Χαλκιδική: 350 εκατ. ευρώ «έπεσαν» σε νέα ξενοδοχεία σε μια πενταετία

Την εκτίμηση ότι στο ξενοδοχειακό δυναμικό του νομού Χαλκιδικής χρειάζεται να προστεθούν τα επόμενα χρόνια άλλες 5.000-6.000 κλίνες τεσσάρων και πέντε αστέρων, προκειμένου η ειδυλλιακή χερσόνησος να εξελίξει το προϊόν της στον βαθμό που απαιτεί το αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή, εκφράζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρος Τάσιος, επικεφαλής και της τοπικής ‘Ενωσης Ξενοδόχων (ΕΞΧ).

Εκτιμά ότι το ύψος των νέων επενδύσεων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα «σκαριά» στον κλάδο είτε σε σχετικά πρώιμο είτε σε προχωρημένο στάδιο, θα ανέλθει μέχρι το 2020 -εφόσον αυτές τελικά υλοποιηθούν- σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη «πέσει» στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους.

Ο ίδιος, που κατέχει και την ιδιότητα του πρώτου αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υπογραμμίζει και τη σημαντική θετική επίδραση, που έχουν στην τοπική -και όχι μόνο- οικονομία οι επενδύσεις που γίνονται για δημιουργία νέων μονάδων ή εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενων στη Χαλκιδική. ‘Οπως υποστηρίζει, τα επαγγέλματα της οικοδομής και των οικοδομικών υλικών, που είχαν οδηγηθεί σε μαρασμό την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης κατάρρευσης του κλάδου των κατασκευών, επιστρέφουν στην αγορά, χάρη στις επενδύσεις στα ξενοδοχεία.

‘Εως και 350 εκατ. ευρώ «έπεσαν» σε νέα ξενοδοχεία σε μια πενταετία

Αναλυτικότερα, σε περίπου 300-350 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανήλθαν την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων στη Χαλκιδική, σύμφωνα πάντα με τον κ.Τάσιο. Μεταξύ των νέων πολυτελών μονάδων, που προστέθηκαν στο δυναμικό της περιοχής, περιλαμβάνονται το «Miraggio Thermal Spa Resort» στη θέση Κάνιστρο στο Παλιούρι με την εντυπωσιακή μαρίνα του, το «Ikos Olivia» στη Γερακινή, το «Pomegranate Wellness Spa Hotel» στα Νέα Μουδανιά, το «Sani Dunes» στη Σάνη στην Κασσάνδρα και το «Eagles Villas» στην Ουρανούπολη.

Στο ποσό αυτό προστίθενται δεκάδες μικρότερες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων, οι οποίες χωρίζονται, κατά τον πρόεδρο της ΠΟΞ και της ΕΞΧ, σε δύο κατηγορίες: «πρώτον, έχουμε τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού σε μικρά καταλύματα, που είναι της τάξης των 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο και, δεύτερον, τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης σε μεγαλύτερες μονάδες, 150-200 δωματίων, που κινούνται κοντά στο εύρος του 1,5 εκατ. ευρώ. Το 2017 και το 2018 είχαμε κατά μέσο όρο ετησίως 30-40 καταλύματα που προέβησαν σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης» εξηγεί.

Νέες επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ καθοδόν προς το 2020

Το …ειδύλλιο διαρκείας, που αναπτύσσουν με τη Χαλκιδική ‘Ελληνες και ξένοι τουρίστες, ανοίγει τις «πόρτες» για περισσότερες επενδύσεις στα επόμενα χρόνια, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ και εφόσον πραγματοποιηθούν -γιατί ορισμένες εξ αυτών βρίσκονται επί μακρόν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τον κ.Τάσιο- θα προσθέσουν στο δυναμικό της περιοχής άλλες 1.500 κλίνες τουλάχιστον μέχρι το 2020. Η πιο ώριμη από αυτές τις επενδύσεις, που είναι ήδη αδειοδοτημένη και ξεκινά άμεσα, πραγματοποιείται στη Νέα Ποτίδαια, όπου τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να «σηκώνεται» από το έδαφος το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε.», στο πλαίσιο επένδυσης της τάξης των 14 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το νέο ξενοδοχείο, με 130 πολυτελη δωμάτια, να ολοκληρωθεί και να αρχίσει να υποδέχεται επισκέπτες από το καλοκαίρι του 2019. Το νέο ξενοδοχείο της «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε.» χωροθετείται σε κοντινή απόσταση από το «Portes Beach», την τετράστερη μονάδα της ίδιας εταιρείας, δυναμικότητας περίπου 200 δωματίων, στην οποία επενδύθηκαν πρόσφατα περί τα 2 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις.

Σύνθετα τουριστικά καταλύματα αναμένεται να αναγερθούν στην έκταση του «Ξενία» στο Παλιούρι (επένδυση στην οποία εμπλέκεται ο όμιλος Σαββίδη) και στον ‘Αγιο Ιωάννη της Χαλκιδικής. «Οι δύο επενδύσεις είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ περίπου έκαστη. Η πρώτη βρίσκεται εδώ και καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η δεύτερη, στον ‘Αγιο Ιωάννη, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Υπάρχει επίσης νέα επένδυση, στα χαρτιά προς το παρόν, στη φάση της μελέτης και αδειοδότησης, για τη δημιουργία δύο μονάδων 5 αστέρων και 300 κρεβατιών έκαστη, στην περιοχή Ξηροποτάμι στον δήμο Αριστοτέλη. Η έκταση έχει αποκτηθεί και η επένδυση, ρωσικών συμφερόντων, με τη συμμετοχή στο σχήμα και του ινδικού επιχειρηματικού κολοσσού ΤΑΤΑ, είναι -κατά τον κ.Τάσιο- της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή στον νομό Χαλκιδικής έχουμε συνολικά 55.000 κλίνες. Αυτές οι επενδύσεις που είναι μπροστά μας εκτιμάται ότι θα προσθέσουν άλλες 1500 κλίνες τουλάχιστον, μέχρι το 2020. Η δική μας προσέγγιση, ως ΕΞΧ, είναι ότι χρειάζεται να προστεθούν στο δυναμικό του νομού άλλες 5000-6000 κλίνες τεσσάρων και πέντε αστέρων, ώστε να εξελίξουμε το προϊόν μας. Επίσης, δεν θα μας φαινόταν καθόλου άσχημο, αν ερχόταν στον νομό μια μεγάλη ξένη αλυσίδα και σε ό,τι αφορά το ξένο μάνατζμεντ. Κάτι τέτοιο αμέσως δίνει υπεραξία στον προορισμό, τον προβάλει και στο εξωτερικό και τον καθιστά σήμα κατατεθέν στον κλάδο» σημειώνει ο κ.Τάσιος.

Το όφελος όμως, δεν αφορά μόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο καθεαυτόν, καθώς διαχέεται ευρύτερα στην οικονομία και ιδίως στις επιχειρήσεις της οικοδομής και των οικοδομικών υλικών. «‘Ολος αυτός ο κύκλος των επενδύσεων φέρνει παράλληλη δράση σε όλα τα επαγγέλματα της οικοδομής, που ανθούσαν προ δεκαετίας και τώρα έχουν μείνει χωρίς δουλειές… Αυτές οι επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα, χάρη στις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, βρίσκονται ξανά πίσω στην αγορά. Παρατηρούμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως από την Κεντρική Μακεδονία, αλλά όχι μόνο -μιλάω πχ, για τεχνικές εταιρείες από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που πλασάρονται στην περιοχή, για να πάρουν δουλειές. Αυτές είτε αναλαμβάνουν project με αυτεπιστασία είτε αναθέτουν υπεργολαβίες, συμμετέχοντας στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις μονάδες» εξηγεί ο κ.Τάσιος.

Και ενεργειακή αναβάθμιση

Ερωτηθείς αν βρίσκονται σε εξέλιξη και επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας στα ξενοδοχεία, από τις οποίες ωφελούνται και επιχειρήσεις του κλάδου πχ, των μονώσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ και πρώτος αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει: «Ωφελούνται επίσης εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα στον ενεργειακό τομέα, ηλιακή ενέργεια, μονώσεις (κουφώματα και τοιχοποιία κτλ). Άλλωστε πλέον υπάρχει το κίνητρο του νόμου 4095/2017, με βάση το οποίο το πρόστιμο μειώνεται έως και 50%, αν για την υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων ολοκληρωθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης με βάση μελέτη αρμόδιου μηχανικού. Αυτό πλέον κάνουν οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που μπορεί να είχαν π.χ. ένα μικρό αυθαίρετο όπως ένα μπαλκόνι».
‘Ολα «ακουμπούν» στον τουρισμό

Ο τουρισμός εν ολίγοις, καταλήγει, δεν έχει όφελος μόνο για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο τουρισμός είναι για όλους, αφού και όλες οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες ακουμπούν εκεί, όπως και επαγγέλματα όπως του πολιτικού μηχανικού και του αρχιτέκτονα, του οινολόγου, του κρεοπώλη ή του ανθοπαραγωγού, του τεχνίτη, του κατασκευαστή επίπλων, του σεφ και του εστιάτορα, του εμπόρου λευκών ειδών και του διακοσμητή» (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΤΕ ξεκίνησε πρόσφατα την καμπάνια https://www.axiagiaolous.gr/, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το σύνθημα «τουρισμός: αξία για όλους»).


Πηγή: analitis.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα