Στον αέρα 1500 θέσεις εργασίας από το κλείσιμο πάνω από 30 ιδιωτικών κλινικών

Περισσότερες από 30 ιδιωτικές κλινικές απειλούνται με λουκέτο αν ισχύσει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου "σκούπα” του υπουργείου Υγείας που για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας προϋποθέτει την ύπαρξη αυτόνομου και αυτοτελούς κτιρίου.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα στο άρθρο οκτώ του σχεδίου νόμου "Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις” για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης ιδιωτικής κλινικής απαιτείται αυτοτελές και ανεξάρτητο κτήριο στο οποίο θα λειτουργεί η ιδιωτική κλινική.

Δηλαδή όλοι οι χώροι του κτιρίου ή του συγκροτήματος κτιρίων να έχουν ως αποκλειστική χρήση την παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής και επίσης οι ανωτέρω χώροι να μην συνδέονται λειτουργικά με χώρους που προορίζονται για άλλη χρήση.

Ενόψει της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και της ψήφισης του νομοσχεδίου εντός της εβδομάδας, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ζητά να υπάρξει πρόβλεψη ότι οι κλινικές που λειτουργούν νόμιμα μέχρι τώρα να εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.

Και αυτό καθώς από τις 90 γενικές, ειδικές και μικτές κλινικές, 30 και πλέον λειτουργούν σε κτίρια που στο ισόγειο τους και εκτός των κλινικών λειτουργούν καταστήματα και κάποιοι τελευταίοι όροφοι έχουν ως χρήση τους κατοικίες, οι οποίες όμως διαθέτουν διαφορετική είσοδο, κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρες κ.ά.

Ακόμη υπάρχουν κλινικές που διαθέτουν μέσα στο σκελετό του κτιρίου υπόγεια πάρκινγκ και άλλες που διαθέτουν υπόγειες διασυνδέσεις κτιρίων κάτω από δημόσιους δρόμους που συνεπάγεται ότι και το υπέδαφος είναι δημόσιο, όπως σημειώνει η ΠΕΙΚ μαζί με τις υπόλοιπες παρατηρήσεις της επί του σχεδίου νόμου.

"Εάν παραμείνει η διάταξη αυτή, περίπου 30+ κλινικές σε όλη τη χώρα θα διακόψουν την λειτουργία τους και θα μείνουν χωρίς εργασία περίπου 1.500 εργαζόμενοι από τους 13.000 συνολικά στον χώρο, δηλαδή το 10%” αναφέρει. "Η έννοια του αυτόνομου και αυτοτελούς κτιρίου ή συγκροτήματος κτιρίων έχει νόημα μόνο όταν δεν συνδέονται λειτουργικά με άλλες χρήσεις εντός των κτιρίων.

Αυτό που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η αυτόνομη και αυτοτελής λειτουργία των κλινικών, δηλαδή αυτόνομο κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρες, κλιματισμό, γεννήτρια. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες, στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την λειτουργία των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (ΦΕΚ Β 2283 16-6-2018) δεν προβλέπεται ανεξάρτητο και αυτοτελές κτίριο αλλά μπορούν να λειτουργούν σε οποιαδήποτε κτίρια” συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο επίσης, κατ' εξαίρεση επιτρέπεται στο κτίριο ή στο συγκρότημα κτιρίων της ιδιωτικής κλινικής και σε ανεξάρτητο λειτουργικά χώρο η εγκατάσταση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που προορίζονται για χώρους εστίασης, καθώς και καταστημάτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πώλησης ειδών δώρων και ανθοπωλείων, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) προορίζονται για την εξυπηρέτηση των ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών και β) δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά του και δεν παρεμποδίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οι ενστάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών για τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις κλινικές που λειτουργούν σήμερα νόμιμα και έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και βεβαίωση καλής λειτουργίας επί σειρά ετών, δεν σταματούν εδώ. Στο άρθρο 13 αναγράφεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι ακόμη και οι επιστημονικά υπεύθυνοι ιατροί αλλά και οι εφημερεύοντες ιατροί, παρέχουν υποχρεωτικά τις υπηρεσίες τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Αυτή η πρόβλεψη, σύμφωνα με την ΠΕΙΚ, στερεί τη δυνατότητα εφαρμογής ευέλικτων μορφών εργασίας που συμβαδίζει με την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. "Ειδικά για τους ιατρούς που λειτουργούν ταυτόχρονα τα ιατρεία τους με 200 επισκέψεις τον μήνα για τον ΕΟΠΥΥ συν την ιδιωτική τους πελατεία συν τα χειρουργεία τους συν την συμμετοχή τους σε Επιτροπές Αναπηρίας του ΕΟΠΥΥ αλλά και σε συνέδρια, θα πρέπει η εργασιακή σχέση να καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των μερών με Ιδιωτικά Συμφωνητικά. Άλλωστε δεν μπορεί να θεσπιστεί ωράριο εργασίας διότι οι επιπλοκές σε ένα ασθενή μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου και της εβδομάδος και συνεπώς ο γιατρός, παράτυπα, θα προσέλθει στην κλινική εκτός ωραρίου”, εξηγεί.

Ακόμη προβλέπεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές υποχρεωτικά πρέπει να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο τιμοκατάλογο των παρεχόμενων από αυτές υπηρεσιών και προϊόντων.

"Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι σύνθετες, πολύπλοκες, εξελίσσονται ανάλογα με την πορεία θεραπείας του ασθενή και άλλο μπορεί να είναι το κόστος με την εισαγωγή του ασθενή, μόνο με την συμπτωματολογία που παρουσιάζει και άλλο στο τέλος της θεραπείας.

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα υποβαθμίζει το επίπεδο των υπηρεσιών μας και μας θυμίζει e-shops με προσφορές ημέρας. Νομίζουμε ότι δόκιμο θα είναι, η υποχρέωση μας μόνο για ενημέρωση του ασθενή κατά την εισαγωγή για το προβλεπόμενο κόστος νοσηλείας αλλά και κατά την πορεία της νοσηλείας για κάθε νέο έξοδο που θα πρέπει να επιβαρυνθεί λόγω νέων ευρημάτων” απαντά η ΠΕΙΚ.

της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!