Wang Wen: H πρωτοβουλία Belt and Road φέρνει επενδύσεις στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία Belt and Road δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο Dr. Wang Wen, καθηγητής, κοσμήτορας του Ινστιτούτου χρηματοπιστωτικών σπουδών Chongyang και αντιπρόεδρος της σχολής Silk Road του πανεπιστημίου Renmin της Κίνας. Γιατί χαρακτηρίζει Μαραθώνιο τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία Belt and Road δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο Dr.Wang Wen, καθηγητής, κοσμήτορας του Ινστιτούτου χρηματοπιστωτικών σπουδών της Chongyang και αντιπρόεδρος του σχολείου Silk Road του πανεπιστημίου Renmin της Κίνας (Renmin University of China-RDCY).

Ο Wen είναι επικεφαλής ορισμένων από τα πιο σημαντικά think tanks της Κίνας, ενώ, υπό των ημερών του, το RDCY, εντάχθηκε στην λίστα των 150 κορυφαίων, δεξαμενών σκέψης παγκοσμίως. Ο Dr.Wang Wen θα μιλήσει μιλήσει για την πρωτοβουλία Belt and Road στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το Σάββατο, 2 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.,

Είναι η Ελλάδα η πύλη εισόδου το νέο "Δρόμο του Μεταξιού”; Ποιος είναι ο ρόλος του λιμανιού του Πειραιά;

Η Ελλάδα έχει άριστους δεσμούς με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες στην Ευρώπη, αποτελώντας σημείο σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Μπορεί όχι μόνο να αποτελέσει σύνδεσμο ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων Κίνας - Ευρώπης, αλλά και να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του νέου Δρόμου του Μεταξιού ("One Belt-One Road”). Oι κινεζικές επενδύσεις ενισχύουν την περιφερειακή συνδεσιμότητα στα Βαλκάνια και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το λιμάνι του Πειραιά είναι η πρώτη στάση στην Ευρώπη για πολυάριθμους επιβάτες και η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ενδυναμώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην εμπορική ναυτιλία. Το λιμάνι του Πειραιά και οι πέριξ σε αυτό περιοχές επί μακρόν λειτουργούν ως πύλη εισόδου της Μεσογείου για ανθρώπους, αγαθά και ιδέες. Η δραστηριότητα του λιμανιού θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση στην Ευρωζώνη και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Όσον αφορά τις σχέσεις Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών, έχετε αναφέρει ότι παραπέμπουν περισσότερο σε Μαραθώνιο παρά σε αγώνα πυγμαχίας. Μπορείτε να εξηγήσετε περαιτέρω τη συγκεκριμένη άποψη;

Εάν εξετάσουμε την ιστορία των αμερικανοκινεζικών δεσμών των τελευταίων 40 ετών, θα συμπεράνουμε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ πιο περίπλοκες, σε σχέση με αυτές μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΣΣΔ θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με έναν αγώνα πυγμαχίας, έχοντας ως βασικά χαρακτηριστικά τον ανταγωνισμό και τη σύγκρουση. Ωστόσο, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλληλοεξαρτώμενες. Τόσο από πλευράς ανταγωνισμού όσο και από πλευράς συνεργασίας, οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν ισχυρά θεμέλια. Επομένως, η Κίνα και οι ΗΠΑ χρειάζεται να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις από κοινού. Πρόκειται για Μαραθώνιο και όχι για αγώνα πυγμαχίας.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πρωτοβουλία του νέου Δρόμου του Μεταξιού;

Η πρωτοβουλία Belt and Road προσφέρει στην Ελλάδα μία σημαντική δυνατότητα, προκειμένου να αναζωογονήσει τη στάσιμη εθνική οικονομία της. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μπορεί να κάνει περαιτέρω χρήση των δυνατοτήτων της, οι οποίες απορρέουν τόσο από τη γεωγραφική θέση της όσο και από την πρωτοκαθεδρία της στη ναυτιλία. Επιπλέον, αποτελεί αξιοσημείωτη σελίδα στην ανθρώπινη ιστορία το γεγονός ότι η εξάπλωση της ελληνιστικής κληρονομιάς στις χώρες του δρόμου του Μεταξιού οδήγησε σε μακραίωνες και βαθύτερες αλληλεπιδράσεις ανταλλαγής μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών της Ευρασίας.

Αποτελεί η Κίνα το νέο "παράδειγμα” παγκοσμιοποίησης;

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και η ανάδυση του "νέου παραδείγματος της παγκοσμιοποίησης” απαιτούν, επιτακτικά, τη συμμετοχή της Κίνας. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η ισχυροποίηση της Κίνας αποσκοπούν στην επίτευξη αμοιβαίου οφέλους και συνεργασίας με όλα τα κράτη παγκοσμίως. Και όσο η εφαρμογή της πρωτοβουλίας Belt & Road προχωράει, τόσο οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης και των εταιρειών να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις και να επεκτείνουν την παρουσία τους σε διεθνείς αγορές αποτελούν τους πυλώνες του "νέου παραδείγματος της παγκοσμιοποίησης”.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο
πηγή: capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!