Η πορεία στο Χ.Α. από τις αρχές τους έτους είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη για την πλειονότητα των μετοχών, αλλά και για την ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας. Στις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη διαδρομή του από τις 800 μονάδες και στο τέλος του Ιανουαρίου βρέθηκε ως τις 896 μονάδες, για να επιστρέψει όμως γρήγορα στις 800 μονάδες απ’ όπου ξεκίνησε.
Σε αυτήν την κίνηση «γιο-γιο» του Γενικού Δείκτη και των δεικτοβαρών μετοχών, τον κρίσιμο ρόλο έχει παίξει η εγχώρια πολιτική αναταραχή, οι περιπλοκές στην εξωτερική περιπλοκή (με την Τουρκία πρωτίστως), η πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και τα stress test των τραπεζών. Οι αμερικανικές αγορές συνεχίζουν να έχουν θετικό αποτύπωμα, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών σε μεγάλο βαθμό κινούνται με αρνητικά πρόσημα και απέχουν από τα πρόσφατα υψηλά τους. Εξαίρεση ο ιταλικός δείκτης FTSE Mibtel, παρά τις πρόσφατες εκλογές.
Παρά λοιπόν τη διόρθωση στην ελληνική αγορά και τον μηδενισμό των κερδών από την αρχή του έτους, οι ελληνικές μετοχές μέχρι τώρα έχουν πιεστεί λιγότερο, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες περιόδους διόρθωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί εχέγγυο ότι η υπεραπόδοση αυτή θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι μεταβολές θα παραμείνουν αιφνίδιες και το volatility υψηλό, αφού πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.
Οι μεγάλες δυνάμεις
Φέτος, και κρίνοντας από την εικόνα του πρώτου διμήνου, η χρονιά θα επιβραβεύσει και πάλι το «stock picking», αφού επιμέρους εταιρείες που ξεχωρίζουν διαπραγματεύονται με δείκτες EV/EBITDA χαμηλότερους από τις ευρωπαϊκές εταιρείες και η διόρθωση στις τιμές αυτών των μετοχών μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τοποθετήσεις, ειδικά μόλις ο πολιτικός κίνδυνος αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Οι αποδόσεις τους, αλλά και η απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά τους μπορεί να περιλαμβάνουν το πιθανό εύρος της κίνησής τους στο επόμενο χρονικό διάστημα.
* Για την Coca Cola HBC, η απόδοση είναι θετική από τις αρχές του έτους και έχει απέχει 13,5% από το χαμηλό έτους (στα 24,93 ευρώ) καθώς βρίσκεται σε νέο υψηλό.
* Ο ΟΠΑΠ, ο οποίος εμφάνιζε εμφανώς μικρότερη απόδοση από τις λοιπές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, απέχει 10% από το υψηλό του και οι αποδόσεις του φέτος είναι στο -4%, με χειρότερη επίδοση από τον Γενικό Δείκτη.
* Για τον ΟΤΕ, η μικρή υποαπόδοσή του το 2018 έχει φέρει τη μετοχή στα επίπεδα των 11,5 ευρώ, με 11% απόσταση από το υψηλό των 12,81 ευρώ και μόλις 5% από το χαμηλό των 10,90 ευρώ.
* Η Jumbo επίσης απέχει αρκετά από τα χαμηλά έτους στα 14,50 ευρώ και μόλις 3,4 % από το υψηλό των 16,40 ευρώ.
* Για τη Μυτιληναίος, η απόσταση από το υψηλό έτους είναι 7% και από το χαμηλό της 6%, με τη μετοχή να συνεχίζει να υπεραποδίδει της αγοράς σε όλα τα χρονικά διαστήματα.
* Η Folli Follie Group σημειώνει από τις χαμηλότερες αποδόσεις με -12,4% φέτος και και από τα υψηλά έτους 16%. Όμως, οι επιδόσεις της στο Χ.Α. στο τρίμηνο είναι -3%, ενώ εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλές απώλειες για την περίοδο εξαμήνου και για το 1 έτος.
* Η Τιτάν έγραψε χαμηλό στα 20,30 ευρώ στις 6/3 και έκτοτε προσπαθεί να διατηρηθεί υψηλότερα, η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα -5%, ενώ πλέον εμφανίζει και αρνητικό πρόσημο στο έτος -6%. Απέχει 15% από το υψηλό των 25,35 ευρώ
* Η απόδοση της ΕΧΑΕ παραμένει έντονα αρνητική φέτος στο -7%, ενώ από τα χαμηλά δωδεκαμήνου απέχει 11%. Η απόδοσή της στο τρίμηνο είναι θετική 8% και απέχει 17% από το φετινό υψηλό.
* Η Motor Oil σε όλο το διάστημα της υψηλής μεταβλητότητας σημείωνε μικρές απώλειες ανάλογες της αγοράς, αλλά απέχει από το υψηλό έτους 10%.
* Οι εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κινούνται έντονα θετικά παρά το γύρισμα της αγοράς σε ζημιές από τις αρχές του έτους. Η πρώτη απέχει 6% από το υψηλό της και η έτερη 2%.
* Τα Ελληνικά Πετρέλαια παραμένουν σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους, αλλά με πίεση το τελευταίο διάστημα. Από το υψηλό των 8,88 ευρώ απέχουν 11% και 5% από το χαμηλό έτους στα 7,54 ευρώ.
* Η Viohalco συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τεράστια μεταβλητότητα φέτος, αν και το πρόσημό της παραμένει θετικό το 2018. Ωστόσο, από τα 4 ευρώ στο υψηλό έτους, απέχει 15% πλέον και 6% από τα χαμηλά της.
* Για τον τίτλο της ΔΕΗ, που επίσης σημειώνει πολύ υψηλότερη απόδοση από την αγορά, οι απώλειες από το υψηλό των 3,35 ευρώ προσεγγίζουν το 18% και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί σηματωρό της αγοράς και προεξοφλητικό μηχανισμό του πολιτικού ρίσκου στην αγορά.
* Η ΕΥΔΑΠ στον αντίποδα διαμορφώνεται με αρνητικό πρόσημο στη χρονιά και απέχει και 14% από τα υψηλά έτους, ενώ επίσης τον τελευταίο μήνα σημειώνει πτώση 5,6%.
Οι τράπεζες
Για τις τραπεζικές μετοχές, η εικόνα είναι μικτή, παρά το οριακά θετικό πρόσημο του δείκτη φέτος. Η αίσθηση στην αγορά είναι ότι για περίοδο προ stress test με αρνητικό κλίμα έξω και μέσα, οι μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δείχνουν πολύ καλή συμπεριφορά, ενώ στον αντίποδα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έχουν πιεστεί αρκετά.
* Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σημειώσει την υψηλότερη επίδοση φέτος με 16%, αν και στον μήνα είναι -1%. Στο ένα έτος οι αποδόσεις είναι οριακά αρνητικές, κλείνοντας αρκετά την ψαλίδα από τις άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές.
* Για την Alpha Bank , το χαμηλό έτους είναι στα 1,787 ευρώ και η απόδοση από τις αρχές του έτους προσεγγίζει το 8,2%. Ωστόσο οι πρόσφατες αποδόσεις της είναι επίσης αρνητικές, με -1,5% τον τελευταίο μήνα.
* Η Eurobank διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 8% από τις αρχές του έτους, ενώ από το υψηλό της στα 0,93 ευρώ ανά μετοχή απέχει 16% αλλά μετά από μερικές συνεδριάσεις με συνεχώς χαμηλότερα χαμηλά, έχει ελαφρώς ισορροπήσει.
* Για την Εθνική Τράπεζα επίσης η εικόνα είναι αρνητική, με το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και των ADRs να έχουν τη σημασία τους. Εμφανίζει τη χειρότερη απόδοση από τις αρχές του έτους με-11% αλλά μετά το χαμηλό των 0,27 ευρώ ανά μετοχή αντέδρασε και πλέον απέχει σχεδόν 20% από το υψηλό της, στα 0,355 ευρώ.
Γιώργος Α. Σαββάκης
euro2day.gr