Σινοαμερικανικός «πόλεμος» για την Εθνική Ασφαλιστική

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και φαίνεται ότι παίρνει απρόβλεπτες πολιτικο-οικονομικές διαστάσεις με εμπλοκή πολιτικών και διπλωματών από τις δύο πλευρές (ΗΠΑ-Κίνα) υπέρ των δικών τους υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι οι τελικοί διεκδικητές της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η κινεζική Fosun και η ελληνο-αμερικανική κοινοπραξία J.Kalamon-Exin.

Οι δύο σύμβουλοι πώλησης που θα αποφασίσουν για την κατάληξη της εταιρείας είναι η Goldman Sachs και Morgan Stanley. Οι δύο διεκδικητές όμιλοι έχουν τα δικά τους επιχειρήματα, αλλά είναι βέβαιο ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί μία βασική παράμετρο στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αφού εμπλέκονται για τους δικούς τους λόγους οι κινεζικές αρχές και η αμερικανική οικονομική διπλωματία. Για τους Κινέζους θα είναι μία ακόμη επένδυση στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς διπλωμάτες (με Τραμπ πρόεδρο) θα είναι η ανακοπή της κινεζικής επέλασης και η επιστροφή της αμερικανικής οικονομικής κυριαρχίας.


«Δύο ξένοι στην ίδια πόλη»

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία που έφερνε ως ενδιαφερόμενους τρεις κινεζικούς ομίλους και την ελληνο-αμερικανική κοινοπραξία, άρχισαν να κτυπούν τα πρώτα τηλέφωνα από και προς την αμερικανική πρεσβεία. Η παρουσία τριών Κινέζων διεκδικητών της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα θεωρήθηκε και από τους Αμερικανούς διπλωμάτες και από τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες casus beli καθώς (μετά τον ΟΛΠ και άλλες μικρότερες εξαγορές) εκτιμήθηκε ως προσπάθεια εκτοπισμού αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Από τον Απρίλιο, τα πρώτα δημοσιεύματα έφερναν την κινεζική διεκδικήτρια Fosun να έχει καταθέσει μία «ηγεμονική» πρόταση στην ΕΤΕ για την εξαγορά της μεγαλύτερης θυγατρικής της.

Για μεγάλο διάστημα είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η Fosun θα έμενε χωρίς ανταγωνισμό στη διεκδίκηση, όταν η ελληνο-αμερικανική πλευρά της J.Kalamos - EXIN αποφάσισε να αντιδράσει στον «πόλεμο των εντυπώσεων». Στον ελληνικό Τύπο αναπαρήχθη συνέντευξη αμερικανού στελέχους της «J. Kalamos», ότι η πρόταση της ελληνο-αμερικανικής κοινοπραξίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν μπορεί να την παρακάμψει κανείς. Αυτό ήταν ένα πρώτο «καμπανάκι» για τον σινο-αμερικανικό αγώνα εντυπώσεων που είχε ξεκινήσει.

Επί της ουσίας, η σύγκρουση των δύο πλευρών είχε μη συγκρινόμενες προσφορές. Η πρόταση της Fosun φέρεται ότι ξεπερνούσε τα 750 εκατ. ευρώ για το σύνολο της εταιρείας μαζί με το Bancassurance (δηλαδή την πώληση των ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το τραπεζικό δίκτυο της ΕΤΕ) ενώ της ελληνοαμερικανικής κοινοπραξίας ξεπερνούσε την καθαρή θέση της εταιρείας, δηλαδή έφτανε στα 650 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα υπήρχε ξεχωριστή συζήτηση για το Bancassurance. To αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι χθες, οι δύο πλευρές προχωρούσαν σε καταιγισμό διευκρινιστικών ερωτήσεων προς την ΕΤΕ και τους συμβούλους δείχνοντας ότι παραμένουν ακόμη ανοιχτοί για τις τελικές προσφορές.

Η επίσκεψη στο Πεκίνο και η παρέμβαση των Αμερικανών

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο, άνοιξε πάλι την κουβέντα για το κινεζικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και ενδεχομένως και της ΕΤΕ. Η κίνηση αυτή κτύπησε σήμα κινδύνου για την αμερικανική πλευρά και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, καθώς έβλεπε την «κινεζοποίηση» της Ελλάδας να αυξάνεται. Υπενθυμίζεται ότι για την αμερικανική πολιτική (υπό τον Πρόεδρο Τραμπ), η κινέζικη οικονομική επέλαση θεωρείται «κόκκινο πανί» και στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν ευθεία σύγκρουση. Η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου και γνωστού επενδυτή Wilbur Ross προς τη διοίκηση της ΕΤΕ, την Τραπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με την αναφορά ότι «η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την κοινοπραξία J.Kalamos-EXIN θα αποτελούσε μία θετική εξέλιξη για την οικονομία και τις ελληνο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις» ήταν μία πρώτη διπλωματική παρέμβαση. Μόλις προχθές, σε συνέδριο για την Ενέργεια, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt δήλωσε ότι «Εχω κατά καιρούς συναντηθεί με επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες και αμερικανικές, που συνεχίζουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα -μερικές μάλιστα ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατ. δολαρίων- και ενώ δρομολογούνται ακόμη μεγαλύτερες.

Για παράδειγμα η εταιρεία Calamos με έδρα το Σικάγο, είναι επικεφαλής ενός σχήματος το οποίο πρόκειται να κάνει προσφορά για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εάν επιλεγεί η Calamos, θα εισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες όπου λειτουργεί η ελεύθερη αγορά σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων. Αυτός ο τύπος αμερικανικών επενδύσεων δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Σε κάθε περίπτωση και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Μαΐου, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μετατρέπεται σε μία ιδιαίτερα καθοριστική πολιτική-διπλωματική-επιχειρηματική διένεξη με πολλά επεισόδια.

Στο επιχειρηματικό σκέλος, όσο ακόμα οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές αναζητούν λεπτομέρειες και προτείνουν με διαφορετικά σκεπτικά, τόσο η τελική απόφαση θα καθυστερήσει και για αρκετούς ίσως χρειαστεί και ο Ιούνιος μέχρι να φτάσουμε στην τελική επιλογή.


«ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Η κορυφαία και παλαιότερη θυγατρική της ΕΤΕ

H Eθνική Ασφαλιστική δεν είναι μία απλή ασφαλιστική εταιρεία για την Ελλάδα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη και παλαιότερη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΕΤΕ. Με παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά από το 1880 περίπου, έχει αποτελέσει κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχει τεράστια συμμετοχή και στην κοινωνική στήριξη στις κρίσιμες ιστορικές περιόδους όπως στους Βαλκανικούς Πολέμους, με συσσίτια στην Κατοχή και με χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Κατέχει ορισμένα από τα ιστορικότερα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας όπως στη Στοά Κοραή (μουσείο ιστορικής μνήμης) και στη Φιλελλήνων αλλά και στην Πλατεία Κοτζιά. Έχει από την ίδρυσή της σχεδόν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (μεσοσταθμικό 20%) σε σύνολο 60 περίπου ασφαλιστικών εταιρειών. Βάσει του ισολογισμού 2016, έχει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 3,02 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,6 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα) και Ίδια Κεφάλαια 757 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης φερεγγυότητας της εταιρείας βάσει των Solvency II παραμένει υψηλός, στο 163% γεγονός που θα αποτιμηθεί αναλόγως και στο προσφερόμενο τίμημα.

kerdos.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα