Ετοιμη για εξαγορές χαρτοφυλακίων η Ευρωπαϊκή Πίστη

Ετήσια αύξηση παραγωγής 4% έως 6% και κερδοφορία μεταξύ 18 και 20 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το τριετές business plan της Ευρωπαϊκής Πίστης, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Νίκος Χαλκιόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Μάλιστα, κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Πίστης «τρέχει» με +8%, επίδοση που θεωρείται σαφώς ανώτερη από τη μέση άνοδο της αγοράς.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι ενώ εμείς έχουμε εστιάσει στις νέες τεχνολογίες, βασίζουμε την ανάπτυξή μας στο agency systems, δίνοντας βαρύτητα στον άνθρωπο και όχι στις μηχανές. Και γι' αυτό τον λόγο, διευρύνουμε συνεχώς το δίκτυό μας» τόνισε ο κ. Χαλκιόπουλος, προσθέτοντας πως «η Ευρωπαϊκή Πίστη ενδιαφέρεται για εξαγορές-απορροφήσεις χαρτοφυλακίων και όχι άλλων ασφαλιστικών εταιρειών».

Σύμφωνα επίσης με τον αντιπρόεδρο της εισηγμένης εταιρείας:

• Ο αναγκαστικός περιορισμός του ρόλου του κράτους στους χώρους της σύνταξης και της υγείας αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

• Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αλλάξουν την ιεράρχηση των αναγκών τους, θέτοντας την ασφαλιστική τους κάλυψη αμέσως μετά τις δαπάνες για την παιδεία και όχι μετά από ακριβές καταναλώσεις και διασκεδάσεις.

• O αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών θα περιοριστεί, καθώς η ελληνική αγορά αντέχει μόλις γύρω στις είκοσι εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους συν κάποιες άλλες εξειδικευμένες.

• Τα τιμολόγια του κλάδου οχημάτων βαίνουν προς σταθεροποίηση, μετά τη μεγάλη υποχώρηση των τελευταίων ετών.

• Οι νέες αλλαγές που επίκεινται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (π.χ. PRIIPs) δεν αναμένεται να προκαλέσουν κραδασμούς στην Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ η εταιρεία ήδη ανταποκρίνεται με χαρακτηριστική ευχέρεια στις απαιτήσεις του Solvency II.

• Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι να συνεχίσει να διανέμει μερίσματα στους μετόχους (0,10 ευρώ ανά μετοχή το μέρισμα που αποφασίστηκε φέτος).

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών κ. Στέφανος Βερζοβίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

• Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα πλήττονται από την επιβολή των capital controls καθώς κάθε χρόνο υποχρεώνονται να τοποθετούν εντός Ελλάδας γύρω στο 0,5 δισ. ευρώ. «Οι εναλλακτικές επενδυτικές ικανότητες είναι περιορισμένες και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό μίγμα κινδύνου-απόδοσης» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Οι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις στον κλάδο των ασφαλιστικών εργασιών κατά τη διετία 2015-2016 κοστίζουν στην Ευρωπαϊκή Πίστη γύρω στο ένα εκατομμύριο μηνιαίως, μεγάλο ποσοστό του οποίου δεν μπορεί να μεταφερθεί στους πελάτες λόγω της επικρατούσας κατάστασης στην οικονομία.

• Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανοδικές, καθώς σε βάθος χρόνου αναμένεται να «κλείσει» το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, σε ό,τι αφορά τους δείκτες ασφαλιστική παραγωγή προς ΑΕΠ και ασφάλιστρα κατά κεφαλή.


euro2day.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα