Με την τραπεζική χρηματοδότηση να παραμένει, αν όχι ανύπαρκτη, σίγουρα ακριβή, αρκετές μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις με προοπτικές, εξαγωγικό προσανατολισμό και φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα αναζητούν ένεση ρευστότητας και στήριξη από το εγχώριο ελληνικό επιχειρείν το οποίο με τη σειρά του αναζητά αποδόσεις μέσω της τοποθέτησής τους με μειοψηφικές κατά βάση συμμετοχές σε ανερχόμενες επιχειρήσεις. Κινητικότητα η οποία αναμένεται να ενταθεί με τα υποταμεία που έχουν συσταθεί υπό την ομπρέλα του EquiFund. Το μεγαλύτερο υποταμείο EquiFund, το EOS Hellenic Renaissance Fund που έχει "κουμπαρά" 94,3 εκατ. ευρώ. Στόχος του EOS είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, σε αναπτυσσόμενες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Deca Investments, διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, στην οποία συμμετέχουν γνωστά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν όπως ο Δ. Δασκαλόπουλος, αλλά και πρώην υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, έχει αποκτήσει θέση σε 7 ελληνικές εταιρείες επενδύοντας τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η Deca έχει επενδύσει στις εταιρείες Atlas Tapes, Damavand, InternetQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet και Lariplast. Το fund επενδύει 5-15 εκατ. ευρώ σε κάθε επιχείρηση, με στόχο να αποκτήσει σε βάθος χρόνου ένα χαρτοφυλάκιο 12-15 εταιρειών.
Το SouthBridge Europe Mezzanine, που δημιουργήθηκε το 2015 και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια 65 εκατ. ευρώ, έχει ήδη αποκτήσει θέση σε οκτώ εταιρείες. Στη Hotel Brain, στην Cosmos Yachting Hellas, στην INKAT, στη Manifest, στην Arivia, στην Katikies Group, στην Alpha Διανομές και στην Skroutz Α.Ε.
Έντονη είναι η κινητικότητα και από την VNK Capital, συμφερόντων της οικογένειας Κάτσου. Στις αρχές του χρόνου έγινε γνωστό ότι περνά στον έλεγχο της VNK Capital LTD το 25% της Foodlink. Πριν από αυτό το deal από κοινού με την Olympia Group που ίδρυσε ο κ. Π. Γερμανός, προχώρησαν στην εξαγορά του 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development μέσω του κοινού επενδυτικού οχήματος Voxcove Holdings. Επίσης η VNK Capital έχει βολιδοσκοπήσει και άλλες εταιρείες αναμένοντας την κατάλληλη συγκυρία –το πιθανότερο εντός των επόμενων μηνών– προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίησή τους.
Στις αρχές της χρονιάς ο όμιλος Olympia απέκτησε το 80% της ελληνικής start up Metis Cyberspace Technology SA, έναντι 4 εκατ. ευρώ. O όμιλος εταιρειών Olympia αποτελεί πλέον έναν Διεθνή Επενδυτικό Όμιλο με ισχυρή παρουσία σε 10 χώρες με πολλές διαφορετικές εταιρείες. Οι οκτώ εταιρείες του ομίλου Olympia δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Μεταξύ αυτών είναι το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες, η διανομή προϊόντων τεχνολογίας, το business και shipping software, η χορήγηση καταναλωτικών δανείων κ.ά.
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr