H πολυεθνική που "τρέχει" με 30% στην Ελλάδα της κρίσης

Με ανάπτυξη που εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 28% και 30% (συσσωρευτικό growth) υπολογίζει πως θα κλείσει την «δύσκολη» τετραετία 2014-2018 η IBM στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε πριν λίγη ώρα σε σχετική συνάντηση ο Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο και το 2018 αναμένεται να είναι θετική χρονιά για την εταιρεία που έχει κατορθώσει μέσα στα χρόνια της κρίσης να μεγαλώσει τα μερίδια και τον τζίρο της στην συγκεκριμένη αγορά όπου δραστηριοποιείται (έργα και υπηρεσίες πληροφορικής), αν και η τελευταία, φέτος, αναμένεται να καταγράψει για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια άνοδο. Παρά, όμως, την αρνητική πορεία της γενικής αγοράς και παρά την μικρή πτώση που κατέγραψε σαν εταιρεία την διετία 2011-2013 λόγω και της αποεπένδυσης από συγκεκριμένους τομείς τα προηγούμενα σχρόνια (πχ pc), η IBM κατόρθωσε στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης να καταγράφει συνεχή ανάπτυξη εστιάζοντας σε περιοχές υψηλής προστιθέμενης αξίας και στρέφει το βλέμμα της σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. 

Η εταιρεία, που συμπλήρωσε 80 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και πλεόν το 60% του τζίρου της προέρχεται από τις υπηρεσίες παρουσίασε πριν λίγη ώρΑ τις αναδυόμενες νέες τεχνολογίες που θα μεταβάλλουν ριζικά το επιχειρηματικό τοπίο το επόμενο διάστημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών που παρέχει εστιάζοντας σε σύγχρονους στρατηγικούς άξονες όπως το Cloud και τις Γνωσιακές Λύσεις (Cognitive Solutions) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των οργανισμών στη σύγχρονη εποχή. Γενικότερα, η IBM εστιάζει στο Cloud, την Tεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), το Machine learning με στόχο να προωθήσει περαιτέρω την υιοθέτηση των σύγχρονων ψηφιακών τάσεων ως κινητήριων δυνάμεων για το μετασχηματισμό του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την ανάπτυξη της Οικονομίας. Όπως ανέφερε ο κ. Πουλίδας ο βασικός τομέας από τον οποίο προέρχονται οι πελάτες της εταιρείας στην Ελλάδα είναι ο Χρηματοοικονομικός και ακολουθούν με σειρά κατάταξης μεγέθους οι Τηλεπικοινωνίες, η Ενέργεια (Utilities) και το Λιανεμπόριο. To Δημόσιο αποτελεί το 10-15% του business στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία εστιάζει κατά κύριο λόγο σε αυτό που αποκαλεί Enterprise segment και περιλαμβάνει Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η ΙΒΜ σήμερα υλοποιεί έργα σε κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην χώρα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις υψηλές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της εστιάζοντας:
  • στo Cloud και τις Υπηρεσίες Διαχείρισης και Λειτουργίας Τεχνολογικών Υποδομών (Μanaged Services) με σημαντικές ενδεικτικές υλοποιήσεις στην Eurobank, την ICAP, τον Όμιλο Σκλαβενίτη, τον Κωτσόβολο, την Interamerican, την Τράπεζα Κύπρου κ.ά.
  • στην Υιοθέτηση Καινοτόμων Τεχνολογιών από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα όπως το G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.)
  • στην Ασφάλεια της υποδομής πληροφορικής των οργανισμών, ὀπως στο Ελληνικό Κτηματολόγιο κ.ά.
  • στον τομέα του Customer Experience, των Big data και BusinessAnalytics με σημαντικά ενδεικτικά έργα στην Cosmote, την Interamerican, την Alpha Bank κ.ά.
  • στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο, τον Κωτσόβολο στην Ελλάδα κ.ά, όπου η IBM έχει επιλεγεί ως στρατηγικός εταίρος, καθώς και στην ανάπτυξη του API Economy με παροχή σχετικών τεχνολογικών λύσεων όπως π.χ. στην Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Κύπρου κ.ἀ.
  • στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κεντρικών υποδομών των οργανισμών με την υιοθέτηση της πλέον πρόσφατης τεχνολογικής γενιάς των συστημάτων IBM Mainframe z14 και των κορυφαίων αποθηκευτικών λύσεων της ΙΒΜ με εγκαταστάσεις σε μεγάλα Data Centers όπως π.χ. της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
  • στην υλοποίηση Επιχειρηματικών Εφαρμογών SAP και υποδομών SAPHANA που βασίζονται στις πλέον προηγμένες τεχνολογικές πλατφόρμες συστημάτων ΙΒΜ Power Linux σε περισσότερες από 100 μεγάλες επιχειρήσεις
  • στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υποστήριξη επιχειρηματικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξειδίκευση ανά τομέα αγοράς με έμφαση στον Χρηματο-οικονομικό Τομέα (Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες), τους Τομείς Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών, Υγείας, Λιανικού Εμπορίου και Ψηφιακών Υπηρεσιών & Λύσεων. 

Κέντρα Καινοτομίας στην Ελλάδα

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το Κέντρο Εξειδίκευσης Big Data & Business Analytics, το οποίο δημιούργησε η IBM στην Ελλάδα το 2014 καθώς και το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών της DOW Chemical διεθνώς, έχουν ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο κέντρων εξειδίκευσης της ΙΒΜ και εξασφαλίζουν τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, βοηθώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο λύσεις και υπηρεσίες της ΙΒΜ.

Τα δύο κέντρα από κοινού απασχολούν σήμερα ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών - μια νέα γενιά επαγγελματιών - οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Γενικότερα, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της, η εταιρεία απασχολεί στην Ελλάδα ένα σημαντικότατο στελεχιακό δυναμικό 300 ατόμων, το οποίο ενισχύεται από συνεργασίες με επιλεγμένους εξωτερικούς συνεργάτες ανάλογου αρθιμού και ένα ευρύτατο δίκτυο Εμπορικών Συνεργατών συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο, στη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που προσδίδει αυξημένη δυναμική στην εγχώρια αγορά πληροφορικής. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να παραβλέπεται , επίσης, πως σήμερα σημαντικός αριθμός Ελλήνων Επιστημόνων κατέχουν καίριες θέσεις σε Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας της εταιρείας παγκοσμίως.

Ο Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε ακόμη: «Είμαστε υπερήφανοι που ύστερα από 80 χρόνια παρουσίας της ΙΒΜ στην Ελλάδα, η εταιρεία απασχολεί στη χώρα ένα σημαντικότατο ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προδιαγραφών – σε μεγάλο ποσοστό μηχανικοί & επιστήμονες πληροφορικής - οι οποίοι σχεδιάζουν, υλοποιούν και υποστηρίζουν πολυσύνθετα και καινοτόμα έργα σε μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της χώρας, τα οποία δεν απαιτούν μόνο τεχνολογίες αιχμής αλλά και κορυφαία τεχνογνωσία και δεξιότητες. Κεντρικός άξονας της στρατηγικής της ΙΒΜ στην Ελλάδα και την Κύπρο παραμένει η δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσω των προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών που διαθέτει στις δύο αγορές καθώς και η υποστήριξη και ο εκσυγχρονισμός των ψηφιακών υποδομών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και οργανισμών συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας».



businessnews.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα