Η λήξη της μαραθώνιας διάσωσης της Ελλάδας την Δευτέρα θα σηματοδοτούσε το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη, μόνο αν δεν υπήρχε η Ιταλία και οι διάχυτοι φόβοι πως το ευρώ δεν είναι τελικά τόσο σταθερό μετά από όλα αυτά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Marketwatch με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
Όπως σημειώνει, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γιορτάσουν ως μια μεγάλη νίκη την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, μετά από ένα οκταετές δράμα που πυροδότησε έναν πανευρωπαϊκό πανικό. Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει ξανά, παρότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την πλήρη ανάκαμψη. Κόντρα σε πολλές προβλέψεις, η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στο ευρώ χάρει στην εξωτερική στήριξη, παρότι βίωσε μια από τα μεγαλύτερες κρίσεις στην σύγχρονη ιστορία.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες της ΕΕ συζητούν τις επόμενες κινήσεις για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, βασιζόμενοι σε διάφορα διδάγματα από την κρίση.
Η Ιταλία όμως δείχνει ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, σημειώνει το Marketwatch. Όπως αναφέρει, οι νέες αναταραχές στα ιταλικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα και οι λεκτικές επιθέσεις κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από πολιτικούς στην Ρώμη, υποδηλώνουν υποδηλώνουν ότι το φαινόμενο της αποσταθεροποιητικής εκροής κεφαλαίων από μια χώρα της ευρωζώνης μπορεί να ξαναζωντανέψει. Μια πρώτη δοκιμασία θα έρθει αυτό το φθινόπωρο, όταν η νέα λαϊκίστικη κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό και να εξηγήσει πώς θα πληρώσει τις δαπανηρές υποσχέσεις της προς τον λαό.