Αύξηση 8,1% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας χάρη στις εξαγωγές

Σταθερός «αιμοδότης» της ελληνικής βιομηχανίας παραμένει η αγορά εκτός συνόρων, καθώς η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 κατά 8,1%.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 17,2%, στοιχείο που δείχνει τη συμβολή των εξαγωγών στην επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας. Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή είναι η αύξηση που αφορά τον δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς εκτός Ευρωζώνης, καθώς διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2017 σε 27,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016. Η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μόλις 1%. Αύξηση, πάντως, αν και πολύ μικρότερη, κατέγραψε και ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς, της τάξης του 2,3%.

Ο μέσος γενικός δείκτης δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 - Ιουνίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016, παρουσίασε αύξηση 10,3% έναντι μείωσης 13,1% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους της βιομηχανίας, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι τον Ιούνιο του 2017 ο δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων - λατομείων αυξήθηκε κατά 11,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 και ο δείκτης κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 8,1%.

Στον κλάδο των ορυχείων - λατομείων η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν παρατηρείται στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη (287%) και στις άλλες εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες (18,4%).

Αντιθέτως, καταγράφεται μείωση κατά 36,6% του κύκλου εργασιών στην εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Στον κλάδο των μεταποιητικών βιομηχανιών, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του κύκλου εργασιών (20,7%) καταγράφεται στην κατηγορία των μηχανοκίνητων οχημάτων, των βασικών μετάλλων (18,2%), των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (13,2%), των κλωστοϋφαντουργικών υλών (10,1%), των βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και παρασκευασμάτων (10,1%), των μη μεταλλικών ορυκτών (9,2%), του καπνού (6,9%), των χημικών προϊόντων (6,5%).

Στη βιομηχανία τροφίμων, που έχει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική μεταποίηση, η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο σύνολο της αγοράς ήταν οριακή, 0,6%. Ωστόσο, στην εξωτερική αγορά παρατηρείται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,3%.kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα