Πότε ξεκινά η ηλεκτρονική σύσταση ΑΕ, ΕΠΕ και ΟΕ

Tελική ευθεία για την ηλεκτρονική σύσταση ΑΕ, ΕΠΕ και ΟΕ/ΕΕ, μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ). Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της e-ΥΜΣ (σ.σ. ήδη μέσω της πλατφόρμας μπορούν να ιδρυθούν μονοπρόσωπες και πολυπρόσωπες ΙΚΕ), το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει την πλατφόρμα για να "δεχθεί” την ηλεκτρονική σύσταση και των υπολοίπων νομικών μορφών μέχρι την Άνοιξη του 2019. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου, τον Ιανουάριο η Πλατφόρμα θα ανοίξει για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ/ΕΕ), τον Φεβρουάριο για τις ΕΠΕ και τον Μάρτιο για τις ΑΕ.

Mέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΥΜΣ (http://eyms.businessportal.gr) ο ενδιαφερόμενος θα κάνει ο ίδιος τη σύσταση της εταιρείας του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια Υπηρεσία. Θα μπορεί δηλαδή να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση της εταιρείας του, την εγγραφή της στο Γ.Ε.ΜΗ. και στο Φορολογικό Μητρώο, από το οποίο θα λάβει τον ΑΦΜ της εταιρείας και προσωρινό κλειδάριθμο TAXISNET, ενώ θα ενημερώνεται και ο ΕΦΚΑ για τη σύσταση της εταιρείας, όπως συμβαίνει σήμερα με τις μονοπρόσωπες και πολυπρόσωπες ΙΚΕ.

Aπό τα τέλη Ιουλίου, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) έχουν ιδρυθεί 784 μονοπρόσωπες και πολυπρόσωπες ΙΚε με τον μέσο χρόνο ίδρυσης να είναι οι 19 ώρες (σ.σ. ο ελάχιστος χρόνος ίδρυσης που έχει καταγραφεί είναι τα 9 λεπτά). Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί προέρχονται από τους κλάδους των κατασκευών, του real estate και τουρισμού.

Συγκεκριμένα έχουν ιδρυθεί 16 εταιρείες με αντικείμενο τις κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων, 16 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, 14 για αγοραπωλησία ακινήτων, 14 για λογιστικές υπηρεσίες, 10 με αντικείμενο κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτίρια, 10 για εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων, 10 παροχής επιχειρηματικών συμβούλων, 9 με αντικείμενο τις υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια, 8 με αντικείμενο τις υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων, 7 από τον κλάδο των ξενοδοχείων, 7 ταξιδιωτικά πρακτορεία, κ.α.

O μεγαλύτερος όγκος ιδρύσεων νέων εταιρειών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καταγράφεται στην Αττική 453 και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 80 νέες εταιρείες, η Αχαΐα με 34, το Ηράκλειο με 31, τα Δωδεκάνησα με 25, η Κόρινθος με 16, η Κέρκυρα με 14, η Λάρισα με 12, οι Κυκλάδες με 11, τα Ιωάννινα με 8 όπως η Βοιωτία και η Ηλεία, 7 νέες εταιρείες ιδρύθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και από 5 στο Κιλκίς, στην Χαλκιδική και στην Πιερία.

της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr