«Δεν είναι εύκολο να εκτυπώνεις ένα κύτταρο και να το ενσωματώνεις μαζί με ένα άλλο βιοϋλικό, σε ένα βιοσύστημα, προσπαθώντας να δημιουργήσεις νέα όργανα, για παράδειγμα να αποκαταστήσεις ένα κατεστραμμένο τμήμα του σώματός μας... Ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε -και προχώρησε βέβαια και η επιστήμη στη βιοεκτύπωση- πέρα από την τρισδιάστατη εκτύπωση λειτουργικών διαδικασιών». Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης εξηγεί πώς το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ έκανε το βήμα μπροστά, το βήμα προς το μέλλον, προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ένα βήμα που ο ίδιος εκτιμά ότι είναι αναγκαίο και για την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, αν θέλει η χώρα να βγει από την κρίση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λογοθετίδης γνωστοποιεί πως βρίσκεται στα τελευταία στάδια η σχεδιαζόμενη -με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ- ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), μέσα στο οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει τη λειτουργία Ινστιτούτου Αγρο-νανοτεχνολογίας. Μιλά ακόμη για τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας σε πρόγραμμα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, μέσα από τη σύνδεσή της με τη νανοϊατρική για την παραγωγή πρωτοποριακών προϊόντων βασισμένων στις αρχές αυτής, αλλά και για τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Δεν αναδεικνύουμε μόνο τη δική μας αριστεία, καινοτομία, τεχνολογία, αλλά φέρνουμε και την ξένη διεθνή καινοτομία -τεχνολογία, αλλά και επιχειρηματικότητα», λέει, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από 1.000 επιστήμονες, ερευνητές και εκπροσώπους της βιομηχανίας, οι οποίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη από 65 χώρες, για να συμμετάσχουν στο πολυσυνέδριο Nanotexnology, που για 15η συνεχή χρονιά διοργανώνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (Lab for Thin Films- Nanobiomaterials- Nanosystems & Nanometrology).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του καθ. Στέργιου Λογοθετίδη στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Σμαρώ Αβραμίδου:
Ερ.: Σας ακούσαμε πρόσφατα να αναπτύσσετε την ιδέα ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αφορά την Ελλάδα, αλλά και ότι η έξυπνη κοινωνία είναι η πέμπτη επανάσταση. Τι αλλάζει και πώς;
Απ.: Η βιομηχανική επανάσταση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει καμιά άλλη ελπίδα για κανένα πολιτισμένο κράτος από το να ακολουθήσει αυτό τον ρου των εξελίξεων της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του πολιτισμού. Και η δική μας κοινωνία θα πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις δύο ροές των εξελίξεων, που αφορούν τη 4η βιομηχανική επανάσταση και την 5η έξυπνη κοινωνία και τρέχουν αυτήν τη χρονική περίοδο!
Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση σημαίνει ότι έχουμε μπει πλέον σε μια διαδικασία, όπου όλη η βιομηχανία μας θα πρέπει να μεταβεί σε έναν τρόπο λειτουργίας, ο οποίος να εισάγει όλα τα εργαλεία, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια και βεβαίως συνδέονται με την τρίτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία ήταν η επανάσταση της μικροηλεκτρονικής, της πληροφορικής, της νανοτεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας. Αυτά τα εργαλεία, τα οποία φαίνονταν μεταξύ τους κάπως αλληλένδετα, ενώνονται τώρα και πρέπει να μπουν στην πράξη, μέσα στο εργοστάσιο και την παραγωγή. Γι' αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει ένα άγχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα οφέλη από αυτές. Έτσι παίρνει μέτρα με εξεταστική ταχύτητα για να προωθήσει αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ευρώπη και δίνει κίνητρα, δίνει προτάσεις και αναδιατάσσει τα κονδύλια που διαθέτει, πιέζει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που αυτό θα επιφέρει τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ερ.: Στην Ελλάδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας μπορεί να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς;
Απ.: Αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη και να βγούμε από την κρίση -οικονομική, πολιτική, κοινωνική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής είναι αυτή- πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό τον ρου των τεχνολογικών και καινοτομικών διεργασιών, διότι αν δεν τον ακολουθήσουμε η κρίση μας θα είναι ολοκληρωτική, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη βιομηχανία, στην οικονομία και την κοινωνία. Είναι ο μόνος τρόπος και ο μόνος μοχλός για να γίνει ένα άλμα, για να πάει η χώρα μπροστά, ακόμη πιο γρήγορα. Ιδίως τώρα που πέρασε μια βαθιά κρίση η Ελλάδα και προσπαθεί να βγει από αυτήν, θα πρέπει να το κάνει γρήγορα, αλλά και οργανωμένα, πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση, η πολιτεία, η περιφέρεια, ο δήμος, τα πανεπιστήμια, κάθε εταιρεία και φορέας και κάθε άνθρωπος. Η 4η βιομηχανική επανάσταση μας δίνει αυτή την ευκαιρία, η χώρα μας εξακολουθεί τεχνολογικά να είναι σε πολύ ικανοποιητικό σημείο και πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα δυνατά της στοιχεία και δεδομένα, ώστε να ακολουθήσει αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό προς όφελος της βιομηχανίας, της βιώσιμης οικονομίας και της προόδου της κοινωνίας.
Ερ.: Πώς μπορεί η τεχνολογία να οδηγήσει τη χώρα σε έναν δρόμο αειφόρου ανάπτυξης αν τουλάχιστον δεν ανασχεθεί το κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό;
Απ: Αυτό πρεσβεύουμε εμείς και αυτό λέμε, όταν μένουμε στη Θεσσαλονίκη και όταν επί 15 χρόνια τώρα με πείσμα διοργανώνουμε κάθε χρόνο το Nanotexnology, αυτό το μεγάλο πολυγεγονός της νανοτεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών και της νανοϊατρικής. Επιμένουμε όχι απλώς ελληνικά, όχι απλώς τοπικά, αλλά με τη συμμετοχή εκατοντάδων εξειδικευμένων επιστημόνων, διακεκριμένων στον τομέα τους, που έρχονται από 60-65 χώρες, θέλοντας να δουν και την ελληνική αριστεία και πρωτοπορία σε αυτές τις θεματικές περιοχές που αναφέραμε. Έτσι, δεν αναδεικνύουμε μόνο τη δική μας αριστεία και καινοτομία, τεχνολογία, αλλά φέρνουμε και την ξένη διεθνή καινοτομία-τεχνολογία αλλά και επιχειρηματικότητα. Η προσπάθειά μας και στο ΑΠΘ είναι, όχι απλά να σταματήσουμε το brain drain, αλλά να δημιουργήσουμε συνθήκες για τους νέους ανθρώπους μας, για τους νέους που έχουν οράματα και φιλοδοξίες, να μείνουν εδώ να εκπαιδευτούν και εξειδικευτούν σε αυτά τα πρωτοποριακά θέματα, αλλά επιπλέον να γίνουν το πανεπιστήμιο και η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό, ώστε να επιστρέψουν. Και λέμε να επιστρέψουν, διότι υπάρχει εδώ ένα τεχνολογικό δεδομένο, υπάρχει ένα οικοσύστημα από ελπιδοφόρες δράσεις και υπάρχουν οι δυνατότητες για τους νέους μας να βρουν κατάλληλες δουλειές, να εκπαιδευτούν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους εδώ, στον τόπο τους.
Ερ.: Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται η σχεδιαζόμενη ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ); Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, για να λειτουργήσει το Κέντρο;
Απ.: Με δύο διαφάνειες, πριν από περίπου δύο χρόνια, παρουσιάστηκε το σχέδιο για το Κέντρο ΕΚΝΟΗ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία εξέφρασε άμεσα το ενδιαφέρον, διότι το έκρινε οραματικό, ότι δίνει λύσεις, ότι έχει μέσα την πρόοδο, ότι έχει μέσα του την ελπίδα για ανάπτυξη. Προχωρήσαμε και είμαστε σήμερα στα τελευταία στάδια για αυτή την επένδυση, η οποία είναι πολύ σημαντική -είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ μαζί με την εθνική συμμετοχή- καθώς θα θέσει πάνω στον υφιστάμενο εξοπλισμό και τις δυνατότητες που έχει το εργαστήριο νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ τις νέες υποδομές, για να γίνει ένα κέντρο εθνικό, με μεγαλύτερες δράσεις και δυνατότητες, ώστε να μπορέσει να επηρεάσει όλο το οικοσύστημα της τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Ερ.: Τι οφέλη προσδοκάτε ότι θα έχει για το ΑΠΘ και την πόλη η ίδρυση του Κέντρου;
Απ.: Το κέντρο σε πέντε χρόνια από σήμερα θα είναι ένα κέντρο των 500 ερευνητών γύρω από αυτές τις τεχνολογίες Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών. Γύρω από αυτό θα αξιοποιηθούν όλα τα δίκτυα, που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας διεθνώς, όπως για παράδειγμα το Nanonet ή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών στα οργανικά ηλεκτρονικά, ή αυτός πάνω στην νανοϊατρική. Όλα αυτά φέρνουν μαζί γύρω στους 1000-1500 φορείς και εταιρείες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλον τον κόσμο. Υπάρχει ένα δίκτυο, το οποίο δεν έχει μόνο δράσεις τοπικά, αλλά εύκολα μπορεί να μεταφέρει ό,τι γίνεται εδώ σε όλον τον κόσμο, να μεταφέρει την τεχνολογία, την καινοτομία, τα αγαθά που μπορούν να παραχθούν εδώ σε όλη την υδρόγειο. Αυτό θέλει να ενισχύσει με την προσπάθειά της η ΕΤΕπ και το ελληνικό κράτος, το οποίο συμμετέχει σε αυτή τη χρηματοδότηση -επιδότηση για την ίδρυση του Κέντρου ΕΚΝΟΗ.
Ερ.: Τι γίνεται με χωροθέτηση του «Έξυπνου Εργοστάσιου» στη Θέρμη και τις δικαστικές αντιπαραθέσεις; Υπάρχει σήμερα σκέψη μεταφοράς του εργοστασίου σε άλλο χώρο;
Απ: Δεν έχουν επιλυθεί πλήρως, είναι μια δικαστική διαμάχη σε εξέλιξη. Εμείς ελπίζουμε ότι θα λυθεί γρήγορα και βεβαίως πριν από την έγκριση του Κέντρου ΕΚΝΟΗ, γιατί το κέντρο αυτό έχει να μεταφερθεί σε δικό του χώρο. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από επίσημα κυβερνητικά χείλη πρωτοβουλίες σχετικά με την εγκατάσταση του Κέντρου στον δικό του χώρο, σε συνάρτηση με άλλους καινοτομικούς φορείς και οργανισμούς της Θεσσαλονίκης, που αυτό από μόνο του θα δώσει μια μεγάλη δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Ερ.: Από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν προαναγγελθεί συνεργασίες με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας για την υλοποίηση προγραμμάτων καινοτόμων εφαρμογών. Σε τι ακριβώς αφορούν και πώς προχωρούν σήμερα;
Απ.: Και τα δύο υπουργεία και οι υπουργοί, ο κ. Παππάς και ο κ. Αποστόλου, έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις. Ο κ. Αποστόλου τις επόμενες μέρες θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Στο κέντρο ΕΚΝΟΗ έγιναν συζητήσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αναπτυχθεί ένα νέο Ινστιτούτο ειδικό για τη Nανοτεχνολογια στην αγροτική παραγωγή και προϊόντα. Αφορά πολλές πλευρές η συνεργασία, όχι μόνο τις τηλεπικοινωνίες στον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι από την πλευρά του κ. Παππά. Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Nanotexnology, το απόγευμα της Τρίτης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης, πιθανώς θα κάνει και κάποιες ανακοινώσεις για το Κέντρο ΕΚΝΟΗ και όλες αυτές τις δράσεις.
Ερ.: Υπάρχει μία συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης;
Απ.: Η φαρμακευτική κάνναβη είναι ένα πολύ ειδικό θέμα και πολύ σημαντικό θέμα. Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας συμμετέχει σε δράσεις αυτού του θέματος, με τη νανοϊατρική και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φέρνοντας την πρωτοποριακή τεχνολογία που έχει, όχι μόνο για εθνικά, αλλά για διεθνή θέματα και συνεργασίες. Θα ανακοινωθεί στη συνέχεια αλλά και μέσα στο συνέδριο θα δούμε τις επόμενες μέρες, τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηρίου γι' αυτό το θέμα.
Ερ.: Ποιες είναι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και βιοεκτύπωσης;
Απ.: Το εργαστήριο νανοτεχνολογίας είναι πολλά χρόνια τώρα ένα από τα κύρια εργαστήρια σε όλη την υδρόγειο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που αναπτύσσουν δισδιάστατες και τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Εκεί που προχωρήσαμε παραπάνω είναι στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις -τριών διαστάσεων, αλλά επιπλέον κάναμε και ένα ακόμη βήμα αναπτύξαμε, όπως γνωρίζετε, στην περιοχή μας τη νανοϊατρική, τη βιοηλεκτρονική, την εκτυπώσιμη βιοηλεκτρονική μαζί με τις άλλες δραστηριότητες. Έτσι, ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε -και προχώρησε βέβαια και η επιστήμη στην βιοεκτύπωση- πέρα από την τρισδιάστατη εκτύπωση λειτουργικών διαδικασιών. Μιλάμε για υψηλή τεχνολογία, αλλά επιπλέον δεν μιλάμε για να χτίσουμε, για παράδειγμα ένα κύπελλο από ένα πολυμερικό υλικό, αλλά για να ενσωματώσουμε υψηλές λειτουργικότητες μέσα σε κάθε τρισδιάστατο κατασκεύασμα, που θα φτιάξουμε. Προχωρήσαμε και στη βιοεκτύπωση, που σημαίνει ότι έχουμε και βιοϋλικά αλλά και κύτταρα και προσπαθούμε με αυτή την προσθετική και ψηφιακή κατασκευαστική να φτιάξουμε τρισδιάστατες λειτουργικές βιολογικές και βιοϊατρικές δομές.
Έχουμε στη Nanotexnology 2018 ένα καινούριο συνέδριο, όπου θα γίνουν γύρω στις 50- 60 πρωτοποριακές παρουσιάσεις για ό,τι "τρέχει" διεθνώς. Βεβαίως πολλά από αυτά τα θέματα, τα οποία ανοίγει μία καινούρια περιοχή, έχουν να εξετασθούν με λεπτομέρεια και να λυθούν. Φανταστείτε ότι μιλάμε μέχρι και να εκτυπώσουμε βιοϋλικά μαζί με κύτταρα και δεν είναι εύκολο να εκτυπώνεις ένα κύτταρο και να το ενσωματώνεις μαζί με ένα άλλο βιοϋλικό, σε ένα βιοσύστημα, προσπαθώντας να δημιουργήσεις νέα όργανα, για παράδειγμα να αποκαταστήσεις ένα κατεστραμμένο τμήμα του σώματός μας. Τα κύτταρα δεν είναι υλικό να το πετάς και να συμπεριφέρονται όπως εμείς θέλουμε, πρέπει να γίνει η εκτύπωσή τους με πολύ προσεκτικό και ευγενικό τρόπο. Άρα, η επιστήμη και η έρευνα έχει πολλά να κάνει τα επόμενα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε όλα αυτά τα θέματα τρισδιάστατης εκτύπωσης και βιοεκτύπωσης να μας δώσουν γρήγορα αποτελέσματα θετικά και να λύσουν πολλά προβλήματα, ή να καλυτερέψουν την ποιότητα της ζωή μας.
Ερ.: Τελικός στόχος του προγράμματος «Smartonics» ήταν η ενσωμάτωση εκτυπωμένων εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών συστημάτων τέταρτης γενιάς στην οροφή ενός αυτοκινήτου της FIAT. Παρουσιάστηκε κάτι ανταγωνιστικό, που θα μπορούσε να βγει σε μαζική παραγωγή; Προτίθεται η FIAT να αξιοποιήσει την καινοτόμα εφαρμογή;
Απ.: Το έργο Smartonics ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά έργα που "έτρεξαν" στην ΕΕ, διήρκεσε 4 χρόνια, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πολυποίκιλα, έκανε τα υλικά, τις τεχνολογίες, τα εργαλεία, έκανε τις μηχανές και τις πιλοτικές παραγωγικές γραμμές, για την παραγωγή της νέας γενιάς φωτοβολταϊκών. Το θετικό για εμάς σαν χώρα είναι ότι εγκαταστάθηκαν εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συμμετείχαν σε αυτό έξι ελληνικοί φορείς -τρία πανεπιστήμια και τρεις εταιρείες- και αυτοί οι φορείς καρπώθηκαν τα οφέλη από αυτό το έργο.
Ερ. Εκτός από τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά ενσωματώνει το αυτοκίνητο και άλλες τεχνολογίες, π.χ. 3d scanner για streetview;
Απ.: Οι τεχνολογίες ουσιαστικά στο σύνολό τους ήταν εκτυπώσεις δισδιάστατες μέχρι και τρισδιάστατες, επομένως το Smartonics βοήθησε και σε αυτή την κατεύθυνση για τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Το έργο αυτό βραβεύτηκε ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη τα τελευταία 5-6 χρόνια, αλλά και ταυτόχρονα επιβραβεύτηκε το Εργαστήριο, με το να συνεχίζει σήμερα με δύο νέα ευρωπαϊκά έργα, που είναι το ένα για το Factory of the Future, το Smartline, για να φτιάξει τις μηχανές και το εργοστάσιο του μέλλοντος. Το έργο αυτό "τρέχει" τώρα, όπως επίσης και ένα άλλο έργο, το Cornet, επίσης ευρωπαϊκό, το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανοιχτής καινοτομίας γύρω από αυτές τις τεχνολογίες.
Το Smartline είναι η συνέχεια του Smartonics, το οποίο έφερε σαν μια κύρια εφαρμογή το να κάνει πρώτα από όλα τις γραμμές παραγωγής εύκαμπτων φωτοβολταϊκών και να τα εισάγει στα αυτοκίνητα της Fiat. Η Fiat θα είναι πάλι εδώ τις επόμενες μέρες, για να παρουσιάσει στο συνέδριο τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις και πώς θα μπούνε αυτές οι τεχνολογίες και για την ενέργεια, τόσο στα συμβατικά αυτοκίνητα, όσο και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Θα έχουμε επίσης και μια άλλη αυτοκινητοβιομηχανία, την Jaguar και Land Rover, που θα παρουσιάσει πώς η νανοτεχνολογία, το 3d printing και τα οργανικά ηλεκτρονικά μπαίνουν στο αυτοκίνητο και ολοκληρώνονται από κάθε άποψη, όχι μόνο ενεργειακή, αλλά και από την πλευρά των αισθητήρων και από την πλευρά του πώς γίνεται το χτίσιμο και μπορεί να δομηθεί και να φτιαχτεί το σασί του αυτοκινήτου και πολλά ή όλα τα τμήματα του αυτοκινήτου. Αυτές είναι οι προεκτάσεις του έργου Smartonics.
Ερ.:Τι θα ξεχωρίζατε στη φετινή Nanotexnology;
Απ.: H Nanotechnology που ξεκινάει με το διεθνές σχολείο προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό στον τόπο μας, δίνοντας κάθε χρόνο 60 υποτροφίες σε νέους αποφοίτους, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και νέους ερευνητές, ώστε να παρακολουθήσουν δωρεάν αυτό το σχολείο και τα συνέδρια. Με αυτό τον τρόπο τους φέρνει κοντά με όλους αυτούς τους μεγάλους επιστήμονες, ερευνητές, καθηγητές, που έρχονται από όλη την υδρόγειο. Από τη μια απομυθοποιεί αυτήν τη διαδικασία, ενώ από την άλλη κτίζει τις γέφυρες και τις γνωριμίες για την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη τους.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (Lab for Thin Films - Nanobiomaterials- Nanosystems & Nanometrology) του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ διοργανώνει για 15η συνεχή χρονιά το «NANOTEXNOLOGY 2018», από το Σάββατο 30 Ιουνίου έως το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018, στο ξενοδοχείο «Porto Palace Conference Center», στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα πολυ-γεγονός, με διεθνείς επιστημονικές, τεχνολογικές και επιχειρηματικές εκδηλώσεις στις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική, το οποίο υποστηρίζεται από το Δίκτυο Έρευνας και Καινοτομίας ΝΑΝΟΝΕΤ, που αριθμεί 570 μέλη-οργανισμούς από όλο τον κόσμο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών HOPE-A, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) και άλλους διεθνείς τεχνολογικούς φορείς και Πανεπιστήμια.
Στο πλαίσιο του «NANOTEXNOLOGY 2018», θα πραγματοποιηθούν συνέδρια, θερινά σχολεία και η Διεθνής Έκθεση «NANOTEXNOLOGY EXPO 2018», ενώ θα παρουσιαστεί ο πρώτος 3D Bioprinter ο οποίος θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ