Του Δημήτρη Παφίλα
Μόλις οι ξένοι την «πουλάνε» την αγορά, τη «μαζεύουν» πίσω αμέσως. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού χρηματιστηρίου τις ημέρες που ανεβαίνουν οι όγκοι, όπως συνέβη χθες.
Αν και ο Δείκτης ανέβηκε μόνο κατά 50 μονάδες (800-850) οι μετοχές έχουν αποδώσει και ήδη πολλές βρίσκονται στις 1200-1300 μονάδες. Προφανώς, υπάρχει ένας σχεδιασμός από τους ξένους για την ελληνική αγορά, η οποία θα μπορούσε να φθάσει τις 900-950 μονάδες - εφόσον υπήρχαν κινήσεις στα «κόκκινα» δάνεια από τις Τράπεζες και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μεγαλύτερη.
Όπως θα δούμε, όμως, εκτός από το ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις μετοχές, το ενδιαφέρον επεκτείνεται σε ακίνητα, ομόλογα, κόκκινα δάνεια.
Το ενδιαφέρον, λοιπόν για τα ελληνικά assets επιστρέφει, όπως το 2014 και το ζήτημα είναι ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν οι Έλληνες επενδυτές (σ.σ. αποθετήριο - ομόλογα) σε μια ομολογουμένως «ακριβή» αγορά- για ορισμένα assets.
Παράλληλα, από τις 16 Ιουνίου, όταν κλείστηκε η συμφωνία με τους δανειστές σιγά - σιγά η αγορά άρχισε να ξυπνά από τον λήθαργο. Απόδειξη του ξυπνήματος είναι μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες (μικρές ή μεγάλες) που άρχισαν ξεδιπλώνονται. Ταυτόχρονα, πολλοί μεγάλοι όμιλοι αντλούν κεφαλαία στο εσωτερικό μειώνοντας το επιτόκιο χρηματοδότησής τους:
Συγκεκριμένα, ο όμιλος Μυτιληναίου άντλησε 300 εκατ. ευρώ με 3,10%, η Sunlight άντλησε 50 εκατ. ευρώ με 4,25%, η Τέρνα θα αντλήσει 60 εκατ. ευρώ σε ομόλογο κλπ.
Στις επιχειρηματικές συμφωνίες η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση του 20% της Grivalia έναντι 178 εκατ. ευρώ και προχώρησε σε πώληση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση των ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέας και Σελόντα, η Trastor απέκτησε ακίνητο μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, η Profile εξαγόρασε την Γαλλική θυγατρική τραπεζικού software login, η Νίκας και η Chipita ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Βίκη, η Τέρνα θα αντλήσει 60 εκατ. ευρώ σε ομόλογο κλπ
Έξοδος στις αγορές
Μια πτυχή που θα ανεβάσει το θερμόμετρο για τα ελληνικά assets είναι και η θρυλούμενη προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου για έξοδο στις αγορές με ανταλλαγή παλαιότερου ομολόγου του 2014. Αν και η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στους επενδυτές ένα επιτόκιο 1% υψηλότερο από το επιτόκιο του 2014 - ο σχεδιασμός έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα.
Θα συνεχιστούν τα deals μέσα στο επόμενο δίμηνο
Ξένος επενδυτής που κάνει τοποθετήσεις από το 2012 τονίζει: «Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες διακοπών θεωρώ ότι το ερχόμενο διάστημα θα έχουμε σειρά επιχειρηματικών deals». Ο ίδιος επενδυτής θεωρεί την Τράπεζα Πειραιώς ως «βαρόμετρο», όταν η τιμή είναι 0,30 ευρώ.
Ένας κλάδος, ο οποίος έχει προεξοφλήσει στο χρηματιστήριο εξελίξεις, είναι τα νοσοκομεία, καθώς οι μετοχές έχουν αυξηθεί πάνω από 100%. Σε εκκρεμότητα μένει και το deal της Αvis καθώς έχει δοθεί παράταση στις προσφορές.
Θετική και η ΗSBC
Εν τω μεταξύ, η HSBC σε έκθεσή της αναβάθμισε την Ελλάδα από ουδέτερη (neutral) με υπεραπόδοση (οverweight). Και η βρετανική τράπεζα προτιμά τις τράπεζες και τις λιανικές εταιρείες (Πλαίσιο, Φουρλής κλπ). Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα «για τις τράπεζες η ομαλοποίηση στη μακροοικονομική κατάσταση, μια ανάκαμψη στα προ προβλέψεων έσοδα και μια μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σίγουρα θα αυξήσει τις επιστροφές στα κεφάλαια (raise returns on equity). Oι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές, με την τιμή προς λογιστική αξία να παραμένει κάτω από 0,50 (σ.σ. το 0,50 είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) για τις 4 τράπεζες.
newmoney.gr