Τον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές εκκίνησης των ακινήτων σε 10.200 ζώνες όλης της χώρας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα για να επεξεργαστεί τα στοιχεία των εκτιμήσεων που του κατέθεσαν οι ειδικοί εκτιμητές.
Κατά πληροφορίες το υπουργείο δεν κάνει δεκτή την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με το ελάχιστο κόστος οικοδομής, κάτι που εάν υιοθετούνταν ως λογική θα οδηγούσε σε μεγάλες αυξήσεις τιμών σε λαϊκές γειτονιές και συνοικίες.
Μετά τις εισηγήσεις των εκτιμητών έρχεται να αναλάβει καθήκοντα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ώστε να διορθωθούν τυχόν αποκλίσεις από τα στοιχεία των εκτιμητών.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ένα ποσοστό 60% ή 6.070 ζώνες τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις, ενώ σε ένα ποσοστό 23% ή 2.300 περιοχές οι εισηγήσεις αφορούν σε μειώσεις.
Σε επίπεδο εισηγήσεων, μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες προκύπτουν κυρίως για περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και τρεις στις δέκα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Αυξήσεις προκύπτουν σε περιοχές της Αττικής όπως τα Πετράλωνα, το Ελληνικό, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός και το Αιγάλεω.
Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να κάνει δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν το ύψος των εσόδων που βεβαιώνονται από τον φόρο ακινήτων.
Η κ. Παπανάτσιου είπε πως δεν προκύπτουν ουσιαστικές μεταβολές, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί ενδεχομένως να μην χρειαστεί προσαρμογή στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
cnn.gr