Νέες επενδύσεις και συμφωνία με την ΕΤΕπ για την Sunlight

Σε τροχιά βρίσκεται ξανά το το επενδυτικό πλάνο της Συστήματα Sunlight με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικής, την είσοδο σε νέες αγορές και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Στο εγχείρημα αυτό, η εταιρία παραγωγής εξειδικευμένων μπαταριών, μέλος του Ομίλου Εταιριών Olympia, εξασφάλισε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την οποία υπέγραψε δανειακή σύμβαση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Το επταετές δάνειο αποτελεί την πρώτη απευθείας δανειοδότηση για ελληνική βιομηχανία που υποστηρίζεται από το Σχέδιο Γιούνκερ

Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει το business plan της Sunlight που προβλέπει επενδύσεις 30 εκατ.ευρώ σε διάστημα 7ετίας. Συγκεκριμένα, η νέα επένδυση θα υποστηρίξει την προμήθεια νέου εξειδικευμένου εξοπλισμού παραγωγής, θα ενισχύσει την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊοντικών μοντέλων (μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου ) και θα ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης της Sunlight.

O Βασίλης Μπίλης, CEO της Sunlight, στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε ανέφερε πως το δάνειο από την ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει το 1/3 των συνολικών αναγκών της εταιρείας και συμπληρώνει το ομολογιακό που εξέδωσε η εταιρεία, οι ομολογίες του οποίου βρίσκονται προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ. "Η ΕΤΕπ έρχεται να στηρίξει τη Sunlight στο σύνολο της, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης και καινοτομίας, όσο και στο R&D”, τόνισε ο CEO.

Αναφερόμενος στο συμβάν της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο στο τμήμα βιομηχανικών μπαταριών του εργοστασίου της Ξάνθης, επηρεάζοντας την παραγωγική και εμπορική του δραστηριότητα, τόνισε πως όλο αυτό τι διάστημα η εταιρεία εργάστηκε εντατικά για την αποκατάσταση των ζημιών με στόχο να ξεκινήσει εκ νέου η σταδιακή τροφοδοσία των αγορών στις οποίες η Sunlight κατέχει σημαντικά μερίδια.

Βασίλης Μπίλλης Sunlight

Όπως έγινε γνωστό, τον περασμένο Σεπτέμβριο επαναλειτούργησε το τμήμα παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων και τον Οκτώβριο ξεκίνησε επαναλειτουργία του τμήματος βιομηχανικών μπαταριών. Εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της Ξάνθης. "Το 2018 ήταν η χρονιά της ζημιάς και της αποκατάστασης, το 2019 θα είναι η χρονιά των αποδείξεων και της αναζωογόνησης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίλλης.

Να σημειωθεί πως στη μονάδα της εταιρείας στη Ξάνθη που αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών είχαν υλοποιηθεί επενδύσεις 4,3 εκατ. ευρώ σε νέο, αποδοτικότερο εξοπλισμό, κάτι που είχε οδηγήσει την ετήσια παραγωγή σε ιστορικό υψηλό (1,9 εκατ. στοιχεία το 2017).

Για το ζήτημα της ασφαλιστικής αποζημίωσης, οι επικεφαλής της εταιρείας ανέφεραν πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες με τις 8 εταιρείες που αποτελούν το συνασφαλιστικό σχήμα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι ασφαλισμένη έναντι πυρός και απώλειας κερδών με τη συνολική κάλυψη να υπερβαίνει το ποσό των 140 εκατ. ευρώ. Το συνασφαλιστικό σχήμα έχει ήδη προκαταβάλει 18 εκατ.

Η Sunlight που απασχολεί πάνω από 840 εργαζόμενους, αναπτύσσει, κατασκευάζει και ανακυκλώνει μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως τα περονοφόρα και άλλα βιομηχανικά οχήματα, τα μη-διασυνδεδεμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και τα συστήματα εφεδρικής σηματοδότησης σιδηροδρόμων. Περισσότερο από το 98% των προϊόντων που κατασκευάζει εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
capital.gr