Ε.Ε.: Τέταρτη πιο ακριβή χώρα στην κινητή τηλεφωνία η Ελλάδα

Συνεχίστηκαν και μέσα στο 2018 οι «υψηλές πτήσεις» των χρεώσεων της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που έγινε σχετικά με τις χρεώσεις των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην 3η πιο ακριβή ομάδα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι πιο ακριβές κατά 4% έως και 272% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μόνον σε μία κατηγορία πακέτων η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που αφορά τα πακέτα πολύ χαμηλής χρήσης (0,1 GB, 30 κλήσεις, 100 SMS). Στην κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι πιο φθηνή κατά 7% από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε., αλλά υπάρχουν αρκετές χώρες που είναι φθηνότερες. Στα μεγάλης χρήσης πακέτα όμως, η Ελλάδα είναι έως και 2,7 φορές πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Με βάση αυτές τις επιδόσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη πιο ακριβή χώρα στις χρεώσεις κινητής στην Ε.Ε. Η πιο ακριβή είναι η Κύπρος, ακολουθεί η Τσεχία και τρίτη η Σλοβακία. Στην πέμπτη θέση είναι η Ουγγαρία και στην 6η η Πορτογαλία. Πιο φθηνή χώρα είναι η Ιταλία, όπου το φθηνότερο πακέτο πρόσβασης στο Διαδίκτυο χρήσης 10 GB/μηνιαίως κοστίζει 5,1 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο οι χρεώσεις για το ίδιο πακέτο δεν ξεπερνούν τα 8,5 ευρώ. Στη χώρα μας ο μέσος όρος της χρέωσης του ίδιου πακέτου είναι 38 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. κυμαίνεται στα 20 ευρώ. Ολες οι χρεώσεις είναι εκφρασμένες σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Parity ή PPP).

Η μελέτη των χρεώσεων κινητής έγινε από την εταιρεία Empirica για λογαριασμό της Ε.Ε. Τα δεδομένα για τις συγκρίσεις των χρεώσεων συλλέχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 –πριν από ένα χρόνο δηλαδή– και είναι η τέταρτη χρονιά που διεξάγεται η συγκεκριμένη μελέτη. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τους ιστότοπους των παρόχων και, όπου δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα, η Εmpirica ζητεί τη συνδρομή της τοπικής ρυθμιστικής αρχής. Σημειώνεται ότι η Empirica ακολουθεί τη μοντελοποίηση που εφαρμόζει ο ΟΟΣΑ για τη σύγκριση των χρεώσεων στα επιμέρους προσφερόμενα πακέτα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Ελλάδας, οι αναλυτές της Empirica αναφέρουν ότι συγκρινόμενες με εκείνες των άλλων χωρών της Ε.Ε.-28, «οι χρεώσεις για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και κινητού Internet, κατά μήκος όλων των προσφορών που εξετάστηκαν, είναι πολύ πιο ακριβές από τον μέσο όρο της Ε.Ε.». Εξίσου μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι πέρυσι οι χρεώσεις σε όλες τις προσφορές στην Ε.Ε.-28 παρουσίασε σημαντική κάμψη. Μάλιστα η Κομισιόν, ανακοινώνοντας χθες τη μελέτη, ανέφερε ότι οι χρεώσεις κινητού Internet μειώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι χαμηλότερες χρεώσεις στην Ε.Ε. υποχώρησαν από 5% έως 20% αναφορικά με τα πακέτα κινητού τηλεφώνου (δεδομένα + φωνή), ενώ οι χρεώσεις πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής (laptop/tablet) υποχώρησαν κατά 4% έως 16%. Κι ενώ στην Ευρώπη η τάση μείωσης των χρεώσεων ήταν ξεκάθαρη, στη χώρα μας αυτό δεν έγινε ορατό. «Οι χρεώσεις κινητού Ιnternet και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δεν παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη τάση συγκρινόμενες με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς (2017)». Για παράδειγμα, στα μικρής χρήσης πακέτα που προσφέρουν οι Ελληνες πάροχοι, οι χρεώσεις υποχώρησαν, ενώ στα πακέτα μεγάλης χρήσης οι χρεώσεις αυξήθηκαν. Για παράδειγμα, στο πακέτο μικρότερης χρήσης (0,1 GB, 30 κλήσεις, 100 SMS) πέρυσι σημειώθηκε υποχώρηση της χρέωσης μεγαλύτερη του 50%, ενώ στο πακέτο μεγάλης χρήσης (2 GB, 900 κλήσεις, 350 SMS) η ελάχιστη χρέωση υπερδιπλασιάστηκε.

Οι πάροχοι στην Ελλάδα δεν αποδέχονται τις αξιολογήσεις αυτές –όπως και του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζουν αντίστοιχα αποτελέσματα– υποστηρίζοντας ότι δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν παρεχόμενες εκπτώσεις που αποκομίζουν οι συνδρομητές. Αντίθετα, θεωρούν ότι οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι από τις πιο χαμηλές στην Ε.Ε.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!