«Στο περίμενε» η αναβίωση πτωχευμένων βιομηχανιών

Χωρίς ουσιαστικό μέχρι σήμερα αποτέλεσμα εξελίσσεται η απόπειρα επαναλειτουργίας εργοστασίων που για διάφορους λόγους είχαν πτωχεύσει κατά το παρελθόν, προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση, να αυξηθεί το ΑΕΠ και να μην απαξιωθούν πλήρως περιουσιακά στοιχεία και υποδομές που άμεσα ή έμμεσα έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η λογική του επιχειρήματος ήταν απλή: Το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας απέτυχε για διάφορους λόγους να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του, δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα. Αντίθετα, θα μπορούσαν τα εργοστάσια να μπουν και πάλι σε λειτουργία κάτω από νέα επιχειρηματικά σχήματα, προς όφελος της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι η ιδέα αυτή υποστηρίχτηκε ενεργά από την κυβέρνηση, από κόμματα της αντιπολίτευσης και από τοπικούς φορείς, μέχρι σήμερα οι σχετικές προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της βιομηχανίας ξύλου Shelman (πτώχευσε τον Απρίλιο του 2014), η οποία διατηρούσε δύο εργοστάσια σε Κομοτηνή και Εύβοια.

Για την μονάδα της Ροδόπης είχε ακουστεί πως υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά στην πράξη -όταν, μετά από καθυστέρηση, το εργοστάσιο μαζί με το εμπορικό σήμα βγήκαν σε πλειστηριασμό προ 18 περίπου μηνών προς 11,5 εκατ. ευρώ- κανείς επενδυτής δεν επέδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον.

«Ο εξοπλισμός είναι μάχιμος και ο αγοραστής μπορεί να κερδίσει αν μπορέσει να εκμεταλλευθεί μεγάλο ποσοστό της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας. Θα πρέπει δηλαδή να διαθέτει πρόσβαση σε πελατολόγιο. Το τίμημα των 11,5 εκατ. ευρώ αποδείχτηκε στην πράξη πως ήταν υπερβολικό» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Σε αδιέξοδο ωστόσο βρίσκεται και η αξιοποίηση του ακινήτου της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας. Ο πλειστηριασμός ξεκίνησε χωρίς την εμφάνιση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου. «Ήταν λάθος να προσφερθεί όλο το εργοστάσιο μαζί και ειδικότερα μια μονάδα που είχε σταματήσει να λειτουργεί καιρό πριν η Shelman οδηγηθεί σε πτώχευση. Θα θεωρούσα καλύτερο να γίνει κατά τέτοιο τρόπο ο πλειστηριασμός, έτσι ώστε να μπορέσει να προκύψει ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές εκμετάλλευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Επιπρόσθετα, πολλούς μήνες έχουν να ακουστούν νέα για την υπόθεση της προσπάθειας επαναλειτουργίας τριών εργοστασίων της πρώην Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας σε Ροδόπη και Ημαθία. Γνωστή επιχειρηματική οικογένεια σε συνεργασία με τους πρώην εργαζόμενους του Ομίλου είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, προσφέροντας μάλιστα και σχετική εγγυητική επιστολή.

Το θέμα απασχόλησε ευρύτατα τον τύπο και στελέχη της κυβέρνησης υποστήριζαν το φθινόπωρο του 2017 πως το θέμα θα προχωρούσε σύντομα, ωστόσο εδώ και πολλούς μήνες επικρατεί «σιγή ιχθύος» από όλους τους εμπλεκόμενους. Ούτε ο πλειστηριασμός των μονάδων έχει ξεκινήσει, αλλά ούτε γνωρίζουμε αν ο επενδυτής εξακολουθεί να ενδιαφέρεται μετά από τις τόσο μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

του Στέφανου Kοτζαμάνη
euro2day.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα