Σε φάση έντονης ανάπτυξης οι ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις

Η ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννη Μασούτη και της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ κ. Rebecca Fong. 

Στην συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ενώ η κ. Fong συνοδευόταν από τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Keith L. Silver. 

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις δυνατότητες αμοιβαίας διεύρυνσης των ελληνοαμερικανικών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. 

Ο κ. Μασούτης τους διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα του ΕΒΕΘ να ενημερώσει τα μέλη του για δράσεις της Πρεσβείας των ΗΠΑ, που ενδεχομένως να τα ενδιαφέρουν, όσο και να φιλοξενήσει σχετικές εκδηλώσεις που θα προωθήσουν την επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ τόνισε, επιπλέον, πως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η Τιμώμενη Χώρα της 83ης ΔΕΘ θα δώσει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν δια ζώσης επαφές Αμερικανών επιχειρηματιών με Έλληνες ομολόγους τους στην χώρα μας και στην Θεσσαλονίκη ειδικότερα. 

Η κα. Fong υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίδουν οι ΗΠΑ στη συμμετοχή τους στην ΔΕΘ, γεγονός που αποδεικνύεται από την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου, επιπλέον δε ανέφερε ότι έχει ήδη καλυφθεί με εκθεσιακές συμμετοχές το μεγαλύτερο μέρος του περιπτέρου των ΗΠΑ. Εξάλλου , στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εστιασμένα θεματικά forum σε τομείς όπως η ενέργεια, και η πληροφορική και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, πέραν του επιχειρηματικού, και σε επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Select USA (www.selectusa.gov) , που στοχεύει στην παροχή διευκόλυνσης και υποστήριξης στις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Washington DC ένα διεθνές συνέδριο , στο οποίο μετέχουν εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο και συναντώνται με εκπροσώπους όλων των Πολιτειών. Πέρυσι, μάλιστα μετείχαν 22 ελληνικές επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη διοργάνωση, συνοδευόμενοι από τον Υπουργό Οικονομίας, εκπρόσωπο του Enterprise Greece και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Φέτος, το συνέδριο αυτό θα λάβει χώρα στις 20-22 Ιουνίου και θα συνοδέψει την Ελληνική αποστολή ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζ. Πάιατ.Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα