Η LegalZoom, μια από τις πρώτες LegalTech Startups των Η.Π.Α., ιδρύθηκε το 1999, έφερε τις τυποποιημένες νομικές υπηρεσίες στο ευρύ κοινό, έχοντας εξυπηρετήσει πάνω από δυο εκατ. κόσμο, κυρίως ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα. Η LegalZoom μόλις έκλεισε μια μεγάλη χρηματοδότηση 500 εκατ. δολ. στην Δευτερεύουσα Αγορά από τις Francisco Partners και GPI Capital.
Οι νομικές υπηρεσίες είναι μια παγκόσμια αγορά 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου το 10% αυτών αφορούν μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες – οικογένειες – το πεδίο δραστηριοποίησης της LegalZoom. Το υπόλοιπο 90% προέρχεται από τα νομικά τμήματα των εταιρειών, με τα χρήματα να δαπανώνται για νομικές υπηρεσίες σε δικηγορικά γραφεία και συμβολαιογράφους καθώς και για δευτερεύουσες νομικές υπηρεσίες (ασφάλιση, εξωτερική ανάθεση διαδικασιών κ.α.).
Η τεχνολογία έχει φυσικά επηρεάσει και τις νομικές υπηρεσίες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει η αγορά διαφέρει ανάλογα με το είδος του πελάτη (εταιρεία, μικρή επιχείρηση, οικογένεια) και ανάλογα με τον τύπο υπηρεσίας (σύνθετες συμβουλές έναντι τυποποιημένων υπηρεσιών).
Οι ανάγκες των εταιρειών για τυποποιημένες υπηρεσίες αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερο από τις μεγάλες μη παραδοσιακές εταιρείες παροχής νομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πέντε λογιστικών εταιρειών και συμβούλων επιχειρήσεων.
Οι μεγάλες εταιρείες παροχής επιχειρηματικών και νομικών υπηρεσιών επενδύουν στις τεχνολογικές υποδομές τους αλλά και σε εξωτερικές LegalTech υπηρεσίες (μια αγορά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων), με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Για αυτό το λόγο οι εταιρείες λογιστικής υποστήριξης κερδίζουν μερίδιο αγοράς από τις παραδοσιακές δικηγορικές εταιρείες.
Οι παραδοσιακές εταιρείες παροχής νομικών συμβουλών επικεντρώνονται σε πιο σύνθετες και προσαρμοσμένες νομικές υπηρεσίες, όπου η μαζικότητα είναι λιγότερο σημαντική (καθώς τείνουν να είναι πιο αποκεντρωμένες). Παρόλα αυτά, η τεχνολογία παίζει ολοένα και περισσότερο ρόλο ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις.
Για τις οικογένειες και τους ιδιώτες τυποποιημένες νομικές υπηρεσίες καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό απλές συμβάσεις, σύσταση εταιρείας, διαζύγιο κ.α., ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόνο το 50% των ιδιωτών και των μικρών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν αυτές τις τυποποιημένες υπηρεσίες, (όπως αυτές της LegalZoom), με την προοπτική ανάπτυξης της αγοράς να είναι τεράστια.
Αλλά και οι δευτερεύουσες υπηρεσίες εταιρικών νομικών υπηρεσιών (ασφάλιση, διαδικασία εξωτερικής ανάθεσης) μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για πιο τυποποιημένες υπηρεσίες και μείωση του κόστους.
Αν και οι περισσότερες LegalTech Startups στην ουσία φτιάχνουν marketplaces δικηγόρων, όπου φέρνουν σε επαφή τους πελάτες με διάφορους ιδιώτες δικηγόρους, τα δεδομένα θα αλλάξουν εφόσον προσφερθούν επιλογές self-service με τυποποιημένα συμβόλαια, καταστατικά, νομικά έγγραφα με ελάχιστη απασχόληση από δικηγορικό προσωπικό.
Πηγή: startupper.gr με πληροφορίες από το Dealroom.co