Ο Αγαμέμνων και ο Στέφανος δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Η εμπειρία τους στο ελληνικό startup οικοσύστημα είναι πραγματικά πολύ πλούσια. Έτσι, αποφάσισαν από κοινού να δημιουργήσουν ένα νέο πρότζεκτ, με το οποίο έχουν σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα στην αναζήτηση εργασίας στο χώρο της εστίασης.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε το MyJobNow και ποιος ο σκοπός του;
Αγαμέμνων: Μετά τις σπουδές μου στην Αγγλία εργάστηκα σαν αναλυτής σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ από το 2013 έως τώρα ήμουν ο investment manager στο Charamida Investment Group (ένα fund αφοσιωμένο – μεταξύ άλλων – σε επενδύσεις τεχνολογίας). Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την επιχειρηματικότητα στον τομέα της τεχνολογίας, να γνωρίσω το Ελληνικό οικοσύστημα των επιχειρήσεων, να αξιολογήσω και να συνεργαστώ με πολλές επιχειρήσεις.
Στέφανος: Είμαι στο οικοσύστημα των startup επιχειρήσεων από το 2013, όπου είχα την τύχη να γνωρίσω τον Απόστολο Αποστολάκη – τότε Angel Investor στο Doctoranytime, e-food και taxibeat μαζί με πολλές άλλες επιχειρήσεις – ο οποίος με βοήθησε πολύ στην επαγγελματική μου ζωή. Το 2014 ήταν η πρώτη μου δουλειά στον χώρο των startups με το e-table.gr όπου εργάστηκα ως marketing manager μέχρι τα μέσα του 2015 που μπήκα στην ομάδα του VentureFriends ως associate.
Εκεί, μαζί με τον Γιώργο Δημόπουλο και τον Απόστολο Αποστολάκη, απέκτησα σημαντικές εμπειρίες αφού κάναμε 21 επενδύσεις σε Ελλάδα, Λονδίνο και Ντουμπάι και εξετάσαμε περισσότερες από 1.000 επιχειρηματικές προτάσεις.
Αγαμέμνων: Οι κοινές μας εμπειρίες και η επιθυμία της δημιουργίας μας ώθησε να δημιουργήσουμε το MyJobNow. Το MyJobNow είναι μια εφαρμογή που βοηθάει επιχειρήσεις – στον τομέα της εστίασης προς το παρόν – να βρουν προσωπικό από το κινητό. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι για δουλειά μπαίνουν στην εφαρμογή και κάνουν αιτήσεις σε ανοιχτές θέσεις εργασίας, έπειτα οι εργοδότες επιλέγουν να συνομιλήσουν μαζί τους για να κανονίσουν μια συνέντευξη.
Ποιο κενό στην αγορά καλύπτει το MyJobNow, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη; Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Αγαμέμνων: Στο MyJobNow μπαίνουν οι χρήστες που αναζητούν εργασία, συμπληρώνουν το προφίλ/βιογραφικό τους και έπειτα κάνουν αιτήσεις σε θέσεις εργασίας που έχουν ανοίξει κοντά τους. Όταν οι εργοδότες επιλέξουν να μιλήσουν με τους υποψηφίους – αφού δουν το προφίλ τους – μετά ανοίγει μια συνομιλία τσατ ώστε να κανονίσουν συνάντηση.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία στην Ελληνική αγορά που έχει ειδίκευση στον κλάδο της εστίασης που να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες mobile συσκευών.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;
Στέφανος: Από την εμπειρία μας έχουμε μάθει να μελετάμε αγορές και ιδέες. Έτσι όταν συζητήσαμε την ιδέα του MyJobNow μας άρεσε η ιδέα εκ πρώτης και μελετήσαμε την αγορά. Εφόσον τα νούμερα έβγαζαν νόημα, δημιουργήσαμε μια ομάδα από δύο ταλαντούχους προγραμματιστές τον Χρήστο Κοψιδά και τον Γιάννη Γιαζλά με τους οποίους δουλεύαμε τα βράδια και τα σαββατοκύριακα. Η όρεξη και το πάθος της ομάδας μας έδωσαν την έμπνευση να αφήσουμε τις δουλειές μας για να δουλέψουμε πάνω στο MyJobNow.
Τι έχει καταφέρει ως τώρα το MyJobNow;
Αγαμέμνων: Το MyJobNow ξεκίνησε επίσημα εδώ και 1 μήνα περίπου. Μέσα στο μήνα αυτό έχουμε παραπάνω από 5.000 χρήστες που αναζητούν εργασία με το νούμερο αυτό να αυξάνεται 20% σε εβδομαδιαία βάση με παραπάνω από 15.000 αιτήσεις σε 600 θέσεις εργασίας που είναι στην εφαρμογή από ~400 επιχειρήσεις.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Στέφανος: Το ξεκίνημα μιας startup εταιρείας είναι εξαιρετικά δύσκολο – ειδικά χωρίς επενδυτές και χρήματα. Αυτό που προτείνω σε κάποιον που θέλει να επιχειρήσει, και δεν έχει κεφάλαιο έναρξης ή κάποια πηγή εσόδων που να του επιτρέπει να βιοπορίζεται, είναι να συνεχίσει την πρωινή δουλειά του ώστε να βιοπορίζεται και όταν το προϊόν φτάσει σε ένα στάδιο ωρίμανσης που να έχει δείξει ένα μικρό market validation, τότε θα πρέπει ο founder να πάρει τη σημαντική απόφαση και να δουλέψει πάνω στην ιδέα του.
Έχετε γενικά μια μεγάλη εμπειρία πάνω στο ελληνικό startup οικοσύστημα. Ποια πιστεύετε είναι τα δυνατά σημεία του και που χρειάζεται βελτίωση;
Στέφανος: Το Ελληνικό startup οικοσύστημα ωριμάζει και μεγαλώνει. Πριν από 6 χρόνια, δεν υπήρχαν παραδείγματα επιτυχημένων startup εταιρειών όπως το Taxibeat, το e-Food, η innoetics κλπ, και ούτε διαθέσιμο ταλέντο στην αγορά.
Πλέον, η αγορά έχει ωριμάσει, πολλές πετυχημένες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί, έχουν προσελκύσει επενδύσεις από διεθνή Venture Capitals, ενώ υπάρχουν απτά παραδείγματα πετυχημένων εταιρειών - που ανέφερα παραπάνω - όπου έκαναν exit σε μεγάλους ομίλους του εξωτερικού. Επιπλέον, στην πορεία της επιτυχίας από τις εταιρείες αυτές αναδύθηκαν μερικές νησίδες ταλέντου οι οποίες αυξάνονται όσο μεταδίδεται τεχνογνωσία. Δυστυχώς, ακόμη δεν είναι αρκετές για τις ανάγκες του οικοσυστήματος, αλλά υπάρχει μια θετική τάση.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Αγαμέμνων: Είναι πολλά που μπορεί να πει κανείς αλλά θα εστιάσω σε τέσσερα βασικά πράγματα που πιστεύω ότι έχουν την μεγαλύτερη σημασία:
- Υπομονή και Επιμονή: Ο χρόνος περνάει γρήγορα αλλά μία επιτυχημένη επιχείρηση είναι παράγωγο μιας πολυετούς προσπάθειάς και όχι κάτι που συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη
- Εστίαση σε μετρήσιμους στόχους και κατανόηση της μηχανιστικής της επιχείρησής σου: Χρειάζεται να παρθούν χιλιάδες αποφάσεις, να περαιωθούν χιλιάδες εργασίες και ο χρόνος σου γίνεται το πιο πολύτιμο αγαθό. Χρειάζεται ευλαβική εστίαση σε μετρήσιμους στόχους, για να μη χάνεται η μπάλα και να χρησιμοποιείται ο χρόνος σωστά.
- Επένδυση στο πιο πολύτιμο αγαθό της επιχείρησης, την ομάδα: Πίσω από μία καλή επιχείρηση υπάρχει σχεδόν πάντα μία πολύ δυνατή ομάδα. Πρέπει να διαλέγουμε τους συνεργάτες μας έτσι ώστε να υπάρχει όπου όλοι συμμερίζονται τις ευθύνες και τον ενθουσιασμό
- Αγάπη για το αντικείμενο και ενθουσιαμός: Είναι σχεδόν αδύνατον να αντέξει κανείς τις θυσίες και την κούραση που περιέχει η διαδικασία χωρίς να υπάρχουν αυτά τα δύο συναισθήματα
του Στάθη Κετιτζιάν
epixeiro.gr