Ξεκίνησε η επένδυση €165 εκατ. στον Σκορπιό

Με τη μεταφύτευση των υπεραιωνόβιων ελιών και άλλων καλλωπιστικών δέντρων ξεκινάει ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τη μεταμόρφωση του θρυλικού νησιού των 830 στρεμμάτων.

Ο Ρώσος μεγιστάνας σχεδιάζει να μετατρέψει το νησί σε υπερπολυτελή προορισμό αναψυχής, διατηρώντας, ταυτόχρονα, τη βαριά κληρονομιά του Αριστοτέλη Ωνάση. "Οι εργασίες στο νησί γίνονται με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον και την ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση", σημειώνει στο Capital.gr ο εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, Σεργκέι Τσερνίτσιν.

Η μεταφύτευση

Αυτό το διάστημα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά συνολικά 60 ελαιόδεντρων, ηλικίας έως 150 ετών, και καλλωπιστικών δέντρων, όπως χαρουπιές και κουμαριές, σε αγροτική έκταση του νησιού. Η διαδικασία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, εξασφαλίζει τη συνέχεια των ζωνών βλάστησης, προκειμένου η έκταση να λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα. Διατηρείται ακόμη ο χαρακτήρας της οικολογικής διάσπασης, όπως έχει διαμορφωθεί από χρόνια με την αλληλεπίδραση των φυσικών συνθηκών αλλά και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων.



Αυτή την περίοδο, όπως προσθέτουν οι επαΐοντες, τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου λόγω θερμοκρασιακών συνθηκών, με τη μεταφύτευση να είναι μια σύνθετη διαδικασία. Αφότου, δηλαδή, αφαιρεθεί η κόμη, οι τομές καλύπτονται με ειδική πάστα επούλωσης "πληγών" για την προστασία από ασθένειες και την αποφυγή αφυδάτωσης του κορμού. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που αφαιρείται το χώμα, ώστε να μην τραυματιστούν οι ιστοί. Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά, μέσω ειδικού γερανοφόρου οχήματος, και τη φύτευση σε ειδικό μείγμα χώματος που εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας αερισμό.



Αλλά και ο χλοοτάπητας του νησιού, που ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε φέρει σε σπόρους από την Αργεντινή, θα μεταφερθεί με στόχο να μεγιστοποιηθεί η έκταση φύτευσης των δέντρων και των θάμνων.


Με ορίζοντα το 2021

H διαδικασία της μεταφύτευσης, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη της άνοιξης, οπότε εκτιμάται ότι θα αρχίσουν οι χωματουργικές εργασίες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ανάπλαση του νησιού, προϋπολογισμού της τάξης των 165 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021, με την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) να βρίσκεται στην τελική ευθεία.



O κύριος όγκος της επένδυσης που θα λάβει χώρα σε έκταση δύο στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τη ροζ βίλα. Θα περιλαμβάνει ένα κύριο συγκρότημα δύο επιπέδων, με επτά VIP υπνοδωμάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή λίμνη, χώρους θαλασσοθεραπείας (Spa), αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Θα κατασκευαστούν ακόμη 12 καινούργιες βίλες, με τη σχεδιαζόμενη οικιστική ζώνη να προβλέπεται ότι θα διαθέτει συνολικά 42 κλίνες.

Επίσης, θα ανακαινιστούν η ανατολική και νότια παραλία, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αναβαθμιστούν οι υποδομές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αφαλάτωσης, υποσταθμών μέσης τάσης κτλ.) θα υλοποιηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, νέο αμφιθέατρο, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή της φάρμας και θα δημιουργηθούν νέοι στάβλοι και αρένα ιππασίας.

Η ανάθεση του έργου της κατασκευής θα πραγματοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα διενεργήσει η Μυκήναι, η εταιρεία που συστάθηκε με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση των εργασιών ανάπλασης στο νησί.

πηγή: capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!