Φορολόγηση τεχνολογικών εταιρειών εκεί όπου έχουν έσοδα

Ένα αποφασιστικό βήμα στη μάχη κατά της φοροαποφυγής από την πλευρά των τεχνολογικών κολοσσών επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανακοίνωσε χθες το σχέδιό της να επιβάλει φορολόγηση των επιχειρήσεων εκεί όπου καταγράφουν τα έσοδά τους και όχι στη χώρα που δηλώνουν ως έδρα τους. Η κίνηση της Κομισιόν δεν εντάσσεται στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τους εμπορικούς της εταίρους. Αναμένεται, ωστόσο, να οξύνει την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., καθώς θα πλήξει κατ’ εξοχήν τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Silicon Valley, όπως οι Amazon, Google και Facebook, που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλούς φόρους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι οι εν λόγω εταιρείες θα φορολογούνται στη χώρα στην οποία είτε έχουν έσοδα άνω των 7 εκατ. ευρώ ετησίως, είτε έχουν πάνω από 100.000 χρήστες σε ένα οικονομικό έτος, είτε έχουν συνάψει περισσότερα από 3.000 συμβόλαια για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις στη διάρκεια ενός χρόνου. Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει την επιβολή μεταβατικού φόρου που θα εμποδίσει τις εθνικές αρχές να λάβουν μονομερή μέτρα, προκαλώντας στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρις ότου εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες. Πρόκειται για φόρο που θα επιβάλλεται σε έσοδα από την πώληση χώρου διαφήμισης στο Διαδίκτυο, καθώς και από την πώληση πληροφοριών που έχουν αντλήσει από χρήστες. Προκειμένου να μην πληγούν οι μικρότερες επιχειρήσεις, αυτός ο μεταβατικός φόρος θα επιβάλλεται μόνον σε όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσια έσοδα παγκοσμίως άνω των 750 εκατ. ευρώ και άνω των 50 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, αν τα κράτη-μέλη επιβάλουν αυτόν τον φόρο ύψους 3% θα συγκεντρώσουν ετησίως έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τους νέους κανόνες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «στόχος είναι να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση των επιχειρήσεων και η δίκαιη φορολόγησή τους». Μιλώντας, άλλωστε, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τόνισε ότι «δεν πρόκειται για φόρο κατά των ΗΠΑ αλλά για τη σωστή φορολόγηση αυτών των επιχειρήσεων που αντλούν κέρδη από τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη». Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ότι οι νέοι κανόνες «δεν αποτελούν αντίδραση στην τάδε ή στη δείνα απόφαση που έλαβε προσφάτως η αμερικανική κυβέρνηση». Πρόκειται πράγματι για προσπάθεια της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την πάγια τακτική των τεχνολογικών κολοσσών να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως το Λουξεμβούργο, και να περιορίζουν στο ελάχιστο τη φορολογική τους επιβάρυνση, μεταφέροντας εκεί ιλιγγιώδη έσοδα από δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες. Σημειωτέον ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί καταβάλλουν, κατά μέσον, όρο φόρους 9,5%, όταν η αντίστοιχη επιβάρυνση στις παραδοσιακές επιχειρήσεις φτάνει στο 23,2%.

Έχει, έτσι, επανειλημμένως παρέμβει επιβάλλοντας σε τεχνολογικούς κολοσσούς πρόστιμα που θα πρέπει να καταβάλουν σε συγκεκριμένες χώρες ως μη καταβληθέντες φόρους. Το περασμένο έτος, η Κομισιόν έδωσε εντολή στο Λουξεμβούργο να επιβάλει στην Amazon φόρους 250 εκατ. ευρώ, τους οποίους θα έπρεπε να έχει καταβάλει στο Δουκάτο. Προ διετίας, άλλωστε, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ιρλανδία, όταν επέβαλε στην Apple πρόστιμο 13 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσει στο Δουβλίνο ως μη καταβληθέντες φόρους. Η προσπάθεια της Κομισιόν δεν είναι μεμονωμένη, καθώς έχει προηγηθεί στη διάρκεια του περασμένου έτους η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει φόρους στα έσοδα που έχουν αμερικανικές επιχειρήσεις από δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Η κίνηση της Κομισιόν αναμένεται, πάντως, να προκαλέσει αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον. Προτού ακόμη ανακοινωθούν οι νέοι κανόνες της Κομισιόν και μιλώντας στο περιθώριο του G20, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι «η επιβολή υψηλών φόρων στις εταιρείες του Διαδικτύου δεν είναι δίκαιη, δεν συμφωνεί με τον τρόπο που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να φορολογούνται». Προσέθεσε, επίσης, ότι «πρέπει να εξετασθεί το ζήτημα, αν τίθεται θέμα αλλαγής των φορολογικών συστημάτων σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται μια εταιρεία».


kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα