Μείωση δημόσιων δαπανών και ενίσχυση επιχειρηματικού κλίματος με νέες τεχνολογίες

Το Ιντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) και οι νέες τεχνολογίες εν γένει θα μπορούσαν να βοηθήσουν δραστικά την προσπάθεια της Ελλάδας να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της και να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα αλλά και για τους πολίτες περιβάλλον. Αυτό εξηγεί ο Kevin Terwilliger, διευθυντής λύσεων του IoT της Dell EMC, μιλώντας στην «Κ», στο περιθώριο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου της αμερικανικής εταιρείας.

Ομως, όλες οι ιδέες δεν είναι πάντοτε οικονομικά συμφέρουσες και έτσι οι αποδοτικότερες εφαρμογές έχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον προέλθει από το επίπεδο των δημόσιων επιχειρήσεων ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από εφαρμογές, δηλαδή, σε στοχευμένες ενέργειες, όπως είναι η διαχείριση του στόλου των οχημάτων για τις δημόσιες μεταφορές, την καθαριότητα, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ασφάλεια. Το Internet of Things είναι η νέα πραγματικότητα που γεννιέται από τη σύνδεση διάφορων μικρών και μεγάλων συσκευών ή και οχημάτων με ενσωματωμένους αισθητήρες και εξοπλισμό διασύνδεσης, τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κατασκευαστή ή τον διαχειριστή τους.

Νέα νοοτροπία

Ομως το Internet of Things δεν είναι οι αισθητήρες αλλά τα δεδομένα και η επεξεργασία τους, εξηγεί ο κ. Terwilliger, που επισημαίνει ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων πρέπει να το δουν ως μια λύση βελτίωσης της απόδοσης της όλης επένδυσης. Νοοτροπία άγνωστη ίσως στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά επαναστατική όσον αφορά τις δυνατότητες και την εξοικονόμηση που υπόσχεται. Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί πως το 30% των μεταφερόμενων τροφίμων παγκοσμίως πετιέται εξαιτίας των συνθηκών και χρόνων συντήρησης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο εξοπλισμός της με αισθητήρες μπορεί να «σώσουν» αυτό το 30% παρέχοντας πληροφορίες κρίσιμες για το τι, πότε και πώς πρέπει να παραδίδεται. Με απλά λόγια, ποια θα χαλάσουν και ποια όχι.

Η Margaret Franco, ανώτατη αντιπρόεδρος Marketing της Dell EMC για την περιοχή EMEA, σημειώνει στην «Κ» πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να επιταχύνει την οικονομική πρόοδο και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αλλά μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις;

Η Dell EMC ανακοίνωσε πρόσφατα στην Ελλάδα ένα νέο ενοποιημένο πρόγραμμα συνεργατών. Με το πρόγραμμα αυτό οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής που συνεργάζονται με την Dell EMC μπορούν να προσθέσουν τη δική τους τεχνογνωσία στα προϊόντα, τις λύσεις και τις υπηρεσίες της Dell EMC για να σχεδιάσουν λύσεις που απαντούν στις προκλήσεις των πελατών τους που επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να επεκταθούν. Πολλές από αυτές τις δυνατότητες παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο Dell EMC World 2017 που έγινε στο Λας Βέγκας. Πρόκειται γα τη μεγαλύτερη εκδήλωση της Dell Technologies, στην οποία συμμετείχαν 13.500 στελέχη ΙΤ και διοικητικά στελέχη από όλο τον κόσμο, με στόχο να δικτυωθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να βοηθήσουν στην από κοινού οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα