Έρευνα ΣΕΤΕ: Αύξηση 10,2% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις - μείωση 12,5% στις οδικές

Aύξηση των αεροπορικών αφίξεων και μείωση των οδικών τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναντι του Σεπτεμβρίου 2017, καταγράφει η έρευνα του ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 10,2% (+12,8% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+13,1%), όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+9,5%), ενώ από την αρχή του 2018 οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 19,2% και 10,8%, αντίστοιχα.

Tην ίδια ώρα, οι διεθνείς οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 12,5%. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται μείωση 3,1% από την αρχή του έτους.

Oι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων 1 της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Αυγούστου αυξημένη κατά 4,8%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 1,4%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +11,6% και +11,1% αντίστοιχα.

Bάσει των στοιχείων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, οι διαθέσιμες θέσεις σε εισερχόμενες από το εξωτερικό πτήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,5% για το σύνολο της σεζόν.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης εξακολουθεί να βελτιώνεται στις περισσότερες αγορές. Όμως, παρουσιάζει μείωση σε πέντε σημαντικές για την Ελλάδα αγορές (Φινλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Τουρκία).

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, ακολουθούμενη από τη γερμανική και την ιταλική. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η βουλγάρικη και στη πέμπτη η γαλλική αγορά.

Oι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη, που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς.

Oι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη. Για την ελληνική αγορά, δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, η Χώρα της Τήνου και τα Χανιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ