Τσουχτερή και με το «σταγονόμετρο» Η χρηματοδότηση για το εμπόριο

Η πρόσβαση και το κόστος χρηματοδότησης συνεχίζει να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του εγχώριου επιχειρείν, όπως καταγράφεται και στην ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το ελληνικό εμπόριο.

Σύμφωνα με αυτή μάλιστα οι χορηγήσεις προς τις ελληνικές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 μειώθηκαν κατά 6,22%.



Σε σχέση με το 2015 βέβαια, σύμφωνα με την έρευνα, οι τράπεζες φαίνονται πιο πρόθυμες να δανείσουν, αλλά το κόστος δανεισμού, ιδιαίτερα των μικρών δανείων, για τις ΜμΕ, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, προσεγγίζει τα όρια του απαγορευτικού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέσα επιτόκια τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων δανείων ακολουθούν πτωτική τροχιά κυρίως ως συνέπεια της πιο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, όπως αυτή καταγράφεται διεθνώς.



Απουσιάζουν εναλλακτικές πηγές

Παράλληλα καταγράφεται απουσία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδότηση από «επιχειρηματικούς αγγέλους» (business angels), τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) αλλά και διαφοροποιημένες μέθοδοι χρηματοδότησης, όπως το crowd funding.

«Σε θεσμικό επίπεδο, παρά τα μέτρα που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια –όπως ο 'Ακατάσχετος Λογαριασμός' και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ– τα προσφερόμενα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι ανεπαρκή», σημειώνει η έκθεση.

«Κλειδί» η αντιμετώπιση των NPLs

Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι η διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «η μείωση της εξάρτησης του τραπεζικού συστήματος από τον ELA, τα επιτυχημένα stress test και η αύξηση της ροής των καταθέσεων κατά 7,41% για το 2018 (σύγκριση Ιουλίου 2017 με Ιούλιο 2018) αποτελούν σημαντικά βήματα προς την επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των οικονομικών μονάδων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) ανέκοψαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 τη θετική πορεία των καταθέσεων (-346 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο 2018) και η μη ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE), παρά τις θετικές επιδόσεις της, αποτελεί μία από τις αιτίες για τη διατήρηση των ανισορροπιών στο πεδίο της χρηματοδότησης».

Του Στέλιου Μορφίδη
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!