Το «στοίχημα» των υποδομών του ελληνικού τουρισμού και της διαχείρισης των προορισμών το οποίο προτάσσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θέλει να κερδίσει η Σαντορίνη, η οποία «δοκιμάζεται» τα μάλα τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, ενώ το περασμένο καλοκαίρι πρωταγωνίστησε και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ένας από τους πλέον πολύβουους τουριστικούς προορισμούς.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, έλαβε χθές το πράσινο φώς από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ για τη «Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης», ένα έργο που αφορά στη δημιουργία μαρίνας 350 θέσεων, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 120 άμεσες εποχικές θέσεις εργασίας.
Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης
Το έργο είναι το πρώτο επενδυτικό σχέδιο δημόσιας στρατηγικής επένδυσης, για το οποίο μάλιστα πέρυσι ο δήμος είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Enterprise Greece θέλοντας να κερδίσει χρόνο για την επένδυση που θα ενισχύσει τις υποδομές του νησιού σε έναν τομέα που το έχει ανάγκη ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν του καλοκαιριού. Ο προσδοκώμενος χρόνος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τους επενδυτές, μετά και την έγκριση από τη ΔΕΣΕ τοποθετείται προς τις αρχές του 2020.
Το νησί και το 2018 παρέμεινε ανάμεσα στους κορυφαίους παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς- ενδεικτικά και με βάση τα στοιχεία του ίδιου του δήμου, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού έως τις 30 Σεπτεμβρίου είχε πάνω από ένα εκατομμύριο αφίξεις, ενώ τα πλοία της γραμμής αποβίβασαν μόνον μέχρι τον Αύγουστο πάνω από 700 χιλ. επισκέπτες, ενώ οι επισκέπτες κρουαζιέρας ξεπέρασαν τις 740 χιλιάδες έως τέλος Οκτωβρίου.
Ο δήμαρχος Θήρας, κ. Ν. Ζώρζος έχει θέσει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του νησιού όσον αφορά τις υποδομές και της έλλειψης «ισοζυγίου» για τη δόμηση και τις χρήσεις αγροτικής γής και με βάση τα λεγόμενά του, τα τελευταία χρόνια υποδέχεται περισσότερους επισκέπτες από αυτούς που μπορούν να υποστηρίξουν οι υποδομές της.
Το νησί έχει 25.000 κατοίκους σήμερα με πυκνότητα 329 κάτοικους ανά τ. χλμ. Με βάση τα νούμερα που έχει καταγράψει ο δήμος, 60.000 κλίνες αντιστοιχούν σε ξενοδοχεία, 12.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 κλίνες σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ. το 2017, έναντι 3,5 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2012.
Το νησί καλείται, σύμφωνα με το δήμο, κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν να εξυπηρετήσει πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως, με πυκνότητα πάνω και από τα νούμερα της Αττικής, την ίδια στιγμή που υπάρχει αύξηση 60% στην κατανάλωση νερού από το 2012 έως το 2017, αύξηση από τους 15.000 τόνους σκουπιδιών στους 40.000 τόνους το 2017 και αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος, από τα 32,5 MW το 2013 τις 45 ημέρες της υψηλής σεζόν σε πάνω από 52 MW το 2018, με τις ανάγκες να αυξάνονται για μεγαλύτερη περίοδο.
Της Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr