Viohalco: Τα οφέλη της μεταφοράς της έδρας στο Βέλγιο

«Πετυχαίνουμε πλέον καλύτερα επιτόκια δανεισμού. Ήδη ο μέσος όρος δανεισμού έχει υποχωρήσει χαμηλότερα του 5%. Είναι τα πρώτα οφέλη που εισπράττουμε από την μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο». Αυτό δήλωσαν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τα στελέχη της Viohalco απαντώντας για τα πλεονεκτήματα που δημιούργησε η μεταφορά της έδρας στις Βρυξέλλες όπου συμπληρώθηκε ήδη μία τετραετία.

Όπως υπογράμμισαν τα στελέχη του ομίλου «θέλει ακόμη χρόνο να μας μάθουν διεθνώς και να μπορούμε να πετυχαίνουμε ανταγωνιστικά επιτόκια. Έχει ήδη όμως αρχίσει μία καλή εποχή και μπορούμε να πούμε ότι θα χουμε φθάσει στο στόχο που είχαμε θέσει όταν αποφασίζαμε να μεταφέρουμε την έδρα στο Βέλγιο».

Στη διάρκεια της παρουσίασης των προοπτικών του ομίλου αναφέρθηκε η ανάπτυξη του χαλυβουργικού τομέα αφού έχει διασφαλισθεί όχι μόνο η βιωσιμότητα αλλά και η επιστροφή στη κερδοφορία για τις εταιρίες του ομίλου σε αντίθεση με το κλάδο στην Ελλάδα που είναι σε πλήρη καταστολή.

Ειδικότερα έγινε γνωστό ότι ο επαγωγικός φούρνος της Σιδενόρ ξεκίνησε τον Μάρτιο 2016, ενώ αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Επίσης η διάθεση νέων ποιοτήτων ειδικών χαλύβων (SBQ) ενίσχυσε την ανταγωνιστική θέση της Stomana Industry. Η μονάδα της υπό κενό επεξεργασίας ρευστοποιημένου χάλυβα (vacuum degasser-VD) άρχισε να λειτουργεί το 2016, επιτρέποντας την ανάπτυξη των ποιοτήτων αυτών.

Στο κλάδο της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια του 2016 κατεγράφη εξαιρετικά υψηλή ζήτηση στο Εμπορικό Συγκρότημα River West|IKEA. Νέα μισθωτήρια συμβόλαια υπογράφηκαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ενοικίων σε σύγκριση με παλαιότερες εκτιμήσεις, οδηγώντας σε αύξηση 19% των εσόδων από μισθώματα. Ο δείκτης πληρότητας με βάση τον αριθμό των μισθωμένων καταστημάτων ανήλθε σε 97%, καταγράφοντας τον αριθμό ρεκόρ των 4,6 εκατομμυρίων πελατών εντός του 2016. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι για να αξιοποιηθεί περαιτέρω η αύξηση των πελατών, τμήμα του υπόγειου χώρου στάθμευσης του εμπορικού κέντρου River West|IKEA, επιφάνειας 1.200 τ.μ. μετατράπηκε σε πρόσθετη εκμισθούμενη επιφάνεια υψηλής αξίας.

Ακόμη η μίσθωση καταστήματος εμβαδού 1.900 τ.μ. από την H&M στο Εμπορικό Πάρκο Mare West στη Κόρινθο ξεπέρασε τις προσδοκίες ως προς τις επιδόσεις, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση. Για το σκοπό αυτό αγοράστηκε όμορο οικόπεδο προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια μελλοντικής επέκτασης του Εμπορικού Πάρκου Mare West. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του ξενοδοχείου στην Πλατεία Καραϊσκάκη και άρχισε η λειτουργία του υπό την επωνυμία «Wyndham Grand Athens» την 1η Δεκεμβρίου 2016. Ακόμη ολοκληρώθηκε η συγχώνευση μεταξύ της Noval και των θυγατρικών της μέσω της απορρόφησής τους από τη Noval τον Δεκέμβριο 2016.

Τα στελέχη του ομίλου Viohalco δεν απέκλεισαν την σύσταση εταιρίας χαρτοφυλακίου για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που ίσως στο μέλλον αποφασισθεί και η είσοδός της στην χρηματιστηριακή αγορά.

του Ανέστη Ντόκα
businessnews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα