Η Αθήνα δίνει τεχνογνωσία στο Βουκουρέστι για τον Ιατρικό Τουρισμό

Στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών προχωρά με ταχείς ρυθμούς το «Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας», που έχει έδρα την Ελλάδα και σκοπό τη διεθνή ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του Τουρισμού Υγείας.

Σήμερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας (15 Ιουνίου), που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Βουκουρέστι, υπεγράφη η ένταξη της Ρουμανίας στον φορέα διεθνούς εμβέλειας συνεργατικής δράσης, (Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας), ώστε συντονισμένα οι δύο χώρες να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και συνεργασίες για την προβολή και προώθηση του Τουρισμού Υγείας, ενός ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου διεθνώς τα τελευταία 15 χρόνια, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την κοινωνία και την οικονομία της κάθε χώρας. «Ατμομηχανή» της προσπάθειας, οι δομές ελληνικών συμφερόντων που υπάρχουν στη χώρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του «Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας», του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης. Πρόεδρος του εθνικού φορέα Τουρισμού Υγείας Ρουμανίας, «Health Tourism Center Rumania», ορίζεται ο πρώην υπουργός Υγείας, Νικολάι Μπανιτσόγιου.

Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν της υπογραφής με τον πρόεδρο των ασφαλιστικών ταμείων Μάριαν Μπουρτσέα, για τη σύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων με τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας, τη δήμαρχο Βουκουρεστίου Γκαμπριέλα Φιρέα και τον πρώην υπουργό Υγείας, με την ελληνική αποστολή στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Κωνσταντίνος Πάντος και ο Γ. Πατούλης, καθώς και γιατροί που ζουν και εργάζονται στη Ρουμανία και μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας Ρουμανίας, τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα της Υγείας, με πολλαπλά οφέλη για τις δύο χώρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, ο τομέας του τουρισμού υγείας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή του φαινομένου φυγής επιστημόνων από την Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας συζητήθηκε επίσης το θέμα της τιμής των καινοτόμων φαρμάκων και συμφωνήθηκε η από κοινού διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να «γίνουμε καλύτεροι αγοραστές» σε πιο προσιτές τιμές.

Κατά τη συνάντηση της ελληνικής αποστολής με τη δήμαρχο Βουκουρεστίου συμφωνήθηκε η ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργασιών για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού, αρχής γενομένης από τη διεξαγωγή διεθνούς Συνεδρίου στο Βουκουρέστι το Φθινόπωρο. «Στοχεύουμε το συνέδριο αυτό να γίνει θεσμός και να διεξάγεται εναλλάξ στις δύο χώρες», ανέφερε ο κ. Πάντος.

Επισημάνθηκε, ότι στόχος των διεθνών συνεργατικών δράσεων είναι ο εντοπισμός, η μελέτη και η διαχείριση των καίριων παραγόντων που επηρεάζουν και διαμορφώνουν το προϊόν του Τουρισμού Υγείας στο διεθνές περιβάλλον, με σκοπό τη διαμόρφωση της στρατηγικής πολιτικής για την ανάπτυξη του σε κάθε χώρα ανάλογα πάντα με τις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητές της.

Όπως τονίστηκε κατά τις συναντήσεις, η Ρουμανία έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της «μεσαίας κυρίως αγοράς» μέσω, χαμηλού κόστους των υπηρεσιών υψηλού επιπέδου επιστημονικής επάρκειας ,εμπειρίας του ιατρικού προσωπικού και σύγχρονων υποδομών υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη η Ελλάδα μπορεί να μεταφέρει στη Ρουμανία τεχνογνωσία σε ζητήματα που αφορούν και προάγουν την ποιότητα και την ασφάλεια στις παρεχόμενες Ιατρικές και Τουριστικές Υπηρεσίες και που συντείνουν στη διεθνή αναγνώριση των προγραμμάτων και των μονάδων προώθησης του τουρισμού υγείας στη χώρα. Επίσης να βοηθήσει στην οργάνωση και εφαρμογή εθνικά συντονισμένης πρωτοβουλίας, με τη συνένωση των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης, του Ιατρικού Κόσμου, της Επιστημονικής Κοινότητας και των Επιχειρήσεων με κύριους στόχους τον καθορισμό εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ρουμανίας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, την καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση και το πλαίσιο ελέγχων, την εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και τη μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας ,την αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών, τον συνδυασμό του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες υψηλής ποιότητας βοηθητικές υπηρεσίες (τουριστικές) για τους επισκέπτες-ασθενείς.

Στη διεύρυνση των συνεργιών αναφέρθηκε και ο κ. Πάντος, τονίζοντας ότι ειδικά στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης οι προοπτικές είναι ευοίωνες, καθώς ήδη ζευγάρια από 38 χώρες επιλέγουν την Ελλάδα , για να αποκτήσουν παιδί. Μάλιστα Έλληνες γιατροί έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δράση στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα. Στη Ρουμανία, χιλιάδες ζευγάρια έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα στην Ελλάδα και αύριο θα συμμετάσχουν στη γιορτή γονιμότητας με τίτλο «μια μέρα…για μια ζωή», που θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο πάρκο του Βουκουρεστίου.

Παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες για την «αξιοποίηση», και τη συστράτευση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για τον εθνικό σκοπό προώθησης του τουρισμού Υγείας της Ελλάδα. Ανάλογη συνεργασία υπεγράφη και με τον Ιατρικό Σύλλογο Ελλήνων Γιατρών στο Βουκουρέστι. Ανάλογες δράσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες βαλκανικές χώρες.


insider.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα