Ingredio: Πόσο επικίνδυνα είναι αυτά που καταναλώνετε;

Η Ζωή Κούρνια είναι Χημικός και τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται ως Ερευνήτρια με την έρευνα κατά του καρκίνου. Επίσης έχει διδάξει Χημεία Κοσμετολογίας σε Δημόσιο ΙΕΚ. Με την ενασχόληση της με τη Χημεία Κοσμετολογίας συνειδητοποίησε ότι τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα ενώ έχουν βελτιώσει πάρα πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί να συμμετέχουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες.

Δυστυχώς όταν ένας καταναλωτής προσπαθεί να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος δε μπορεί να κατανοήσει τα πολύπλοκα χημικά ονόματα, κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και για ένα Χημικό. Επίσης, πολλά χημικά συστατικά είναι κωδικοποιημένα στην ετικέτα, πχ Ε405 ή CI19554. Η ίδια δήλωσε σχετικά: « Όταν έψαξα για μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που να αναγνωρίζει τα χημικά συστατικά συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα καθώς κάποιες λίγες υπάρχουσες εφαρμογές λειτουργούν μόνο για προϊόντα που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Έτσι αποφασίσαμε με τον συνιδρυτή Νίκο Ορφανό, Μηχανικό, να δημιουργήσουμε την Ingredio, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή για την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα». Η εφαρμογή λειτουργεί σε όλο τον κόσμο για χημικά συστατικά στα Αγγλικά. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι δημόσιες και προέρχονται από τη βάση δεδομένων CosIng της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Pubchem των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.


Ποιο είναι το όραμα σας;

Το όραμα μας είναι να ενημερώσουμε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ώστε να γνωρίζουν τι περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση και να τους ενδυναμώσουμε ώστε να είναι ασφαλείς με τα προϊόντα που φέρνουν στο σπίτι τους. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων για ένα κόσμο ασφαλή χωρίς τοξικά χημικά. Επιθυμούμε να γίνει η Ingredio η εφαρμογή σταθμός μέσω της οποίας θα ενημερώνονται οι καταναλωτές για τα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.

Πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;

Αρχικά πιστεύω πως μία επιτυχημένη ομάδα δημιουργείται με τη σωστή επιλογή των συνεργατών που συμμερίζονται ένα κοινό όραμα. Σημαντικοί παράγοντες που κρατούνε μία ομάδα δεμένη είναι η κοινή στρατηγική και λήψη κοινών αποφάσεων για την επίλυση των προβλημάτων αλλά και η αναγνώριση του ταλέντου και των δεξιοτήτων του κάθε ατόμου και η επιβράβευση. Τέλος, η αποφυγή εντάσεων με σωστό τρόπο διαχείρισης της συνεργασίας και των προβλημάτων, η αλληλοβοήθεια και η αισιοδοξία για το μέλλον.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Ξεκινήσαμε την Ingredio χωρίς κάποια χρηματοδότηση και αφιερώνοντας πολύ προσωπικό χρόνο. Πιστεύω πως το πιο σημαντικό συστατικό για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα μίας νεοφυούς επιχείρησης δεν είναι το κεφάλαιο αλλά η θέληση για τη δημιουργία ενός προϊόντος που έρχεται να καλύψει μία πραγματική ανάγκη της κοινωνίας/των καταναλωτών.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους για την υλοποίηση της ιδέας τους σε προϊόν, να πραγματοποιούν την υλοποίηση αυτών των στόχων με μικρά βήματα και σωστά σχεδιασμένη στρατηγική, να διαλέγουν προσεκτικά τους συνεργάτες τους ώστε να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και κοινό όραμα, να μην απογοητεύονται από τις αποτυχίες αλλά να συνεχίζουν για να επιτύχουν το στόχο τους. Τέλος, είναι σημαντικό να φροντίσουν για τη διαρκή επιμόρφωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων και να αξιοποιούν την εποικοδομητική κριτική.


epixeiro.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα