Η Airbnb ανεβάζει τις νέες αντικειμενικές αξίες

Η Airbnb, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων αποτελεί βαρόμετρο και για τις νέες αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζονται, όπως διαπιστώνουν οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.

Σε αρκετές περιοχές της καρδιάς της Αθήνας καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ελαφρώς ανοδικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων, και ιδιαίτερα στο Κουκάκι, το Μετς, τα Πετράλωνα, στου Ψυρή, στον Κεραμεικό, στο Μεταξουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που επικρατεί η μόδα της Airbnb οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις στις τιμές ζώνης ενώ ανοδικά διαμορφώνονται οι τιμές ζώνης σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.

Παράταση μέχρι 22 Μαρτίου

Έως τις 22 Μαρτίου δίνει διορία στους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών, για να οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη την χώρα.

Το σχετικό περιθώριο των 20 ημερών που είχαν οι ιδιώτες εκτιμητές έληξε τυπικά χθες, αλλά οι 36 δεν είχαν προλάβει ακόμα να παραδώσουν μέσα σε τόσο στενό χρονικό περιθώριο τις μελέτες και τις προτάσεις τους. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο παρατείνει για άλλη μία εβδομάδα το χρονικό περιθώριο, έως τις 22 Μαρτίου. 

Όταν ολοκληρώσουν το έργο τους, θα πιάσει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Όπου διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις θα προχωρά σε διορθώσεις και θα δίνει νέες τιμές.

Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή με τη σειρά της αναμένεται να παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά ενώ τον τελικό λόγο θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Και με τα δεδομένα αυτά πάντως, ήδη έχουν καλυφθεί οι 9.608 από τις 10.217 Ζώνες της χώρας, όπου ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων.


Οι ανακοινώσεις

Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως μέχρι τα μέσα Απριλίου, αφού πρώτα τις επεξεργαστεί ειδική Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να επανεξετάσει τυχόν μεγάλες αποκλίσεις τιμών σε σχέση τις ισχύουσες σήμερα ή και μεταξύ της ίδιας ή όμορων περιοχών.

Οι περίπου 250 ανεξάρτητοι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις ως 40% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων που βρίσκονται στις λεγόμενες φθηνές περιοχές. Σχεδόν για όλες τις λεγόμενες φθηνές περιοχές προτείνουν αυξήσεις από 15% έως 40% με το σκεπτικό ότι οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. 

Στις ακριβές περιοχές, εκεί που οι τιμές της εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%. 

Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές θα κινηθούν στα επίπεδα του συν-πλην 5%-10%.


Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Μετά τον καθορισμό των νέων τιμών, από τον Απρίλιο και μετά, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο μεταβολών στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο πως, μετά την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του, δεν θα εισπράξει λιγότερα από 2,65 δισ. ευρώ που ήταν και παραμένει ο ετήσιος στόχος είσπραξης. 

Αν χρειαστούν παρεμβάσεις, το πιθανότερο είναι να γίνουν στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις και αλλαγές και στον υπολογισμό του κύριου φόρου ακινήτων που πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες, ασχέτως ύψους της ακίνητης περιουσίας τους.



Πηγή: Τα Νέα



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα