Πωλητήριο σε 150 διαμερίσματα από την ΕΤΑΔ

Περίπου 150 διαμερίσματα σε Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας ετοιμάζεται να πωλήσει μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εντός του προσεχούς τριμήνου η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), σε μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες αξιοποίησης του τεράστιου χαρτοφυλακίου που διαθέτει και ξεπερνά τις 70.000 ακίνητα. Τα 150 διαμερίσματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και «φιλέτα» σε αρκετές συνοικίες της πρωτεύουσας, έχουν ενταχθεί στο πρώτο χαρτοφυλάκιο, με περίπου 1.400 ακίνητα που «ξεκαθαρίζει» σταδιακά η διοίκηση της ΕΤΑΔ.

Στο ίδιο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται καιτουλάχιστον 15 ακίνητα που γειτνιάζουν με μεγάλες τουριστικές μονάδες ανά την Ελλάδα και πιθανώς μπορούν να πωληθούν στις τελευταίες με άμεσο έσοδο για την εταιρεία που ελέγχεται πλέον από το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ακίνητα που μπορούν να πωληθούν από 800.000 ευρώ μέχρι και 2 εκατ. ευρώ και για ορισμένα από αυτά έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον οι γειτονικές ξενοδοχειακές μονάδες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη συμμετοχή της σε σχέδιο αξιοποίησης κρατικών ακινήτων που φιλοξενούν γεωθερμικά πεδία.

Τα αστικά ακίνητα (τα διαμερίσματα που προαναφέρθηκαν), τα τουριστικά ακίνητα και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις (όπως τα γεωθερμικά πεδία) είναι οι τρεις πρώτες «δεξαμενές» αξιοποίησης, στις οποίες επικεντρώνονται στην ΕΤΑΔ.

Για την πώληση ή παραχώρηση των ακινήτων ετοιμάζεται, μάλιστα, και καινούργιος δικτυακός τόπος, ο οποίος θα περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες και θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ της ΕΤΑΔ και ενδιαφερομένων. Η εταιρεία αξιοποιεί σήμερα τον δικτυακό τόπο e-publicrealestate.gr, μέσω του οποίου έχουν γίνει αρκετές πωλήσεις μικρών ακινήτων και από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Το αχανές χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ παρέμενε επί χρόνια στο ψυγείο, καθώς μεγάλο τμήμα των 70.000 ακινήτων είναι καταπατημένα, δασικά ή άγνωστης χρήσης (ενίοτε τα εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, χωρίς να πληρώνουν). Τα στοιχεία από τον έλεγχο και την αξιολόγηση μισθωτικών συμβάσεων δεν ήταν καθόλου κολακευτικά για σειρά προηγούμενων διοικήσεων της κρατικής εταιρείας. Εντοπίστηκαν συμβάσεις που έχουν λήξει χωρίς να έχει ενημερωθεί η σχετική βάση δεδομένων, αλλά και εκατοντάδες αιτήματα για μίσθωση ακινήτων που έμεναν στο συρτάρι.

Η ενημέρωση της βάσης δεδομένων και η συνεχής ανανέωσή της, ώστε η πληροφορία να φτάνει μέχρι τη διοίκηση της ΕΤΑΔ, αποτέλεσε δύσκολο εγχείρημα, λένε οι γνωρίζοντες. Όμως υπήρξε κινητοποίηση, μέσω και των ΔΟΥ, ώστε να αρχίσουν να πληρώνουν αρκετοί «ξεχασιάρηδες», όπως και συνέβη.

Τα ίδια ισχύουν και με τις συμβάσεις παραχώρησης, όπου προχώρησε το ξεκαθάρισμα ενεργών και ανενεργών και ενημέρωση της βάσης δεδομένων, έγινε εξέταση υλοποίησης των όρων και κατηγοριοποίηση/ιεράρχηση των ενεργών συμβάσεων σε αυτές που εξυπηρετούνται κανονικά και σε αυτές που έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης ή δεν είναι συμφέρουσες.

Πρόκειται για ενέργειες που περιγράφονται στοστρατηγικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η διοίκηση του υπερταμείου στις αρχές του 2018 και αφορά όλες τις εταιρείες που ελέγχονται από την ΕΕΣΥΠ. Η διοίκηση του τελευταίου, στην τελευταία συνάντηση με στελέχη των εταιρειών που ελέγχει, άκουσε με ενδιαφέρον και «περισσότερο προχωρημένες προτάσεις» στον τομέα του real estate όπως η δημιουργία ΑΕΑΑΠ με χαρτοφυλάκιο ακινήτων από αρκετές κρατικές εταιρείες και όχι μόνο από την ΕΤΑΔ.

Πηγή: euro2day.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!