Δύσκολη χρονιά το 2019 για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ

Nτόμινο εξελίξεων εξακολουθεί να προκαλεί η κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» το 2016 και η απόκτηση του δικτύου της στη συνέχεια από τη «Σκλαβενίτης». Η ξαφνική γιγάντωση της τελευταίας έχει επιδράσει αρνητικά στις υπόλοιπες μεγάλες αλυσίδες του κλάδου, ενώ βεβαίως «θύματα» της υπόθεσης αυτής, λόγω και του γνωστού «κουρέματος» κατά 50% των απαιτήσεών τους, ήταν και οι προμηθευτές.

«H άνοδος του Σκλαβενίτη προκαλεί πτώση του τζίρου της ΑΒ Βασιλόπουλος, φρενάρει την ανάπτυξη της METRO, κόστισε στον Μασούτη την ανάγκη μιας εξαγοράς και στον Γαλαξία μία σταθερή μείωση του τζίρου του», επισήμανε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής της METRO AEBEE Αριστοτέλης Παντελιάδης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αναφερόμενος στις επόμενες εξελίξεις ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν μπαίνουμε σε ήρεμα νερά», υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στο λιανεμπόριο δεν έχει ακόμη ισορροπήσει. «Οι φουρτούνες οδηγούν και σε ναυάγια» τόνισε, προσθέτοντας ότι όσοι παραμένουν στον κλάδο θα μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο.

H «αγορά τζίρου»

O κ. Παντελιάδης δεν παρέλειψε να επικρίνει την «αγορά τζίρου», στην οποία προβαίνουν οι αλυσίδες όλα αυτά τα χρόνια, μέσω της ίδρυσης νέων καταστημάτων, χωρίς ωστόσο να είναι όλα αποδοτικά. «Την περίοδο 2010-2017 ο αριθμός των καταστημάτων σούπερ μάρκετ μειώθηκε μόλις κατά 6%. Τα καταστήματα είναι πολλά και μοιράζονται λιγότερο τζίρο. Δεν χωράνε όλα στην αγορά. Θα πρέπει να σταματήσουμε να κρατούμε εν ζωή καταστήματα, τα οποία δεν έχουν καμία ελπίδα να είναι κερδοφόρα», τόνισε. Στα θετικά, πάντως, της μεγάλης συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, ο κ. Παντελιάδης συμπεριέλαβε την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο, στα 301,2 εκατ. ευρώ το 2017 από μόλις 56,8 εκατ. ευρώ το 2013, και την ενίσχυση της απασχόλησης κατά 11% σε σύγκριση με το 2010.

«Tο κλίμα ήταν δύσκολο και παραμένει δύσκολο. Αν και υπάρχουν κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι ακόμη χαμηλή και υπάρχει πρόβλημα επισφαλειών στην αγορά», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης. Και πρόσθεσε: «Η οικονομία πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί, να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο».

Aρκετά απαισιόδοξος για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, την οποία χαρακτήρισε ασθενή, εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο ίδιος υποστήριξε ότι χάθηκε ανεπιστρεπτί η ευκαιρία να αλλάξει η δομή της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι τα «βαρίδια που μας έφεραν στην κρίση θα είναι πάλι μαζί μας». Σύμφωνα με τον ίδιο «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι εσωστρεφής και υπερβολικά ρυθμισμένη από το κράτος, καθώς και ασθενώς διασυνδεδεμένη με τις διεθνείς οικονομικές και τεχνολογικές τάσεις».

Eπενδύσεις στο 20%

Aναφερόμενος ειδικά στις επενδύσεις τόνισε ότι αυτές πρέπει να βρίσκονται στο 20% του ΑΕΠ και όχι στο 12%-13%, ενώ ακόμη και για τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι η «ελληνική οικονομία είχε την ασθενέστερη αντίδραση σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς μνημονίου».

O κ. Βέττας χαρακτήρισε ως τις πλέον αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς. Πρώτον, στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δεύτερον, στο φορολογικό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τρίτον, στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Eάν η ιδέα είναι να μεταρρυθμιστεί η ελληνική οικονομία, είμαστε στην καλύτερη περίπτωση στα μισά του δρόμου», κατέληξε ο κ. Βέττας.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!