Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν το Χ.Α.

Συνεχίζουν και φέτος να εγκαταλείπουν το Χρηματιστήριο Αθηνών υγιείς επιχειρήσεις. Ειδικά την τρέχουσα χρήση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αυξηθεί οι κερδοφόρες εταιρείες που αποχωρούν και μάλιστα αρκετές εξ αυτών ανήκουν στις πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον χρηματιστηριακό θεσμό πιο φτωχό σε συνολική αξία (κεφαλαιοποίηση) και περιορίζει τις επιλογές των επενδυτών που αναζητούν εταιρείες με σοβαρά θεμελιώδη μεγέθη και ικανή διοίκηση. Ηδη από τις αρχές της χρονιάς έχει διαγραφεί η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, καθώς επέλεξε την είσοδό της στην αγορά του Λονδίνου, και στις 21 Απριλίου 2017 διεγράφη η μετοχή της εταιρείας ανελκυστήρων Kleemann Hellas. Εντός του καλοκαιριού θα ακολουθήσουν οι διαγραφές των μετοχών της «Ιονικής Ξενοδοχειακής», που ελέγχει το ξενοδοχείο Hilton, και του Αστέρα Βουλιαγμένης ύστερα από αντίστοιχες δημόσιες προτάσεις ξένων funds που ήταν επιτυχημένες και οι νέοι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων επιθυμούν τη διαγραφή των μετοχών τους. Αλλη μία απώλεια για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι και η επικείμενη διαγραφή της βιομηχανίας μαρμάρων «Κυριακίδης», από τις πλέον εξαγωγικές επιχειρήσεις της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ προς τη διαγραφή των μετοχών της οδεύει μέσα στο καλοκαίρι και η εισηγμένη «Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες». Ακόμη ανοικτό αφήνει η διοίκηση της εισηγμένης ΓΕΚΕ (ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου President στους Αμπελοκήπους Αθηνών) να οδηγήσει εκτός Χρηματιστηρίου την εταιρεία, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ανάλογες σκέψεις κάνει και η διοίκηση της Nexans. Αντιθέτως, δεν τίθεται θέμα εξόδου της μετοχής της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» μετά τη χθεσινή υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπεβλήθη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την εταιρεία Givenrise Investments Limited.

Με την έξοδο από το Χρηματιστήριο οι παραπάνω εισηγμένες και όσες είχαν προηγηθεί εξοικονομούν τα έξοδα παραμονής στο Χ.Α. (συνδρομές, τμήμα μετόχων, πληροφοριακά δελτία, ετήσιες συνελεύσεις κ.ά.) και, το κυριότερο, ως βασικοί και μοναδικοί μέτοχοι καρπούνται το σύνολο του μερίσματος, αφού στην πλειονότητά τους οι εδώ θυγατρικές είναι αποδοτικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα