H επέκταση της «Golden Visa» φέρνει γκρίνια στο εγχώριο real estate

Της Στεφανίας Σούκη

Αντιδράσεις και ανησυχία έχει προκαλέσει στους κόλπους της εγχώριας αγοράς real estate το προωθούμενο άνοιγμα, εκτός του κλάδου των ακινήτων, της «βεντάλιας» των επενδυτικών προϊόντων κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος Golden Visa, που ισχύει σήμερα για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε αγοραστές ακινήτων, αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ.

Η πρόσφατη πρόταση για την προσθήκη και προϊόντων ομολόγων του Δημοσίου, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ήρθε στο πλαίσιο της διαβούλευσης των τελευταίων μηνών από το Enterprise Greece και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την βελτίωση και καλύτερη απόδοση του προγράμματος. Ωστόσο, μεγαλομεσίτες, σύμβουλοι ακινήτων και μεγάλα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται την τελευταία τετραετία- από το 2013 οπότε και άρχισε να ισχύει- με την προώθηση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήδη εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά… σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία έχει αρχίσει κι εμφανίζεται αυξημένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Η θετικότερη συγκυρία για την εγχώρια κτηματαγορά έχει δημιουργηθεί αυτή την περίοδο λόγω και της μεγάλης πτώσης των τιμών των ακινήτων στη χώρα μας, που έχει στρέψει αρκετούς αγοραστές από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά προς αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και δημιουργώντας τώρα θετικότερες προσδοκίες στους επαγγελματίες του χώρου, μετά την πλήρη κατάρρευση των τελευταίων ετών, από το 2009 και μετά.

Η προσθήκη και άλλων προϊόντων, όπως τα ομόλογα του Δημοσίου, μπορεί, σύμφωνα με τους ίδιους, να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, ανακόπτοντας τη ζήτηση, η οποία το τελευταίο διάστημα βαίνει αυξανόμενη, ωθούμενη και από τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά, τα στελέχη του εγχώριου real estate τονίζουν το μεγάλο ενδιαφέρον από Τούρκους αγοραστές, κυρίως για οικιστικά ακίνητα εντός κι εκτός Αθηνών. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από το Enterprise Greece, σύμφωνα με τα οποία οι Τούρκοι αγοραστές ακινήτων φιγουράρουν πλέον στην τέταρτη θέση, όσον αφορά τη χορήγηση αδειών διαμονής για αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ στην Ελλάδα, με μία αύξηση 50% από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Απριλίου: Συγκεκριμένα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (30/4/2017), από το σύνολο των 1.684 αδειών που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος το 2013, οι 701 έχουν δοθεί σε Κινέζους, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους και πλέον 81 αδειες σε Τούρκους ειδικά μέσα στο 2017. Πέραν των αιτιών που έχουν να κάνουν με τις γενικότερες πολιτικές συνθήκες και τα ζητήματα ανασφάλειας στη γείτονα, αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται και από Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι διατηρούν επιχειρηματικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές εταιρείες και προτιμούν πλέον να πραγματοποιούν πολλές από τις επιχειρηματικές συναντήσεις στην Αθήνα, έναντι της Κωνσταντινούπολης για ψυχολογικούς κυρίως λόγους των Ευρωπαίων συνεταίρων τους.

Τα εγχώρια στελέχη προσθέτουν ακόμη ότι στις χώρες όπου υπάρχουν περισσότερες επενδυτικές επιλογές και πέραν των ακινήτων (π.χ. εισαγωγή και μεταφορά κεφαλαίων στη χώρα), όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία, όπου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικές συναλλαγές περί τα 3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του αντίστοιχου προγράμματος το 90% αφορά επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ένα 80% των συναλλαγών έχουν πραγματοποιηθεί από Κινέζους επενδυτές.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα κερδίζουν κατά κράτος, όπως επισημαίνεται, και στην Ισπανία, η οποία έχει «ανοίξει» τη βεντάλια των προϊόντων της και σε ομόλογα Δημοσίου ή επενδύσεις σε εταιρείες με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα