Του Χάρη Φλουδόπουλου
Από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, την επόμενη εβδομάδα, αναθερμαίνεται ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ και μετά τη μικρή θερινή ανάπαυλα ξεκινούν και πάλι οι διεργασίες προκειμένου να τηρηθεί το αυστηρό και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα για υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα λεγόμενα management interviews, δηλαδή οι συναντήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ που είναι επιφορτισμένα με το έργο του διαγωνισμού, αλλά και με τους αρμόδιους διευθυντές των τεχνικών και των οικονομικών υπηρεσιών.
Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να δώσουν "το παρών" οι εκπρόσωποι τεσσάρων εκ των πέντε συμμετεχόντων στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή τα σχήματα που έχουν παρουσία και έχουν καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον τους για την πώληση. Πρόκειται για τις εταιρείες και κοινοπραξίες που έχουν επισκεφθεί το data room ή πραγματοποίησαν (παρά τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ) επιτόπιες επιθεωρήσεις στις υπό πώληση μονάδες και ορυχεία.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική China Energy, η ΓΕΚ Τέρνα με την τσεχική Seven Energy, η Μυτιληναίος και η Elvalhalcor. Αντίθετα μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημεία ζωής ούτε έχει ζητήσει κάποια ακρόαση η άλλη εταιρεία από την Τσεχία, EPH, η οποία είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν πλέον μέσω του data room του διαγωνισμού, αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τα τεχνικά και αδειοδοτικά θέματα των υπό πώληση μονάδων και πιθανόν να θελήσουν διευκρινίσεις από τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.
Άλλωστε θυμίζουμε ότι η άνοδος των τιμών των ρύπων έχει δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον για την αγορά και για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και λιγνίτη.
Υπό το πρίσμα αυτό, τόσο τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών που έχουν αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και έχουν προικοδοτηθεί με τις τρεις μονάδες σε Φλώρινα (Μελίτη) και Αρκαδία (Μεγαλόπολη 3,4) όσο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων και οι δείκτες απόδοσης των ορυχείων, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους επενδυτές.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 4 σχήματα που έχουν απομείνει και συνεχίζουν στο διαγωνισμό, τα 2 εμφανίζονται ζεστά (ΓΕΚ Τέρνα - Seven Energy και όμιλος Κοπελούζου - China Energy) την ίδια στιγμή που η Μυτιληναίος εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική ενώ και η ELVALHALCOR δεν κατέληξε - τουλάχιστον μέχρι στιγμής - σε συμφωνία για να ενταχθεί σε κάποιο σχήμα. Και οι δύο "επιφυλακτικοί” του διαγωνισμού πάντως, αναμένεται να τιμήσουν την παρουσία τους στο διαγωνισμό και θα δώσουν "το παρών" στις διαδικασίες που απομένουν τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.