλήσεις. Αποτέλεσμα; Χρειάζεται, ατομικά αλλά και κοινωνικά, να αναθεωρούμε και να αναπροσαρμόζουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη γνώση και την καθημερινή μας ζωή. Στον 21ο αιώνα, η προσαρμοστικότητα και η συνεχής αλλαγή δεν είναι μόνο γόνιμες και εμπνευστικές– είναι, πλέον, αναγκαίες.

Φανταστείτε, λοιπόν, έναν κόσμο όπου όλοι είμαστε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων για μέλισσες, καλλιεργούμε λαχανικά στο μπαλκόνι μας, χρησιμοποιούμε ξανά τα παλιά διαφημιστικά banners και τα αθλητικά μας παπούτσια, τα παιδιά παίζουν στα δάχτυλα τα μυστικά των καταιγίδων, των κεραυνών και της μετεωρολογίας. Φανταστείτε, ακόμα, έναν κόσμο όπου μικροοργανισμοί μετατρέπουν το βρόχινο σε πόσιμο νερό, τα θαλάσσια θηλαστικά προστατεύονται συστηματικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες τροφοδοτούν τα σχολειά, «έξυπνες» πόλεις και υπολογιστές μάς βοηθούν να φροντίζουμε, κάθε στιγμή, τον πλανήτη μας.

Ένας τέτοιος κόσμος θα αποκαλυφθεί φέτος στο Athens Re-Science Festival 2019 σε όσους ενθουσιάζονται με την ανθρώπινη εφευρετικότητα. Από τις 3 έως τις 7 Απριλίου, μικροί και μεγάλοι που θα βρεθούν στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί της επιστήμης και να πειραματιστούν μέσα από εκατοντάδες διαφορετικά δρώμενα.

Πιο συγκεκριμένα, 140 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, που συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ, θα παρουσιάσουν στο κοινό 100 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 60 εργαστήρια για παιδιά, 20 workshops, 30 ομιλίες, 3 εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, ντοκιμαντέρ, ειδικούς διαγωνισμούς και ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία! Tο αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι εδώ.

Και κάτι ακόμα…

Στην τελετή έναρξης του Athens Re-Science Festival, την Παρασκευή 4 Απριλίου, στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ, ο εμπνευσμένος εξ-ερευνητής Christian Clot, CEO του Adaption Group, θα μιλήσει στο κοινό για το πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μελλοντικό κόσμο!

Ο Christian Clot δεν είναι η κλασική περίπτωση εξερευνητή, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία ξενυχτούσε πάνω από ένα χάρτη ονειρευόμενος το τέλειο ταξίδι. Το πάθος του για δημιουργία και επικοινωνία τον οδήγησε στο να συγγράψει αρκετά και διαφορετικού είδους βιβλία, από μυθιστορήματα και κόμικς, μέχρι βιβλία ιστορικού περιεχομένου. Είναι βραβευμένος για τις εξερευνήσεις του και έχει συμμετάσχει σε πολλά ντοκιμαντέρ. Το 2006, κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεών του, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, μελετώντας τις γνωσιακές, ψυχολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την έκθεση του ανθρώπου σε πολύπλοκες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι το Athens Re-Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίνων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Φέτος, για πρώτη φορά το ASF19 εκτός από την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, εκτός από την συμμετοχή στην διοργάνωση, παρουσιάζει θεματική ενότητα με θέμα την «Βιοοικονομία». Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) υποστηρίζει το Athens Science Festival 2019 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.


www.ekt.gr, με πληροφορίες από Athens Science Festival


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!