Προγράμματα για την καταπολέμηση του brain drain προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο «Ραδιόφωνο 24/7». Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα προχωρά στην υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων 15.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αμοιβές σημαντικά ανώτερες του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι η κρίσιμη μεταβλητή, πέραν από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η διαμόρφωση μισθών που θα δίνουν κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στη χώρα.
Επιπλέον η η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. "Οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, επανισχύουν ήδη μετά την 21η Αυγούστου» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι μία κλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί από εργοδότες που απασχολούν το 51% του κλάδου μπορεί να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική για όλον τον κλάδο από τον υπουργό Εργασίας και άρα να ισχύει υποχρεωτικά και για τους εργοδότες/επιχειρήσεις που δεν την έχουν υπογράψει. Επίσης, υπογράμμισε ότι, εφόσον μία κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση είναι πιο ευνοϊκή για έναν εργαζόμενο που έχει υπογράψει ατομική σύμβαση, υπερισχύει η πιο ευνοϊκή σύμβαση για τον εργαζόμενο. Όπως είπε, την Παρασκευή, συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, προκειμένου να ελέγξει, εάν οι ισχύουσες κλαδικές ΣΣΕ πληρούν την προϋπόθεση της κάλυψης του 51% και δήλωσε, επίσης ότι φαίνεται πως, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, «θα μπορέσουμε σίγουρα να επεκτείνουμε κλαδικές συμβάσεις στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις τράπεζες».
Η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως «κοινωνικό όλεθρο την απώλεια 1,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από το 2008 έως τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας». Παράλληλα, τόνισε ότι η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 3,5 χρόνια και η δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά βαίνει διαρκώς μειούμενη και «μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε».
Όσον αφορά στον έλεγχο της απόφασης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa, o οποίος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι έχει ζητήσει να ελεγχθεί πλήρως η απόφαση, να εξαντληθούν όλες οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες, προκειμένου να επανελεγχθεί η γνωμοδότηση και, εφόσον φανεί ότι υπάρχει κάποια παράλειψη ή κάποια εσφαλμένη κρίση, το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που είναι ο εποπτευόμενος φορέας, θα εξαντλήσουν όλη τους την αυστηρότητα στην απόφαση αυτή, προκειμένου να αναθεωρηθεί. «Θεωρώ πως είναι μία περίπτωση που χρήζει ιδιαίτερης εξέτασης και έχουμε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες, για να επανελεγχθεί αυτή η απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ered.gr