Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να ανακτήσει το καθεστώς της ως «κανονική» χώρα, επισημαίνει το Bloomberg σε δημοσίευμα.
Όπως είπε αξιωματούχος που γνώριζε το θέμα αυτό στο πρακτορείο, εάν η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει μέχρι το τέλος του 2018 το πρόγραμμά της για την έξοδο της στις αγορές και επαναλάβει αυτή την άσκηση κάθε χρόνο για τους επόμενους 12 μήνες, τότε το σχέδιο θα λειτουργήσει.
Αφού έχει χάσει η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης, Ελλάδα περισσότερο από το ¼ του ΑΕΠ της κατά την τελευταία δεκαετία, τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο στόχος είναι η Ελλάδα να μην εκδώσει επιπλέον χρέος από αυτό που ωριμάζει κάθε χρόνο.
Για το 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται περίπου στα 10 δισ. ευρώ έως 11 δισ. ευρώ ενώ για τα επόμενα 2 χρόνια το ποσό μειώνεται στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους. Αυτό σημαίνει επίσης πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εκδώσει περισσότερους από δύο ή τρεις τίτλους ετησίως, και εάν υπάρχει ανάγκη για περισσότερους , τότε η χώρα μπορεί να ανοίξει εκ νέου μια προηγούμενη έκδοση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Όπως επισήμανε άλλος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αυτός ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να εκδώσει το επόμενο ομόλογό της.
Μετά την έκδοση ενός επταετούς ομολόγου το 2018 και ενός πενταετούς το 2017, είναι η κατάλληλη στιγμή να εξεταστεί η πιθανότητα έκδοσης ενός δεκαετούς ή τριετούς ομολόγου, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αντλήσει σημαντικά χρηματικά ποσά, αφού δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Τα ρίσκα του σχεδίου της Ελλάδας
Το σχέδιο για βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις:
-Πρώτον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, ώστε να μην χάσουν την αξιοπιστία που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα διάσωσης.
-Ο δεύτερος κίνδυνος είναι πολιτικός. Στις αρχές του 2019, η κυβέρνηση μπορεί να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν οι βουλευτές κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Πηγή: enikonomia.gr, Bloomberg