Μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να ρίξουν στην αγορά περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα θέσει υπό τη σκέπη της η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, η Αναπτυξιακή θα έχει συσταθεί έως το τέλος Ιουνίου, ωστόσο και λίγο αργότερα να γίνει αυτό, όπως επισημαίνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αφού οι χρηματοδοτικές δομές της, θα είναι έτοιμες και αρκετές από αυτές σε λειτουργία.
Αυτή τη στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι το εγχείρημα της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως προς το χρηματοδοτικό της σκέλος, εξελίσσεται με καλύτερους όρους από αυτούς που ίσχυαν, όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση της, πέρυσι τον Ιούνιο. Κι αυτό, διότι πέραν της υποσχετικής για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και των αντίστοιχων αναπτυξιακών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας, στο «κόλπο» προσέκλυσης επενδυτικών κεφαλαίων, μπαίνει δυναμικά στο Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ).
Το σχεδόν ξεχασμένο ΤΑΝΕΟ (σ.σ. αφού υπολειτουργούσε τα περασμένα χρόνια) την περασμένη εβδομάδα έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας τη συμφωνία για τη δημιουργία κοινής επενδυτικής πλατφόρμας με τη Mubadala, τον επενδυτικό βραχίονα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η συμφωνία αυτή που προβλέπει σε πρώτη φάση τη διάθεση 400 εκατ. ευρώ σε μεσαίες επιχειρήσεις με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των ενισχυόμενων επιχειρήσεων, ξάφνιασε αρκετούς, ωστόσο για τους γνωρίζοντες οι βάσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, είχαν τεθεί από τα τέλη του 2016.
Οπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα είναι η τελευταία, αφού πέραν της πιθανής επέκτασής τόσο σε κονδύλια, όσο και σε χρόνο (σ.σ. αρχικά προβλέπεται συνεργασία δύο ετών) ενδιαφέρον για επενδύσεις μέσω συμμετοχών σε ελληνικές επιχειρήσεις εκδηλώνουν και άλλοι επενδυτικοί οργανισμοί.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα υπάρχει πυκνή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του ΤΑΝΕΟ και υποψήφιων επενδυτών, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας. Και όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, σίγουρα θα υπάρξει κάποια συνεργασία στο επόμενο διάστημα.
Παράλληλα όμως με τις διερευνητικές επαφές, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη σύσταση από το ΤΑΝΕΟ, ενός επενδυτικού σχήματος «fund of funds». Η πρόθεση δημιουργίας αυτού του επενδυτικού σχήματος είχε δημοσιοποιηθεί από το ΤΑΝΕΟ στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου και όπως είχε ανακοινωθεί τα κεφάλαια του Ταμείου θα ήταν της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.
Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε, αφού το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει φουντώσει, αναφέρουν στο Euro2day.gr οι ίδιοι κύκλοι. Έως αυτή τη στιγμή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής περισσότερα από 20 επενδυτικά σχήματα και ως εκ τούτου οι αρχικοί διαθέσιμοι πόροι από το ΤΑΝΕΟ θα φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστεί και η ιδιωτική συμμετοχή, τότε θα προκύψει ένα επενδυτικό ταμείο συμμετοχών που θα μπορεί να διαθέσει σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα στο επόμενο διάστημα, θα ζητηθεί και η εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος, προκειμένου έως το Σεπτέμβριο να έχει ιδρυθεί.
Πρακτικά με δύο κινήσεις του ΤΑΝΕΟ, φαίνεται να είναι σε μεσοπρόθεσμο διάστημα εξασφαλισμένα κονδύλια ύψους 800 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται ποσά που θα προκύψουν στη συνέχεια από την ανακύκλωση (των χορηγήσεων), αλλά ούτε η δυναμική της ιδιωτικής μόχλευσης.
Επίσημη πρώτη για το Equi Fund
Γεγονός πάντως αποτελεί η λειτουργία του Ταμείου Συνεπενδύσεων (Equi Fund) το οποίο έχει συσταθεί με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Από ελληνικής πλευράς έχουν εισφερθεί 200 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το ΕΤαΕ που είναι και ο διαχειριστής έχει εισφέρει 60 εκατ. ευρώ. Σύντονα αναμένεται και η χρηματοδοτική συμμετοχή της ΕΤΕπ με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Αλλα τόσα περίπου, είναι τα κονδύλια που έχουν εισφέρει και οι επενδυτές που συμμετέχουν στα εννέα υποταμεία του σχήματος.
Στις 16 Απριλίου, οι συντελεστές του Equi Fund, θα πραγματοποιήσουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη διάρκεια σχετικού συνεδρίου, την πρώτη επίσημη παρουσίαση – ενεργοποίηση του Ταμείου.
Το ΕΤΕΑΝ
Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται και η ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Με αρχικά κονδύλια της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία με τη συμμετοχή των τραπεζών να αγγίξουν τα 800 εκατ. ευρώ, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα παρέχει μια γκάμα χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα θα παρέχονται δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπούγια τις ΜΜΕ με μειωμένο επιτόκιο, καθώς το τμήμα του δανείου που θα προέρχεται από το ΕΤΕΑΝ θα είναι άτοκο. Επίσης, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα δημιουργηθεί και Ταμείο Εγγυοδοσίας. Έως τότε, δηλαδή έως την ενεργοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το ΕΤΕΑΝ μαζί με τις συνεργαζόμενες θα προσφέρουν στις ΜΜΕ τις παροχές του ενδιάμεσου ΤΕΠΙΧ, το οποίο παρέχει με ευνοϊκούς όρους (σ.σ. 50% επιδοτούμενο επιτόκιο) δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού.
Το ποσό που έχει δεσμευθεί για το ενδιάμεσο ΤΕΠΙΧ, είναι 384 εκατ. ευρώ και από την ενεργοποίησή του στις αρχές Φεβρουαρίου έχουν χορηγηθεί δάνεια της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.
Σταμάτης Ζησίμου
euro2day.gr