Μετρό Θεσσαλονίκης: Το κόστος και τα εναλλακτικά σενάρια κατασκευής της επέκτασης προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία

Η επόμενη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης πιθανότατα θα είναι ανατολικά και αυτή, καθώς υπάρχει υπερτοπικό ενδιαφέρον για την σύνδεση του Αεροδρομίου «Μακεδονία» με το δίκτυο Μετρό της πόλης.

Η επέκταση προς το «Μακεδονία» θα σημαίνει και άνετη σύνδεση του αεροδρομίου με το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και, μέσω του σιδηροδρόμου πλέον, με άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα τη Λάρισα ή την Κατερίνα, σε πολύ σύντομους χρόνους. Τέτοια έργα, εξασφαλίζουν ευκολότερα χρηματοδότηση- όταν φτάσει εκείνη η ώρα- γιατί θεωρούνται επιλέξιμα.

Η εκκίνηση της «Έλλης» σήμερα, του ενός από τους δύο μετροπόντικες, για την διάνοιξη των σηράγγων της επέκτασης Καλαμαριάς, φέρνει πιο κοντά το σχέδιο επέκτασης του Μετρό προς το αεροδρόμιο. Άλλωστε η επέκταση Καλαμαριάς προχωράει χωρίς να χάνεται λεπτό, σε αντίθεση με τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις της βασικής γραμμής. Η διάνοιξη των σηράγγων στη συγκεκριμένη επέκταση υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμισι χρόνο, ενώ η κατασκευή των πέντε σταθμών είναι πολύ προχωρημένη(Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα).

Η πρόσφατη δήλωση από πλευράς της διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε., ότι για την επέκταση προς Αεροδρόμιο η Εταιρεία κλίνει προς την επιλογή της υπέργειας σύνδεσης, άνοιξε μία νέα συζήτηση στη πόλη, σχετικά με το εάν η σύνδεση αυτή θα είναι προτιμότερη από μία επίγεια ή υπόγεια, αν αυτή η επιλογή που εκ πρώτης φαίνεται λίγο «σχέδιο από το μέλλον» για τα ελληνικά πράγματα, μπορεί όντως να είναι η καλύτερη.

Να σημειωθεί ότι η επέκταση προς το Αεροδρόμιο θα καλύψει απόσταση 5,5 χλμ. , θα έχει τέσσερις σταθμούς (Α.Σ.Π.. ΙΚΕΑ, Πράσινα Φανάρια) μαζί με τον τερματικό στο «Μακεδονία» και θα κινείται κατά μήκος ή, σαν υπέργεια, πάνω από την Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τα έργα μετρό και τα σιδηροδρομικά έργα, η υπέργεια επιλογή, δηλαδή η κίνηση των συρμών πάνω σε γέφυρα, εξασφαλίζει μία λύση, πολύ οικονομικότερη σε κόστος και ταχύτερη σε χρόνο κατασκευής. Δεύτερη σε σειρά προτίμησης φαίνεται να είναι η υπόγεια, σε χαμηλότερο βάθος αυτής της βασικής γραμμής(δηλαδή σε βάθος 7-8 μέτρων), που είναι όμως πιο κοστοβόρα και χρονοβόρα.

Η επίγεια φαίνεται να είναι η λιγότερο επιθυμητή παρότι η Λεωφόρος Γεωργική Σχολής είναι φαρδύς δρόμος, επειδή το μετρό, σε αντίθεση με το τραμ, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και θα απαιτούνταν οπωσδήποτε η κατασκευή φραγμάτων ένθεν και ένθεν των γραμμών και πρόσθετα οδικά έργα.


Η υπέργεια επέκταση, υπερέχει ως προς το θέμα του κόστους κατασκευής. Το κόστος κατασκευής ενός σταθμού είναι στο 50% του υπόγειου σταθμού ενώ το κόστος κατασκευής της γραμμής, ανά μέτρο, είναι περίπου στο 1/3 της υπόγειας. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά στο κόστος σημειώνεται ότι η κατασκευή ενός υπόγειου σταθμού κυμαίνεται μεταξύ 10-12 εκατ.ευρώ, ενώ για την υπόγεια σήραγγα το κόστος ανά μέτρο φτάνει περίπου στις 12.000 ευρώ. Δηλαδή, αντί να δαπανηθούν περίπου 40 εκατ.ευρώ για τους τέσσερις σταθμούς, θα δαπανηθούν περί τα 20 εκατομμύρια και αντί να δοθούν περί τα 66 εκατομμύρια για τις σήραγγες, θα διατεθούν 20-25 εκατομμύρια για τις υπέργειες γραμμές.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή της υπέργειας γέφυρας, τονίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα θεμελίωσης καθώς πρόκειται για ελαφρύτερες κατασκευές από αυτές μιας οδικής γέφυρας, ενώ στην περιοχή έχουν ήδη γίνει κτίρια μεγάλα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θεμελιώσεις τους, χωρίς να έχουν υπάρξει ανησυχίες.

Για να προχωρήσει η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς το Αεροδρόμιο, θα πρέπει να αποφασιστεί το εάν θα γίνει με το σύστημα της μελετο-κατασκευής ή εάν οι μελέτες θα εκπονηθούν και το έργο θα ωριμάσει μελετητικά πριν προκηρυχθεί η κατασκευή του.

Επίσης, θα πρέπει στη μελέτη να ληφθούν υπόψη και οι αλλαγές που θα γίνουν στο αεροδρόμιο, από την Fraport, αφού είναι δεδομένο ότι θα επεκταθεί ο αεροσταθμός.

Μη ξεχνάμε ότι το δίκτυο Μετρό Θεσσαλονίκης προβλέπει την κατασκευή και δύο επεκτάσεων δυτικά, μία προς Εύοσμο – Κορδελιό και μία προς Νεάπολη- Σταυρούπολη- Ευκαρπία- Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Αυτές οι δύο επεκτάσεις είναι πολύ σημαντικές καθώς θα συνδέσουν με το κέντρο της πόλης πυκνοκατοικημένες περιοχές που φιλοξενούν και σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων.


Πηγή: voria.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα